573 views 0 comments

Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Ελευθερία Αρβανιτάκη: Μας λένε «εδώ να μείνεις» «τραβώντας σκανδάλη» στη διασκέδασή μας

by on Δεκέμβριος 1, 2013
 

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 Επί τρεις ώρες και οι δυο τους πάνω στη σκηνή. Ο «Διογένης» έχει αλλάξει προφίλ και όποιος θέλει κλείνει τη θέση του μέσω Διαδικτύου, ώστε να ξέρει πού θα κάτσει και τι θα πληρώσει. Το φόντο της σκηνής κόκκινο και των τραγουδιών πολύχρωμο. Μουσικές εμπειρίες μιας ζωής από την Αλκ. Πρωτοψάλτη και την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Ε.Α. «Υπάρχει ουσία σε αυτό που κάνουμε, αλληλοσεβασμός και πλήρης αρμονία. Έτσι χαρακτηρίζω αυτή τη συνάντηση».

Α.Π. «Με την Ελευθερία συναντηθήκαμε ίσως την πιο σωστή στιγμή της μουσικής καριέρας μας. Κάνοντας η καθεμία τη δική της διαδρομή και φέρνοντας εμπειρίες μουσικές, χρώματα, ωριμότητα. Πιστεύω ότι βρεθήκαμε έχοντας και οι δύο ένα πολύ υγιές συναίσθημα και μια αρμονία γεμάτη φως. Είμαι πολύ ευτυχής και πολύ συγκινημένη που ταυτιστήκαμε τόσο σύντομα, τόσο απόλυτα και τόσο όμορφα με γνώμονα πάντα τη μουσική και ό,τι ονειρευτήκαμε γι’ αυτή τη συνύπαρξη γίνεται πραγματικότητα με τον καλύτερο τρόπο».

Αν αυτή η παράσταση ήταν η δικιά σας ανάγκη γι’ αυτή τη σεζόν, η ανάγκη του κοινού ποια νομίζετε ότι είναι;

Α.Π. Η ανάγκη του κοινού νομίζω είναι να νιώσει μια αγκαλιά και για αυτό κατεβάσαμε και τη σκηνή και τις τιμές, γιατί είμαστε και εμείς πλήρως εναρμονισμένοι σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Τιμάμε τη λέξη συνεργασία.

Ε.Α. Και επειδή χρειαζόμαστε και την παρέα. Είναι ωραίο να κάνεις μόνος σου πράγματα και να ορίζεις απόλυτα αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Είναι όμως ωραίο και να το μοιράζεσαι και το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο και τη μεγαλύτερη ωριμότητα.

Είναι πολυτέλεια να προτείνουμε να πάει κάποιος στον «Διογένη» την ώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα π.χ. με τη θέρμανση του σπιτιού του;

Ε.Α. Μα βλέπετε τίποτα πολυτελές στον χώρο; Το έχουμε μετατρέψει σε μια μουσική σκηνή, που ο άλλος μπορεί να κλείσει τη θέση του μέσα από το internet. Μπορείς να περάσεις καλά πληρώνοντας από 10 έως 35 ευρώ το περισσότερο. Δέκα ευρώ δεν είναι πολλά. Άλλωστε ποιος ορίζει την ανάγκη του κόσμου; Εμείς λέμε ναι στη χαρά, στη μουσική, στην αισιοδοξία και κρατάμε μια πολιτική. Εκεί που κάποιος θα έπινε ένα ποτό σε ένα μπαρ, να το πιει σε εμάς. Το κοινό μάς έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, αυτό σεβόμαστε και αγαπάμε.

Α.Π. Βάζουμε καρέκλες μπροστά, καναπεδάκια και κεράκια για να νιώσει ο άλλος ότι έρχεται σε ένα φιλικό μέρος. Ούτως ή άλλως η εποχή είναι δύσκολη, είναι και δικιά μας ανάγκη αυτή. Και να κάνουμε το κοινό να ξεχαστεί, αλλά και να ξεχαστούμε μαζί του.

Μια δύσκολη χρονιά φτάνει στο τέλος της. Τι κρατάτε και τι πετάτε από τη χρονιά που φεύγει;

Ε.Α. Πετάω πάρα πολλά. Η χρονιά που φεύγει, όπως και η προηγούμενη, να φύγει και να μην ξανάρθει.

Α.Π. Πετάω ό,τι μου μαυρίζει την ψυχή και ό,τι μου προσβάλει το ήθος και τον πολιτισμό μου. Βέβαια όλο αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Ήταν δύσκολο και το 2011 και το 2012 και το 2013 και δεν ξέρω τι θα γίνει και το 2014. Αισιοδοξούμε και πιστεύω θα τα καταφέρουμε.

Ε.Α. Εδώ πρέπει να μιλήσεις για γεγονότα, για όσα συνέβησαν αυτήν τη χρονιά και από πού να ξεκινήσεις και πού να καταλήξεις. Προσωπικά το πρώτο πράγμα που πετάω είναι οι φόνοι που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και ένας εμφύλιος που έχει ξεκινήσει και δεν ξέρω πού θα οδηγήσει.

Ακόμα κάτι που σας δένει είναι το όνομα του Νίκου Αντύπα στις καινούργιες δουλειές σας.

Ε.Α. Τυχαίο και αυτό. Με τον Νίκο Αντύπα εγώ πρώτη φορά συναντιέμαι σε επίπεδο σύνθεσης. Έχει ολοκληρωθεί το CD, μαζί μας ο Νίκος Μωραΐτης, η Λήδα Ρουμάνη, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Στάθης Δρογώσης. Μια εξαιρετική δουλειά όλων.

Α.Π. Εγώ ετοιμάζω έναν δίσκο (ακούτε, ακόμα για δίσκο μιλάω) ένα CD, που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο. Τώρα τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει η «Λιλιπούπολη», ένας παιδικός δίσκος από τις παραστάσεις που δώσαμε σε Μέγαρο και Ηρώδειο. Γενικά υπάρχει μεγάλη μουσική κινητικότητα και μουσική αναστάτωση.

 

info                               
Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Ελευθερία Αρβανιτάκη στη μουσική σκηνή «Διογένης studio». Kάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 10:00μ.μ. Επιμέλεια προγράμματος: Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λήδα Ρουμάνη. Τα ντουέτα επιμελήθηκε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης. Επί σκηνής 9 μουσικοί και οι Θωμάς Κοντογιώργης, Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης στις ενορχηστρώσεις.

αναδημοσίευση από εφημερίδα «ΕΛΛΑΔΑ αύριο»

Be the first to comment!
 
Leave a reply »