427 views 0 comments

Το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων…

by on Μάιος 18, 2016
 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Έχετε χωρίσει από το έτερον σας ήμισυ  και δεν ξέρετε τι να κάνετε με τα πράγματα που σας είχε χαρίσει και σας τον  (την) θυμίζουν;  Ένα  ασυνήθιστο μουσείο άνοιξε για σας στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας (στην παλιά πόλη) και σας περιμένει να καταθέσετε  τα απομεινάρια των ερωτικών  σας σχέσεων :  Κάρτες, λούτρινα αρκουδάκια, κούπες του καφέ, εσώρουχα, φωτογραφίες, ερωτικά γράμματα, πολύτιμα αντικείμενα που επέζησαν από τους χωρισμούς σας και με τα οποία θα μοιραστείτε  την πονεμένη ιστορία σας με τους χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου.

images_blog_04_2186_museum_032186_museum

Το «Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων» (Museum of Broken relationships), ιδρύθηκε από δύο καλλιτέχνες του Ζάγκρεμπ, την σκηνοθέτιδα  Ολίνκα Βίστιτσα και τον γλύπτη Ντράζεν Γκρουμπίσιτς. Μετά τον φιλικό χωρισμό τους, είχαν τέσσερα χρόνια ερωτική σχέση, κι επιστρέφοντας τα δώρα που είχαν χαρίσει ο ένας στον άλλο, τους γεννήθηκε  η ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσείου που θα στεγάζει προσωπικά αντικείμενα από χωρισμούς. Ζήτησαν δε από τους φίλους τους να δωρίσουν αντικείμενα που κράτησαν μετά από τους χωρισμούς τους κι έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη συλλογή.

200803030702290.medonja

Η ιδέα τους ασπάστηκε από χιλιάδες ζευγάρια από όλο τον κόσμο που δώρισαν στο Μουσείο τα δικά τους προσωπικά αντικείμενα, μαζί με μια κάρτα που περιέγραφε την  ιστορία του αντικείμενου.

Το μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2010, αποδείχθηκε δημοφιλές, κυρίως στους ξένους τουρίστες- το επισκέπτονται πάνω 300.000 άτομα ετησίως. Τον Μάιο του 2011, πήρε  το βραβείο Κένεθ Χάντσον από το Ευρωπαϊκό Μουσειακό Φόρουμ , ως ένα από τα πλέον καινοτόμα μουσεία της Ευρώπης.

Στεγάζει χιλιάδες  αντικείμενα -δωρεές από ανθρώπους από όλο τον κόσμο των  οποίων  οι σχέσεις διαλύθηκαν, συνοδευόμενα από σύντομη ιστορία αγάπης και χωρισμού .

200803030708050.vjencanica

Ένα εντυπωσιακό νυφικό φόρεμα , (ο γάμος είχε γίνει στην Καβάλα το 1994), εσώρουχα , λούτρινα αρκουδάκια,  αθλητικά παπούτσια, χάρτινα λουλούδια, τσαγιέρες , μια κάμπια παιχνίδι, αγαπημένα T-shirt, κλειδιά από διαμερίσματα που κάποτε στέγαζαν ερωτικά πάθη, ένα μικρό μπουκαλάκι  που περιέχει τα δάκρυα ενός άνδρα που έκλαψε μετά τον χωρισμό του κι ένα σίδερο μιας Νορβηγίδας,   με το οποίο σιδέρωσε το νυφικό της, περιλαμβάνονται στα εκθέματα.

Must του Μουσείου είναι ένα τσεκούρι, που δώρισε  μια γυναίκα κι εξιστορεί πώς το χρησιμοποίησε για να κομματιάσει τα έπιπλα του φίλου της, όταν έμαθε ότι την απατά.

Un hacha con la cual una mujer rompió los muebles que dejó su novia en su casa en el Museo de las Relaciones Terminadas en una fotografía del viernes 10 de febrero de 2012. El museo muestra objetos donados por personas a las que les rompieron el corazón. (Foto AP/Darko Bandic)ç

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου υποστηρίζουν ότι ενθαρρύνει τη συζήτηση και τον προβληματισμό, όχι μόνο για την ευθραυστότητα των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και σχετικά με τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες που περιβάλλουν τις ιστορίες που περιέχει.

«Κάποιες σχέσεις τελειώνουν.  Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από το συναισθηματικό βάρος σβήνοντας ό,τι σας θυμίζει την οδυνηρή εμπειρία, πετώντας τα όλα στα σκουπίδια-Μην το κάνετε. Δώστε τα σε μας», παροτρύνει τους απανταχού πληγωμένους η  ιστοσελίδα του Μουσείου για να κάνουν τις δωρεές τους.

Κάντε τη δωρεά σας εδώ:

(http://brokenships.la/donate-an-exhibit)

images_blog_04_2186_museum_052186_museum

INFO:

https://brokenships.com

museum.collection@brokenships.com .

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »