889 views 0 comments

22 χρόνια ποίησης του Χάρη Μιχαλόπουλου στο καφεβιβλιοπωλείο «ΚΑΦΚΑ»

by on Δεκέμβριος 15, 2017
 

Στο σκοτάδι κυνηγώ με την απόχη
φωσφορίζοντα ψεύδη, αμήχανους ψιθύρους,
ανολοκλήρωτες κινήσεις
–κάτι σαν χάδι, σαν αγκαλιά-
(Χάρης Μιχαλόπουλος, Πιο νύχτα,2007)

Είκοσι δύο χρόνια ποιητικής παρουσίας του Χάρη Μιχαλόπουλου συμπληρώνονται από την έκδοση της πρώτης ποιητικής του συλλογής «Ψηφιδωτό» (Καβάλα, 1995) και το καφεβιβλιοπωλείο «ΚΑΦΚΑ» της Αλεξανδρούπολης διοργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση του.
«Η ποίηση του Μιχαλόπουλου παρά τις υπαρξιακές τροφοδοτήσεις της, παραμένει κοινωνική. Ξεπερνά το άτομο και στρέφει το βλέμμα της στον κοινωνικό -τεχνητό ή έμψυχο- περίγυρο. Απέναντι στο ιεραρχικό και κατακτητικό «εγώ» αντιτείνει την ισχύ των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Και από το θυμικό τελικά ενισχύεται ο στοχασμός μέσα από ένα νοητικό πλέγμα αλληλεπιδράσεων. Για αυτό τελικά και η ποίηση αποτελεί την αναγκαία «θεραπευτική αγωγή» απέναντι στη στωικότητα της εποχής μας», γράφει για τον Καβαλιώτη ποιητή ο Δήμος Χλωπτσιούδης στο TVXS.
Παρουσιάζουμε τα δύο τελευταία βιβλία του από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας», όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου:

«Πιο νύχτα»
Καθαρές λέξεις, αβίαστες φράσεις, λιτές έννοιες, πολλαπλές αναφορές-παραπομπές γραμματολογικού, αισθητικού και ερωτικού περιεχομένου, μια αισιόδοξη καταφατική ποίηση ζωής, όπως τα φρέσκα αισθήματα κι ο έρωτας ενός νέου δημιουργού που πατά γερά στο έδαφος των υλικών του. Τα ποιήματα του Χάρη Μιχαλόπουλου δεν υπόκεινται στις αυστηρές προδιαγραφές των γραφών, αλλά στην αδιαπέραστη αλήθεια όσων πρέπει οριστικά να ανακοινωθούν δημοσία. Προσεκτικά τα μέσα που αξιοποιεί διαμορφώνουν το χώρο στέρεο και πάντως όχι πικρό ή πικραμένο, ακόμα κι όταν πρόκειται για τη «μελαγχολία της Παρασκευής των Χαιρετισμών»:
Δύο οι γενικές, απανωτές,/ μα καθόλου γενικές κι αόριστες. (Όχι, απόψε τουλάχιστον)./ Να προστεθούν της Ανοίξεως, της Αφίξεως, της Αιτήσεως,/ της Παραιτήσεως… Εδώ σταματώ,/ καθώς η αφηρημένη μελαγχολία έχει γίνει ήδη/ βέβαιος πόνος/ Της Παρασκευής των Χαιρετισμών./ ΥΓ. Τώρα θυμάμαι: Η ζέστη των κεριών σταματούσε πάντοτε λίγο πριν από τα χείλη σου. Δεν έφτανε./ Αυτό με τρόμαζε και δεν το συνήθισα ποτέ.

 

«Δεν έρχονται»
Μετά την ποιητική συλλογή Πιο νύχτα, (εκδ. «Μανδραγόρας», 2007) ο Χάρης Μιχαλόπουλος επανέρχεται πιάνοντας το νήμα απ’ την τελειωμένη τηλεκάρτα άχρηστη κι αυτή σαν τη θητεία που εξακολουθεί να μας «τραβάει βαθειά μέσα στη νύχτα/ της άγουρης εφηβείας των τριάντα», με τη σκληρή διαπίστωση πως «ο θάνατος φοράει στο χέρι ρολόι ξεκούρδιστο».
Μια ποίηση οργής, αναπάντητων ερωτημάτων: Ένα «σ’ αγαπώ» και ένα «δε θα περάσει»/ δεν μπορούν, διάολε, να αλλάξουν τούτο το βρομερό κόσμο; και πόνου. Μια γραφή ανάλογη της εποχής μας που εξακολουθητικά «στάζει αίμα», δίχως να μπορούμε πια να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε ποίηση και πραγματικότητα, «τι χωρά στη σελίδα/ και τι στις φλέβες».
Άγγισμα, χάδι, χείλη, φιλί, είναι ποιητικές αισθήσεις που διαγράφονται στις σελίδες ως αίτημα-αντιστάθμισμα/ παρηγορία της απώλειας –πάντα συνώνυμης του πόνου που πέραν των άλλων «στερείται ευκτικής».

Ποίηση σύγχρονη, έμπυα, έμπειρη και ορμητική, μια τέχνη πολλαπλών καταγμάτων κι επώδυνων απουσιών. .

Ο Χάρης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1978. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη λατινική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Leeds (Μ. Βρετανία), όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (PhD). Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχουν συμπεριληφθεί στην «Ανθολογία Νέων Ποιητών» που εκδόθηκε από το περιοδικό «Μελωδία» το 2000 και στην «Ανθολογία της Γενιάς του ’90» με τίτλο «Η γεωμετρία μιας αθέατης γενιάς», Μανδραγόρας, Αθήνα 2002. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Ψηφιδωτό», Καβάλα, 1995, «Γεωγραφία δωματίου», Στοχαστής, Αθήνα, 2000, «Πιο νύχτα», Μανδραγόρας, Αθήνα, 2007 και «Δεν έρχονται», Μανδραγόρας, Αθήνα 2015. Συνεργάζεται με το περιοδικό «Μανδραγόρας» γράφοντας βιβλιοκρισίες ποίησης.
Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
INFO:
Kαφεβιβλιοπωλείο “ΚΑΦΚΑ”(Εμπορίου 41, Αλεξανδρούπολη).
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στις 8.00 μ.μ.,
Θα διαβάσουν ποιήματα και θα μιλήσουν για το έργο του:
η Ροδούλα Γόιδα, ιστορικός τέχνης
ο Χρήστος Βασματζίδης, δικηγόρος- κριτικογράφος
ο Κώστας Παπαγιάννης καθηγητής ξένων γλωσσών- ποιητής.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »