218 views 0 comments

58ο ΦΚΘ: Τα βραβεία της μεγάλης γιορτής του σινεμά

by on Νοέμβριος 13, 2017
 

Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, έπεσε η αυλαία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την τελετή απονομής των βραβείων την Κυριακή στο κατάμεστο Ολύμπιον.

Η έναρξη της βραδιάς επιφύλασσε μια μικρή ανατροπή: ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης ανέβηκε στη σκηνή για την παρουσίαση της εκδήλωσης, αλλά «αντικαταστάθηκε» χιουμοριστικά από τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, πρωταγωνιστή της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη Το τελευταίο σημείωμα, ο οποίος και τελικά ήταν ο επίσημος παρουσιαστής.

Αφού καλωσόρισε το κοινό, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου τόνισε: «Αυτή η μεγάλη, διεθνής κινηματογραφική διοργάνωση, πλησιάζει στο τέλος της. Δέκα μέρες γεμάτες εικόνες, ήχους, συναισθήματα και ιδέες, σε λίγα λεπτά θα περάσουν και επίσημα στην ιστορία». Ευχαρίστησε τους χορηγούς του Φεστιβάλ, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο αναπτυξιακό τμήμα της διοργάνωσης, την Αγορά, που φέτος φιλοξένησε 25 εξαιρετικά σχέδια νέων ταινιών, αλλά και 260 ταινίες από όλο τον κόσμο στο Film Market, σημειώνοντας επίσης ότι στο πλαίσιο της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 450 συναντήσεις ανάμεσα σε επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, ενώ τα βραβεία του τμήματος ξεπέρασαν τα 250.000€ σε χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η απονομή των βραβείων του 58ου Φεστιβάλ. Πρώτα δόθηκαν τα βραβεία κοινού Fischer, που εκφράζουν τις προτιμήσεις των θεατών του Φεστιβάλ.

Το βραβείο κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα), δόθηκε στην ταινία Ιστορίες Χωρίς Χρόνο σε σκηνοθεσία Βασίλη Ραΐση.
Το βραβείο κοινού Fischer για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού δόθηκε στην ταινία Lucky σε σκηνοθεσία του Τζον Κάρολ Λιντς.
Το βραβείο κοινού Fischer για ταινία του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» έλαβε η ταινία Μυστικό συστατικό του Γκιόρτσε Σταβρέσκι. Ο σκηνοθέτης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, τονίζοντας τις ομοιότητες του λαού της χώρας του με τον ελληνικό λαό ευχαριστώντας παράλληλα το κοινό που γέμισε τις αίθουσες στις προβολές της ταινίας του.

Τέλος, το βραβείο κοινού Fischer για ταινία του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» δόθηκε στην ταινία Εντός ορίων σε σκηνοθεσία Φίλιπ φαν Λέου.

Το Φεστιβάλ φιλοξένησε για ακόμη μια χρονιά, τα βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης που απονέμονται σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα).

Το ειδικό βραβείο της επιτροπής νεότητας δόθηκε στην ταινία Do It Yourself του Δημήτρη Τσιλιφώνη «για τη δυναμική, τη ζωντάνια και τον κωμικό χαρακτήρα που τη διακρίνει», όπως υπογράμμισε η επιτροπή. Στη συνέχεια, η επιτροπή απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φιλμ Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου «μια συγκινητική ιστορία με έντονο ιστορικό υπόβαθρο που άγγιξε βαθιά τις ψυχές μας μέσα από τους χαρακτήρες και τις ερμηνείες των ηθοποιών», σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για την καλύτερη ελληνική ταινία του 58ου Φεστιβάλ, το οποίο δόθηκε στο φιλμ Ρόζμαρι του Άδωνι Φλωρίδη. στη Μεσόγειο.
Φέτος η ΕΡΤ απένειμε στο 58ο Φεστιβάλ δύο νέα βραβεία με τίτλο «Νέος Κινηματογράφος», δηλώνοντας την πρόθεσή της να ενισχύει δημιουργούς οι οποίοι αναζητούν και πειραματίζονται πάνω σε καινούργιες κινηματογραφικές φόρμες. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε δύο ελληνικές ταινίες που πραγματοποίησαν πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ και συνοδεύτηκαν από χρηματικά βραβεία των 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα. Η κριτική επιτροπή έδωσε το πρώτο βραβείο στο φιλμ Αγκάθι σε σκηνοθεσία Γαβριήλ Τζάφκα. Το δεύτερο βραβείο «Νέος Κινηματογράφος» δόθηκε στην ταινία «Too Much Info Clouding Over My Head» σε σκηνοθεσία Βασίλη Χριστοφιλάκη.

Σειρά είχε το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» που απονέμει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή Τηλεόραση) σε μια ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του Φεστιβάλ. Η επιτροπή επέλεξε την ταινία Για την Οικογένεια του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ.
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το νέο βραβείο που θεσπίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ και δίνεται σε ελληνική ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη που πραγματοποίησε πρεμιέρα στο φεστιβάλ.Το βραβείο δόθηκε στην ταινία Too Much Info Clouding Over my Head του Βασίλη Χριστοφιλάκη.

Έπειτα, απένειμε τα βραβεία της η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), αποτελούμενη από την Όλα Σάλβα (Πρόεδρος, Πολωνία), Τόμας Αμπελτσχάουζερ (Γερμανία) και Θόδωρο Γιαχουστίδη (Ελλάδα). Αρχικά η κ. Σάλβα ανακοίνωσε την ειδική μνεία της επιτροπής στο φιλμ Winter Brothers του Χλίνουρ Πάλμασον, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του εμφανώς συγκινημένος, ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες και συντελεστές του φιλμ. Στη συνέχεια, δόθηκε το βραβείο FIPRESCI για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού, που κέρδισε το φιλμ Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή του Βαΐντ Τζαλιλβάντ. Ακολούθως, ο Θόδωρος Γιαχουστίδης απένειμε το βραβείο FIPRESCI για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) στην ταινία Too Much Info Clouding Over my Head του Βασίλη Χριστοφιλάκη, ο οποίος, παραλαμβάνοντάς το, δήλωσε ότι αυτή είναι μια από τις καλύτερες βραδιές της ζωής του.

Προχωρώντας στα επίσημα βραβεία του Φεστιβάλ, πρώτα απονεμήθηκαν τα βραβεία του νέου Διαγωνιστικού τμήματος με ταινίες VR/Virtual Reality (Εικονική Πραγματικότητα),που εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και αποτελεί «μια νέα κινηματογραφική εμπειρία που θολώνει τα όρια μεταξύ παρακολούθησης και φυσικής παρουσίας του θεατή μέσα στο κάδρο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής της τελετής Ανδρέας Κωνσταντίνου Το βραβείο του τμήματος VR, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ -μια χορηγία του Σερβικού Κέντρου Κινηματογράφου- απονεμήθηκε στο φιλμ Bloodless της Τζίνα Κιμ, «μια ατρόμητη και ασυμβίβαστη ταινία που χρησιμοποιεί εξαιρετικά το VR για να δημιουργήσει μια εντελώς συναρπαστική εμπειρία με πρωτοποριακή, πρωτότυπη και έντονα ατμοσφαιρική φύση», σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής.

Τέλος, απονεμήθηκαν τα βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στη σκηνή του Ολύμπιον ανέβηκαν τα τέσσερα από τα συνολικά πέντε μέλη της επιτροπής: η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου (Ελλάδα), ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πέιμαν Μααντί (Ιράν-ΗΠΑ), ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι Κάρελ Οχ (Τσεχία) και ο sound designer Μπρουνό Ταριέρ (Γαλλία). Η σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και παραγωγός Ανμαρί Τζασίρ (Παλαιστίνη), πέμπτο μέλος της επιτροπής, είχε αποχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη λίγες ώρες πριν την τελετή.

Η πρώτη Ειδική Μνεία της επιτροπής ανακοινώθηκε από τον Κάρελ Οχ και δόθηκε στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον και «το τελευταίο χαμόγελό του στο φιλμ Lucky του Τζον Κάρολ Λιντς», όπως σημείωσε σχετικά. Ο σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο και είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, για τον Στάντον, πρωταγωνιστή του φιλμ του: «Δεν υπάρχει άνθρωπος που αγαπά τον κινηματογράφο και δεν έχει μεγαλώσει βλέποντας ταινίες του. Σκοπός μου είναι να μεταφέρω αυτό το χαμόγελο στα Φεστιβάλ όλου του κόσμου».

Η δεύτερη Ειδική Μνεία της επιτροπής δόθηκε για τον ήχο της ταινίας Winter Brothers του Χλίνουρ Πάλμασον.
Το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στους Ζιλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας Φορτίο σε σκηνοθεσία του Ζιλ Κουλίερ.

Στη συνέχεια, η Μαρία Ναυπλιώτου απένειμε το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, το οποίο δόθηκε στην Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία Για την οικογένεια του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ. Αμέσως μετά, η ίδια απένειμε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον ηθοποιό Ρέινε Μπρίνολφσον, πρωταγωνιστή της ταινίας Κοράκια του Γιενς Ασούρ.

Τον Χάλκινο Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για καλύτερη σκηνοθεσία απένειμε ο Μπρουνό Ταριέρ στον Χλίνουρ Πάλμασον και την ταινία του Winter Brothers. O σκηνοθέτης ευχαρίστησε συγκινημένος για ακόμη μια φορά το Φεστιβάλ, αναφερόμενος στη μεγάλη τιμή που του έγινε από το θεσμό.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος – Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής δόθηκε στην ταινία Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή του Βαΐντ Τζαλιλβάντ (Ιράν). Την απονομή του βραβείου έκανε ο Πέιμαν Μααντί. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στο κοινό του Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης από το Ιράν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένος, γιατί αυτό το βραβείο του απονέμεται στην Ελλάδα, τη χώρα του Αριστοτέλη που αγαπά πάρα πολύ, και στην οποία το θέατρο και ο κινηματογράφος χρωστάνε πολλά.

Τέλος, ο Κάρελ Οχ, αφού ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές του Φεστιβάλ, απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στην ταινία Κοράκια του Γιενς Ασούρ. Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντεμπούτο του διάσημου φωτογράφου από τη Σουηδία Γιενς Ασούρ, μια δραματική, αγωνιώδη ελεγεία για τα βάρη της οικογένειας και τη δύναμη του αναπόφευκτου, που διαδραματίζεται στην επαρχία της Σουηδίας στη δεκαετία του ’70.

Μετά την απονομή, η βραδιά έκλεισε με την προβολή σε πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας Το πάρτι της Σάλι Πότερ, μια ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία δωματίου με εντυπωσιακό καστ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους Πατρίσια Κλάρκσον, Μπρούνο Γκαντς, Κίλιαν Μέρφι και Τίμοθι Σπολ. Η σκηνοθέτιδα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της είπε ότι έχει εξαιρετικές μνήμες από την Θεσσαλονίκη από τη χρονιά που παρουσίασε την ταινία της Ορλάντο και ευχαρίστησε το Φεστιβάλ που της δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεται, έστω και πνευματικά κοντά του. «Το φιλμ μου είναι μια κωμωδία, πλαισιωμένη από μια τραγωδία. Μιλά για σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ιδωμένα μέσα από τη ματιά των ανθρώπινων σχέσεων. Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τους αληθινούς φόβους τους, αλλά και με τις προκλήσεις που προκαλούνται από τις πιο βαθιές πεποιθήσεις και επιθυμίες τους. Όλα αυτά, προσπαθώ να τα αποτυπώσω μέσω του γέλιου που είναι τόσο θεραπευτικό, όσο και διασκεδαστικό» σημείωσε η Σάλι Πότερ.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »