Βιβλίο
557 views 0 comments

Ηπειρώτες λογοτέχνες του χθες και του σήμερα

by on Φεβρουάριος 8, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Με ένα αφιέρωμα σε δύο σύγχρονους σημαντικούς ποιητές συνεχίζονται οι εκδηλώσεις  «Ηπειρώτες λογοτέχνες του χθες και του σήμερα», που οργανώνουν από κοινού ο Ιωνικός Σύνδεσμος και ο Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός και Λαογραφικός  Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας «Άπειρος Γαία».

Οι Ηπειρώτες δημιουργοί, ο ποιητής και πεζογράφος  Τάσος Πορφύρης και ο ποιητής και δημοσιογράφος Γιάννης Πλαχούρης θα διαβάσουν ποιήματά τους, ενώ θα προλογίσει η Πόπη Στεριάδου, συγγραφέας, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου

πορφυρης

Ο Τάσος Πορφύρης γεννήθηκε στον Άγιο Κοσμά Πωγωνίου Ιωαννίνων το 1931. Από το 1945 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Το 1949 αποφοίτησε από τη Β΄ Μέση Εμπορική Σχολή. Εργάστηκε σε οικογενειακή επιχείρηση ως τη συνταξιοδότησή του, το 1995. Έχει γράψει τις ποιητικές συλλογές «Νεμέρτσκα» 1961, «Το εγκαταλελειμμένο σπίτι» 1968, «Flas back: 1971, «Τοπίο» 1973, «Η Πέμπτη έξοδος» 1980, «Τα λαβωμένα» 1996, «Σώμα κινδύνου» 2004, «Έρημα» 2008 και τα διηγήματα «Η δοντάγρα» 2006. Στο ενεργητικό του έχει τις ανθολογίες «Πολυφωνικόν», ανθολογία ηπειρώτικης ποίησης, 2002 και «Ανθολογία της βροχής», ποιήματα από το έργο 107 ποιητών Ελλήνων και αλλοδαπών. Σε συνεργασία με τους Στέφανο Ροζάνη και Ρένα Κοσσέρη μετέφρασαν E. Pound, T.S. Eliot, D. Thomas, J. Tardieu. Διετέλεσε μέλος των συντακτικών ομάδων των περιοδικών «Μαρτυρίες», 1962-1966 και «Σημειώσεις», από το 1973.23193[1]Ο Γιάννης Πλαχούρης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα από πατέρα Ηπειρώτη (Τετράκωμο – Τζουμέρκα) και μάνα Μικρασιάτισσα (Αϊβαλί). Εργάστηκε στη δημοσιογραφία (ημερήσιος και περιοδικός Τύπος, ραδιόφωνο) σε διάφορες θέσεις. Έχει γράψει και δημοσιεύσει ποίηση (έντεκα συλλογές), μυθιστόρημα (Ανυπόταχτος), τέσσερα παραμύθια, Καραγκιόζη (Ο Καραγκιόζης και ο Νικοτσάρας), τις σατιρικές «Ιστορίες του κυρίου Λαμόγιου»,χρονογραφήματα, κριτικές προσεγγίσεις και παρουσιάσεις για το έργο και τα βιβλία πολλών δημιουργών. Ποιήματα και παραμύθια του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά,Πολωνικά, Ρουμάνικα, Ουγγρικά, Τουρκικά. Υπήρξε συνεργάτης, κατά καιρούς, σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (ΚΛΠ, Έρευνα, Μανδραγόρας, Εξώπολις,Περίπλους κ.ά) και ιστοσελίδες (diastixo, fractal, artpress).

ΙΝFO:

Αίθουσα «Στράτος Μελεμενής» του Ιωνικού Συνδέσμου.

(Τσουρουκτσόγλου 1 και λεωφ. Ηρακλείου 251)

Νέα Ιωνία, Αττική

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου,  ώρα 8 μ.μ.,

Be the first to comment!
 
Leave a reply »