441 views 0 comments

Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ», ένα τολμηρό και πειραματικό εγχείρημα

by on Νοέμβριος 18, 2015
 

Υπό τον πολλαπλά σημαίνοντα τίτλο «Ομόνοια», άνοιξε σήμερα τις πύλες της η Μπιενάλε της Αθήνας 2015, ξεκινώντας μία πρωτοποριακή συνεργασία με το δήμο Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, εγκαινιάζοντας στο Εθνικό Θέατρο – νέο REX το επίσημο πρόγραμμα της μεγάλης αυτής εικαστικής διοργάνωσης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η Μπιενάλε αποτελεί ευκαιρία για την πόλη και γι’ αυτό η Αθήνα την αγκαλιάζει. Με μεγάλη χαρά αναλάβαμε την πρωτοβουλία να παραχωρηθεί στην Μπιενάλε ένα από τα κτιριακά κοσμήματα της πλατείας Ομονοίας, το Μπάγκειο, και να ζωντανέψουν οι άδειοι χώροι του, με τρόπο ευρηματικό, παραγωγικό, ευφάνταστο και εντέλει λειτουργικό».

kam%20BIENALE[1]

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι επιδιώξεις συμπληρωματικές και όχι διαζευκτικές». Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι «η μάθηση, η μόρφωση, ο πολιτισμός και η ευρύτερη παιδεία, ίσως να αποδειχθούν διαχρονικά οι ανθεκτικότερες ασπίδες για μια δημοκρατική και ειρηνική συνύπαρξη στα σύγχρονα, πολυπολιτισμικά αστικά κέντρα».

Για ένα 12ήμερο, από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015 – «ΟΜΟΝΟΙΑ», αναπτύσσει μεγάλο μέρος του προγράμματος της στο τριώροφο κτίριο του Μπαγκείου, με τη συνεργασία του Μπαγκείου Ιδρύματος, ενώ εκδηλώσεις θα αναπτυχθούν σε όλη τη γειτονιά γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Παρουσιάζονται μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις και συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο και άλλους πολιτιστικούς φορείς, με ανεξάρτητες ομάδες και χώρους τέχνης, καθώς και με επαγγελματίες ή και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Η βραβευμένη με το Princess Margiet Award for Culture από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό, Μπιενάλε της Αθήνας – «ΟΜΟΝΟΙΑ», ξεκινά το επίσημο πρόγραμμά της στις 18 Νοεμβρίου με τη «Σύναψη 1» – ένα διεθνές συνέδριο και εργαστήρι παραγωγής ιδεών για τη μετά το 2011 εποχή.

Επικεφαλής της Μπιενάλε της Αθήνας είναι ο κ. Massimiliano Mollona, διακεκριμένος ανθρωπολόγος και λέκτορας Ανθρωπολογίας στο Goldsmiths College του Λονδίνου. Στο διεθνές εργαστήρι «Σύναψη 1», θα συμμετάσχουν διευθυντές ευρωπαϊκών, πολιτιστικών οργανισμών, πανεπιστημιακοί, θεωρητικοί της τέχνης, επιμελητές, καλλιτέχνες και δημιουργοί από όλον τον κόσμο.

Το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον

Το τετραώροφο διατηρητέο κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου Μπάγκειον αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Έργο του αρχιτέκτονα Ernst Ziller οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1890-1894 κατόπιν δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα (ή Πάγκα). Το Μπάγκειον βρίσκεται επί της πλατείας Ομονοίας, την παλαιότερη πλατεία της Αθήνας, η οποία ως το 1930 ήταν το κέντρο της κοσμικής ζωής και της εμπορικής κίνησης της πόλης. Το ξενοδοχείο στέγαζε στο υπόγειό του καφενείο-λουκουματζίδικο με θαμώνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έβρισκαν εκεί την ελευθερία από τον συντηρητισμό της εποχής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 το Μπάγκειον μετατρέπεται σε πνευματικό καταφύγιο νεαρών λογοτεχνών (Μήτσος Παπανικολάου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Τέλλος Άγρας, Μίνος Ζώτος, Νίκος Σαράβας) και εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία διαμόρφωσης της νέας λογοτεχνικής γενιάς της περιόδου

Στο Μπάγκειον, η Μπιενάλε της Αθήνα 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» ενώνει τις δυνάμεις της με χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες καθώς και με κολεκτίβες, ενώ δημιουργεί τις συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας συνεχόμενης ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης ιδεών.

Συμμετέχοντες: Dario Azzellini & Oliver Ressler, Αυτόνομη Ακαδημία, Campus Novel, Depression Era, ΙΣΕΤ, Βαλεντίνα Κάργα, Φάνης Καφαντάρης, Ζήσης Κοτιώνης και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Playroom, State of Concept, UrbanDig Project, 3 137, Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς.

Χώρος διεξαγωγής: Μπάγκειον | πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα Ώρες και μέρες λειτουργίας: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου | 12:00 – 21:00 Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου – Κυριακή, 29 Νοεμβρίου | 14:00 – 20:00

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »