577 views 0 comments

«Το κτήνος στο φεγγάρι» στην Αλεξανδρούπολη

by on Νοέμβριος 14, 2013
 

επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Το θεατρικό έργο «Το κτήνος στο φεγγάρι» ,του Ρίτσαρντ Καλινόσκι ,στο δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει το εργαστήρι Θεάτρου Καβάλας σε συνεργασία με την Αρμένικη Κοινότητα Αλεξανδρούπολης το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 8:30μ.μ.

Το κτήνος του Καλινόσκι είναι ένα απ΄ αυτά τα σπάνια έργα που μοιάζουν με βότσαλο που έπεσε σε ήσυχη λίμνη .To έργο φαίνεται να ξεπερνά τον ίδιο του τον εαυτό γιατί παρουσιάζοντας τις δυσκολίες του γάμου του Αράμ και της Σέτα δείχνει πεντακάθαρα την εμπειρία ενός ολόκληρου έθνους που με επώδυνο τρόπο μαθαίνει αυτό που ο επιζήσας ενός άλλου ολοκαυτώματος ,ο Πρίμο Λέβι δίδαξε: «οι στόχοι της ζωής είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στο θάνατο».

kthnow2

 Το έργο

Το 1893 έγινε μία έκλειψη σελήνης στην Τουρκία και οι Τούρκοι, πεπεισμένοι ότι ένα «κτήνος» κατάπινε το φεγγάρι, έστρεψαν τα όπλα τους προς τον ουρανό προσπαθώντας να το σκοτώσουν.

Με τα ίδια όπλα, που κάπνιζαν ακόμη από ένα φυλετικό μίσος κατά του γειτονικού τους λαού των Αρμενίων, εξολόθρευσαν τους χριστιανούς Αρμένιους, με μια σειρά από εκτεταμένα πογκρόμ στα τέλη του 18ου αιώνα, που κορυφώθηκαν με τη γενοκτονία του 1915 και τον αφανισμό περίπου δύο εκατομμυρίων Αρμενίων.
Ο Ρίτσαρντ Καλινόσκι τοποθέτησε τη δράση του έργου στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν ανάμεσα στο 1921 και το 1933. Ο εικοσάχρονος Αράμ Τομασιάν, μοναδικός επιζών της οικογένειάς του από το ολοκαύτωμα, διέφυγε στις Η.Π.Α., όπου εργάζεται ως φωτογράφος, ειδικευμένος στις οικογενειακές φωτογραφίες μεταναστών και φιλοδοξεί να γίνει ο γεννήτορας της καινούργιας οικογένειας Τομασιάν. Από την Αρμενία έχει φέρει μαζί του μόνο μία οικογενειακή φωτογραφία και το παλτό του πατέρα του, το οποίο του πρόσφερε κάλυψη, ώστε να διασωθεί. Από τη φωτογραφία έχει κόψει τα κεφάλια των νεκρών συγγενών του και έχει τοποθετήσει το δικό του και της δεκαπεντάχρονης Σέτα, που μόλις έχει φτάσει στην Αμερική από το ορφανοτροφείο της Κωνσταντινούπολης, ως «νύφη από φωτογραφία». Με τη νεαρή του σύζυγο ο Αράμ ανυπομονεί να επιδοθεί στο ιερό τους καθήκον, που συνίσταται στη γέννηση των απογόνων του πατέρα του, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τη φωτογραφία.
Ωστόσο το σχέδιο του Αράμ δεν πάει κατ’ ευχήν: η Σέτα δεν είναι το κορίτσι που ο Αράμ Τομασιάν διάλεξε από τη φωτογραφία να γίνει γυναίκα του• η φωτογραφία που είδε ήταν  ενός άλλου, νεκρού κοριτσιού. Σα να μην έφτανε αυτό, η νύφη που του ήρθε δεν είναι ικανή να τεκνοποιήσει λόγω ελλιπούς διατροφής στο ορφανοτροφείο. Με το βάρος της απώλειας των οικογενειών τους και ανίκανοι να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, οι τρομαγμένοι επιζώντες αγωνίζονται για την κατανόηση και το συμβιβασμό. Μέσα σε αυτό το σχήμα εισβάλλει ο Βίνσεντ, ένα άστεγο αγοράκι, το οποίο η Σέτα παίρνει υπό την προστασία της. Τα τρία ορφανά παλεύουν με την πληγωμένη τους ύπαρξη και τελικά η εμφάνιση του Βίνσεντ αλλάζει τη ζωή του Αράμ και της Σέτα για πάντα. Μετά από χρόνια σιωπής η Σέτα κατορθώνει να πείσει τον Αράμ να πάψει τα «μνημόσυνα» για τη χαμένη του οικογένεια, απομυθοποιώντας το παλτό του πατέρα, απομακρύνοντας τη φωτογραφία με τα κομμένα κεφάλια και αποδεχόμενος τον μικρό Βίνσεντ ως το νέο μέλος στην οικογένεια Τομασιάν.

RICHARD KALINOSKI

Το Κτήνος στο Φεγγάρι

Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Γιώργος Μπότσιος

Μουσική: Haig Yadzigian

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Κανατά

Μακιγιάζ -Φροντιστήριο: Τάνια Βουλγαρίδου

Φωτισμοί: Σαράντης Μιτζιρίκης

Παίζουν

Κώστας Λειβαδίτης, Ματούλα Τσιρίδου, Μάκης Χαλκιώτης, Μαρίνος Παυλίδης.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »