476 views 0 comments

« Το παραμύθι της Κυριακής» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

by on Ιανουάριος 16, 2016
 

Μια μαγική αφήγηση μύθων που θα τους ταξιδέψει στη γη της αρχαίας Θράκης και θα ζωντανέψει τους τοπικούς αρχαίους ήρωες και τις μυθιστορίες τους, θα παρακολουθήσουν οι μικροί φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής που ανοίγει για μια ακόμη φορά τις πόρτες του σε καινοτόμες εκδηλώσεις.

Την αφήγηση των αρχαίων μύθων της Θράκης θα πραγματοποιήσει η αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη με τη συνοδεία του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του προφορικού λόγου σε συνδυασμό με τη μουσική.

Info:

Ημέρα: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 Ώρα: 11:00

Τόπος: Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, Α. Συμεωνίδη 4

Ηλικία: Α΄ – Στ΄ Δημοτικού

Τηλ. επικοινωνίας: 2531022411

Πληροφορίες: Νάγια Δαλακούρα

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

 

 
Η Νίκη Κάπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1965. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Π. Τ. του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα της Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα έκανε σπουδές στο κλασσικό τραγούδι και παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού. Από το 1988 εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία της Γενικής αλλά και της Ειδικής Αγωγής. Από το 2000 συλλέγει, επεξεργάζεται και αφηγείται παραμύθια σε βιβλιοθήκες, μουσεία και χώρους τέχνης. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιού. Δημιούργησε μαζί με το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα την ομάδα αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών και μύθων «Παραμυθοσέντουκο» όπου από το 2002 ως σήμερα δίνουν σε τακτική βάση παραστάσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου. Απ’ το 2005 ως 2007 συνεργάστηκε με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας το πρόγραμμα «Το παραμύθι της Κυριακής». Την ίδια περίοδο στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη σχεδίασε και παρουσίασε το πρόγραμμα «Τα παραμύθια του κόσμου» βασισμένο στα εκθέματα της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Για το 2009, με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, θα αφηγηθεί ιστορίες στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου. Έχει κάνει την απόδοση σε τρία λαϊκά παραμύθια τα οποία έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Στεφανίδη το 2008 («Το μαντίλι της νεράιδας» με CD, «Οι δώδεκα μήνες», «Η πεντάμορφη και ο κύκνος»).

Ο Γιάννης Ψειμάδας γεννήθηκε  το 1961 στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε θεωρία μουσικής στο Απολλώνιο ωδείο με τον Β. Δέλλιο και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με καθηγητές τους Δ. Παπαδημητρίου και Γ. Μπουντουβή. Επαγγελματίας μουσικός (σαξόφωνο, κιθάρα, τραγούδι) από το 1982. Είναι συνιδρυτής μαζί με την  αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη της ομάδας αφήγησης παραμυθιών και μύθων «Παραμυθοσέντουκο» που δημιουργήθηκε το 2000 στην οποία συνοδεύει την αφήγηση με μουσική και ήχους με παραδοσιακά μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο. Με την ομάδα αυτή έχει πάρει μέρος σε αρκετά φεστιβάλ αφήγησης κι έχει εμφανιστεί σε βιβλιοθήκες και μουσεία-Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Λαικής Παράδοσης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Πλανητάριο και βιβλιοθήκη Ιδρύματος Εγενίδου, πολιτιστικά κέντρα και σχολεία.  Συνεργάζεται από το 2004 με το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα και έχει γράψει μουσική για τα θεατρικά  έργα «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη-1ο βραβείο μουσικής στο φεστιβάλ Ζωγράφου, «φρουτοπία» του Ε.Τριβιζά, «καυγάδες στην Κιότζια» του Γκολντόνι, «Χάρτινα πουλιά» Τ.Λειβαδίτης, «η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» Ματέι Βισνιέκ»-2 βραβεία μουσικής στο φεστιβάλ θεάτρου Κορίνθου και Ορεστιάδας 2008 και Καρδίτσας 2009, όλα σε σκηνοθεσία του Ν.Γκεσούλη. Το 2007 και 2008 ήταν μέλος της θεατρικής ομάδας «Σκαραβαίοι», έγραψε την μουσική και έπαιξε σαν μουσικός επι σκηνής στα έργα «Ο διάολος στη μποτίλια»-ευτράπελες ιστορίες της Μάνης και «Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι» του Ε.Τριβιζά και τα 2 σε σκηνοθεσία του Κ.ΝΦαρμασώνη. Επίσης έγραψε τη μουσική για τη «Μήδεια» του Μποστ που παρουσιάστηκε το 2008 από τη θεατρική ομάδα Πύργου, «εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη για τη θεατρική ομάδα του δήμου Ζωγράφου, «Αντιγόνη» για το Κορινθιακό Θέατρο Βασίλης Ρώτας. Εγραψε μουσική για την τηλεοπτική εκπαιδευτική σειρά «Μορμώ» της Κατερίνας Ευαγγελάκου και για το ντοκυμαντέρ «Βυζαντίου επίλογος» της Ετ1.  Τον Ιούλιο του 2008 έκανε την μουσική επιμέλεια και έπαιξε σαν μουσικός στις «Θαλασσινές αναγνώσεις» 2 παραστάσεις με κείμενα και τραγούδια για την θάλασσα,που έγιναν στην Μυτιλήνη σε σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου. Το φθινόπωρο του 2008 συνεργάστηκε με το δη.πε.θε Αγρινίου  γράφοντας τη μουσική και τα τραγούδια για το έργο «το παλικάρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος» σε σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου και στίχους Αγαθής Δημητρούκα.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »