528 views 0 comments

Το κουβάρι των παραμυθιών ξετυλίγεται στην παραμυθένια Κέα

by on Ιούλιος 22, 2016
 

Επιμέλεια ΜΑΡΙΑ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Παραστάσεις  Αφήγησης, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο Σκιών, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, όλα με άξονα το παραμύθι και τους μύθους

Με μοσχομυριστές και νόστιμες αφηγήσεις θα πλημμυρίσει φέτος την κυρά των Κυκλάδων, την Κέα, η 14η Γιορτή Παραμυθιών. Τσουκάλια αχνιστά, γεμάτα υπέροχες ιστορίες, περιμένουν τους ταξιδευτές να χορτάσουν από 23 έως 31 Ιουλίου 2016 με λαχταριστά παραμύθια, ήχους και μουσικές, γεύσεις και αρώματα από τα πέρατα του κόσμου, μέσα σε κρυφά μονοπάτια, πάνω σε ακρογιαλιές, δίπλα σε δροσερές πηγές και πεζούλες καλοκαιρινές.

Γιορτή Παραμυθιών Πιο επίκαιρη από ποτέ, η φετινή γιορτή είναι εμπνευσμένη από τις δύσκολες αυτές στιγμές της ιστορίας κάθε τόπου όπου άνθρωπος μόχθησε, αλλά κατάφερε να επιβιώσει, παλεύοντας με τα τέρατα της δίψας και της πείνας. Μια γιορτή γεμάτη προφορική παράδοση, μύθους, παραμύθια και αληθινές ιστορίες, με μουσική, με εργαστήρια και δραστηριότητες που υπόσχονται να… ανοίξουν την όρεξη!
Η φετινή γιορτή με τίτλο «Πείνα, δίψα, φαΐ, πιοτί» αποτίει φόρο τιμής στο ψωμάκι κι  έρχεται να ξεφουρνίσει ιστορίες κόπου και αγώνα, χαράς και ευτυχίας, μα πάνω απ’ όλα νοστιμιάς, απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Ιστορίες από μακρινούς πολιτισμούς θ’ αποκαλυφθούν μέσα από το φαγητό τους. Περιπλανήσεις σε μυθικά μονοπάτια, στην Αρχαία Καρθαία, μέσα στο δρυοδάσος, σε δροσερές πηγές και παραλίες νοσταλγικές, θα γεμίσουν ιστορίες που θα φέρουν στα τσουκάλια τους  παραμυθάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ινδία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και την Ιταλία. Κι όσο το μουλάρι θα γυρνά μέσα στο αλώνι ρουθουνίζοντας, σπάζοντας τον ιερό καρπό της γης, ιστορίες για ξερόψωμα αλλά και για καρβέλια μοσχομυριστά, θ’ ανοίξουν την όρεξη για ακόμα περισσότερες αφηγήσεις και εμπειρίες.

Οι Αφηγητές:
Βέλγιο: Tom Van Outryve
Ελλάδα:  Εύη Γεροκώστα, Φίλια Δενδρινού, Γιώργος Ευγενικός, Ανθή Θάνου, Σοφήλια Τσορτέκη, Μαρία Βραχιονίδου,  Γιώργος Λάιος, Μαρία Ζουράρη
Ινδία: Peter Chand, Gorg Chand
Ιταλία: Sabrina Daniele
Κύπρος: Δωρίτα Βοσκαρίδου
Νορβηγία: Jorunn Karin Erfjord
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά:
Σμαράγδα Αποστολάτου, Μαρία Βλαχάκη, Αγγελική Γκόγκου, Μαρία Ζουράρη
 

Εργαστήρια ενηλίκων

«Τα σύμβολα στα παραμύθια»  (Στην ελληνική γλώσσα)

IMG_6759

Τι είναι τα σύμβολα; Και γιατί είναι τόσο σημαντικά όχι μόνο για τα παραμύθια αλλά και για τη ζωή μας; Στο εργαστήριο, αναλύονται και αποσυμβολοποιούνται γνωστές και λιγότερο γνωστές ιστορίες ενώ, μέσα από ασκήσεις και διαδραστικά παιχνίδια, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να δώσουν τους δικούς τους συμβολισμούς σε κάποιο συγκεκριμένο υλικό προς αφήγηση.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρία Βραχιονίδου  (Λαογράφος- Γλωσσολόγος, Αφηγήτρια)

Συνδρομή: 20€.  Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.

Κυριακή 24/7/2016, 10:30-12:30 (Ώρα προσέλευσης, εγγραφή: 10:15)

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)

Δηλώσεις συμμετοχής – εγγραφές: mythoscentre@gmail.com

 

Peter Chand_Credit Mats Rehnman

«Just My Imagination» (Στην αγγλική γλώσσα)
A lively and practical workshop exploring how we remember, sequence, and enhance our stories. Suitable for those with some storytelling experience.
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Peter Chand (Αφηγητής, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Festival At The Edge in Shropshire England)

Συνδρομή: 20€. Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.

Κυριακή 31/7/2016, 10:30-12:30 (Ώρα προσέλευσης, εγγραφή: 10:15)
Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)
Δηλώσεις συμμετοχής – εγγραφές: mythoscentre@gmail.com

Be the first to comment!
 
Leave a reply »