490 views 0 comments

Οι ποιητές αγκαλιάζουν με στίχους τους πρόσφυγες

by on Μάρτιος 20, 2016
 

«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του

εκτός αν η πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία…»

Ουαρσάν Σάιρ

Τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους τιμά  ο Κύκλος Ποιητών και φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιο της πολιτιστικής ζωής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σειρά εκδηλώσεων που βάζουν τη σφραγίδα τους τη Δευτέρα, 21η Μαρτίου, στις 7μ.μ., Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Τόσο η κεντρική εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, όσο και οι εκδηλώσεις σε 31 πόλεις και νησιά της Ελλάδας και σε 26 χώρες, γίνονται σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών RefugeesWelcome-GR.

Οι 31 πόλεις και τα νησιά της Ελλάδας είναι:

Αθήνα, Αμύνταιο, Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, Βόλος, Γύθειο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη,  Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Λάρισα, Λευκάδα, Λεχαινά, Μυτιλήνη, Ναύπλιο, Πάτρα, Ρόδος, Σύρος, Σάμος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος.

Οι 26 χώρες του κόσμου όπου θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις είναι:Αργεντινή, Βέλγιο, Βολιβία, Καναδάς, Κίνα, Χιλή, Κολομβία, Κροατία, Κούβα, Κύπρος, Εκουαδόρ,Γαλλία, Γκάνα, Ελλάδα, Ινδία, Ιταλία, Κένυα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νορβηγία, Παραγουάη, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία,ΗΠΑ και Βενεζουέλα.

Στη Στοά του Βιβλίου θα διαβάσουν από ένα ποίημα για τους πρόσφυγες  οι Νάνος Βαλαωρίτης, Τάσος Γαλάτης, Ηλίας Γκρής, Κική Δημουλά, Κώστας Καναβούρης, Τίτος Πατρίκιος, Παυλίνα Παμπούδη, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Χουλιάρας και άλλοι εικοσιπέντε ποιητές.  Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη, ενώ λειτουργεί παράλληλα έκθεση φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη που συνεργάζονται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ειρήνη Τεννέ, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης και Έλσα Μαμέλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του συγγραφέα και δημοσιογράφου Μήνα Βιντιάδη

Στο χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά βρεφικό γάλα για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον).

-Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Είναι μια ευκαιρία για την κοινωνία, να σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες σε ένα κορυφαίο ζήτημα ουμανισμού, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και κατά των φυλετικών διακρίσεων», τονίζει ο πρόεδρος του Κύκλου Ποιητών Ντίνος Σιώτης,

Στην Κομοτηνή

Η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης συμμετέχει στην εκδήλωση «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες», που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2016, ώρα 8.30 μ.μ., στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, Κομοτηνή, δίπλα στο 3ο Λύκειο).

Το Πρόγραμμα συνοπτικά περιλαμβάνει :

-Προβολή φωτογραφιών από τη Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής

-Προβολή οκτάλεπτου βίντεο με θέμα τους Έλληνες και ξένους Πρόσφυγες

-Παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια με ανάλογη θεματολογία

-Αναγνώσεις ποιημάτων από την Ομάδα Ποιητών της Κομοτηνής και από μέλη και φίλους της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης

Η εκδήλωση κλείνει με τρία τραγούδια από τη χορωδία ΕΥΜΟΛΠΟΣ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σάκη Βαργεμτζίδη.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »