630 views 0 comments

Το βιβλίο της Σοφίας Προκοπίδου «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» παρουσιάζεται στην Αθήνα

by on Απρίλιος 8, 2014
 

«Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» είναι συλλογή 18 διηγημάτων με μία κεντρική ηρωίδα την Αντιγόνα που είναι στη θέση της ακροάτριας ή παρατηρήτριας, αλλά και πρωταγωνίστριας  στα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ –και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι τίτλοι των διηγημάτων (νουβελών ) λένε από μόνοι τους: «Ο μικρός Στάλιν», «Ο Αχιλλέας και ο Βοροσίλοβ», «Ο ξάδελφος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’» , «H γιαγιά Μαρία, o γάτος και o Στάλιν», «Πως ο θειος Κώστας έφτυσε το Λένιν», «Ο Όμηρος και η Μαρία Κάλλας», «Ο Αχιλλέας και το 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ». «Μυστική οργάνωση «Παιδαγωγική Εταιρία», «ΚΚΣΕ και το νεφρό της Αντιγόνας», «Ο «Γάμος» της 25ης Μαρτίου»…

Αλλά και τα υπόλοιπα διηγήματα: «Η γιαγιά – ρατσίστρια», «Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο», «Γλυκό από  σύκα», «Το θέατρο του Αχιλλέα», «Οι θείοι Σόνια και Κόλια και η γουρούνα τους Κάτκα», «Ο Πατέρας Βάνια»,  «Η Βάλια, το ποδήλατο της και ο έρωτας του Βάνια», «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι»,  επίσης αναφέρονται στις προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην εποχή μεγάλων ιστορικών αλλαγών.

Οι ήρωες περνούν από πολλές συμπληγάδες και φτάνουν σε ένα και μοναδικό καταφύγιο που έχει μόνιμες αξίες και τους δυναμώνει για να συνεχίζουν τη Ζώη τους. Είναι η αγάπη και αθωότητα, που τους σώζει και τους δίνει ελπίδα και ευτυχία. Όλοι τους είναι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι γιατί μπόρεσαν και επιβίωσαν με όχημα τη απόλυτη πίστη ότι … η ζωή είναι ωραία  ότι και αν μας επιφυλάσσει η μοίρα, γιατί το κάθε τέλος είναι και μια αρχή.
Η παρουσίαση

Ο Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη παρουσιάζει το βιβλίο της δημοσιογράφου  Σοφίας Προκοπίδου «Μια Βαλίτσα μαύρο χαβιάρι»

Στο Μέγαρο Δημαρχείο  Καλλιθέας ( Ματζαγριωτάκη 76)
την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 , ώρα 7 μμ
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νατάσα Μποζίνη, δημοσιογράφος, σεναριογράφος – ερευνήτρια
Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός , συγγραφέας
Νίκος Βερβερίδης – ιδρυτής του  ελculture. gr – μιας  πλατφόρμας  σύγχρονου πολιτισμού
Την εκδήλωση συντονίζει  ο Βασίλειος Τσενκελίδης,  ιστορικός, συγγραφέας

Μικρή παράσταση
Αποσπάσματα από τις νουβέλες διαβάζει η Σινδοπούλου Σοφία
με συνοδεία του κεμεντζέ του Γιάννη Γεωργιάδη
Συμμετέχουν η Μήδεια Χουρσουλίδου (τραγούδι) και ο Περικλής Παλαμιώτης (κιθάρα)
Είσοδος ελεύθερη

Βιογραφικό

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Σοφία Προκοπίδου είναι δημοσιογράφος. Στην Ελλάδα ζει  από το 1990. Είναι φιλόλογος της ρωσικής φιλολογίας και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια στο Σότσι της Ρωσίας.

Τα τελευταία 16 χρόνια εργάζεται  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Έχει γράψει στην ελληνική γλώσσα δυο θεατρικά έργα «Η χώρα των μανταρινιών» και «Η Ρόζα και η ‘Αντα». Η συλλογή διηγημάτων  «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο. ¨

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »