315 views 0 comments

Για ένα Καπνομάγαζο ανοιχτών οριζόντων…

by on Φεβρουάριος 15, 2016
 

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΦΕΤΖΗ

Ήρθε η ώρα λειτουργίας του Καπνομάγαζου. Ήδη άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα οδηγήσουν και στα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου.

Πράγματι μετά από 20 χρόνια αγοράς του ακίνητου από τον Δήμο, και πολλές τραγικές ιστορίες που ακολούθησαν μέχρι την τελική αποπεράτωση του, είμαστε ευτυχείς για το έργο που παραδίδεται στην Αλεξανδρούπολη και στις επόμενες γενιές της.

Όμως καταθέτω για προβληματισμό και διάλογο μερικές σκέψεις ακατέργαστες που μου έρχονται στο μυαλό τούτη τη στιγμή:

– Το Καπνομάγαζο σήμερα είναι το πιο εμβληματικό κτίριο ιδιοκτησίας του δήμου και από ιστορική άξια και από οικοδομικό μέγεθος (περίπου 1000 τμ κτίριο σε τρεις ορόφους σε αυλή ενός στρέμματος) και αποκτήθηκε το 1995 μόνο έναντι 92 εκατ. δρχ, περίπου 270.000 ευρω σήμερα, από 49 ιδιοκτήτες του παλιού ΚΤΕΛ Έβρου. Αγοράσθηκε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ύστερα από εισήγηση του δήμαρχου Ηλία Ευαγγελίδη (Αντρέα κάνε τι θα κάνεις πρέπει να το πάρουμε οπωσδήποτε, ήταν τα λόγια του).

-Ως έργο πολιτισμού πρέπει να ενώνει και να μην διαιρεί ,ο δήμαρχος πρέπει να παίξει τον ενοποιητικό του ρόλο.

-Οι βιβλιοθήκες σήμερα είναι χώροι ανοιχτών οριζόντων και χρειάζονται διαχειριστές που κατέχουν πλήρως το αντικείμενο.

ΙNFO:

Το κτήριο της παλαιάς Καπναποθήκης στην Αλεξανδρούπολη, γνωστό ως Καπνομάγαζο, οικοδομήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα από την καθολική κοινότητα της πόλης, που τότε ονομαζόταν Δεδέαγατς. Σκοπός της ανέγερσης του κτηρίου ήταν να στεγάσει τις σχολικές ανάγκες της κοινότητας. Λειτούργησε ως σχολείο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν μια πυρκαγιά κατέστησε το κτήριο ακατάλληλο να φιλοξενήσει σχολικές τάξεις.

Μετά το 1922, το κτήριο στέγασε τις οικογένειες των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, οι οποίες συνέρρεαν στην πόλη.

Το κτήριο αγοράστηκε από την “Compagnie generale de tabac” («Γενική Εταιρεία Καπνού»), ανασκευάστηκε και επεκτάθηκε το 1924, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως χώρος επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνού. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και περισσότερο εμβληματικά κτήρια της περιοχής.

20151020.Kapnomagazo.Pic02[1]

Η κάτοψη του κτηρίου του Καπνομάγαζου σχηματίζει «Γ». Το κεντρικό τμήμα είναι επίμηκες, ενώ το βόρειο άκρο του εξέχει του μετώπου της κύριας όψης. Το μήκος του κτηρίου είναι περίπου 27 μ., ενώ το πλάτος του εκτείνεται κατά προσέγγιση στα 12 μ. στο βόρειο και 10 μ. στο νότιο τμήμα αντίστοιχα.

Το οικοδόμημα αποτελείται από τρεις ορόφους με ημιυπόγειο. Ο τελευταίος όροφος διαμορφώνεται από τη σοφίτα, που καταλήγει σε αετωματική στέγη.

Οι όψεις χαρακτηρίζονται από συμμετρία, καθώς τα ορθογώνια φωτιστικά ανοίγματα των ορόφων επαναλαμβάνονται ρυθμικά. Τα παράθυρα του ημιυπογείου έχουν τοξωτή απόληξη.

Το Καπνομάγαζο αποτελεί ισχυρό σημείο της συλλογικής μνήμης των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο με ποικίλες χρήσεις. Λειτούργησε ως φυλακή κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της πόλης (1941-1944) και του εμφυλίου.

Η παλαιά Καπναποθήκη αποκαθίσταται με σκοπό να στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Το κτήριο της Καπναποθήκης, ιδιοκτησίας του δήμου, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή «αποτελεί αξιόλογο δείγμα ειδικής χρήσεως κτηρίου με σημαντικά μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, αναπόσπαστο τμήμα και μαρτυρία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Αλεξανδρούπολης των αρχών του αιώνα»

Σημείωση: Το κείμενο και οι φωτογραφίες του Καπνομάγαζου προέρχονται από άρθρο της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων ΥΠ.ΠΟ.Α.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »