Θέατρο
976 views 0 comments

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Τα όνειρα κανείς δεν μπορεί να τα σταματήσει»

by on Αύγουστος 22, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

στη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Θεωρείται αδιαμφισβήτητα η πιο γλυκιά και συμπαθής γιαγιά της μικρής οθόνης κι αυτό γιατί θυμίζει σ ‘όλους μας τη δική μας γιαγιά. Τη γιαγιά που πάντοτε προστατεύει, κάποιες φορές μαλώνει αλλά λατρεύει τα εγγόνια της. Η αναγνωρισιμότητα, που της πρόσφερε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές ο συγκεκριμένος ρόλος, τη βοήθησε να διαδώσει το έργο ζωής της, το θέατρο για παιδιά. Έχει αποκτήσει εγγόνια σ ‘όλες τις γειτονιές της χώρας που τη φωνάζουν με το μικρό της όνομα, ακόμα κι αν αυτή δεν τα γνωρίζει, γιατί οι ιστορίες και ο τρόπος που τις αφηγείται μαγεύουν και το πιο απαιτητικό κοινό.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη φέτος βάζει στις βαλίτσες της όλα τα υλικά της συνταγής για το τέλειο Μουσικό Παραμύθι και ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα για να μυήσει τους μικρούς θεατές σ’ ακούσματα κλασσικής μουσικής ,ακούσματα τόσο απαραίτητα  για την καλλιέργεια  του μουσικού τους αισθητηρίου, μέσα από το θεατρικό έργο του Μπωμαρσέ «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» αλλά και της μουσικής του Τζοακίνο Ροσσίνι.

κουρεας 1

Το έργο διασκευασμένο με την μεγαλύτερη δυνατή  προσοχή, κρατάει τα πιο μελωδικά μέρη της όπερας και  μετατρέπει  τις άριες και τα φωνητικά σύνολα, σε τραγούδια, δημιουργώντας   μια όμορφη  μουσική θεατρική εικόνα. Όλα αυτά ενώνονται  μεταξύ τους με αφήγηση, θεατρικούς  διαλόγους, σκηνικά που χορεύουν  και πολύχρωμα κοστούμια -με  άρωμα εποχής-, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον  των παιδιών.

Συνομιλήσαμε με την ακούραστη γιαγιά, που δε σταματά να ονειρεύεται, λίγο πριν την άφιξη της στην Αλεξανδρούπολη, την Τετάρτη 24 Αυγούστου στο Κηποθέατρο Εγνατία, στις 9μ.μ. και μας εκμυστηρεύτηκε το δικό της μεγάλο όνειρο …. « ΜΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΓΕΜΑΤΗ ΠΑΙΔΙΑ».

Πως μπήκε η υποκριτική στη ζωή σας;

8 χρονών στην Κύπρο -ο πατέρας μου ήταν καθηγητής- στο δημοτικό σχολείο που πήγαινα έγινε μια ακρόαση προκειμένου να ανεβάσει το σχολείο την ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΝΑΝΟΙ. Με διάλεξαν για τον καθρέφτη της κακιάς βασίλισσας. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή με το θέατρο και την υποκριτική.

Σαν παιδί στήνατε παραστάσεις;

Ναι, παίζαμε με την αδελφή μου τις νεραΐδες. Αυτό ήταν ένα από τα παιχνίδια μας.

Mε το παιδικό θέατρο πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε και τι σας οδήγησε να αφιερωθείτε σ ‘αυτό ;

Ασχολήθηκα με το θέατρο για παιδιά όταν η κόρη μου έγινε 10 χρονών και ο γιος μου 4 χρονών, έφτιαξα μια θεατρική ομάδα από 30 παιδιά για να περνάμε καλά το Σαββατοκύριακο.

κουρεας 2

Τι προσφέρει το παιδικό θέατρο;

Αν η παράσταση είναι καλή και απόλυτα προσεγμένη μπορεί να προσφέρει γνώσεις και ψυχαγωγία στα παιδιά με εύκολο και απλό τρόπο.

Εσείς τι «κερδίσατε» από την ενασχόληση σας μ ‘αυτό και την επαφή σας με τα παιδιά;

Κέρδισα πολλές στιγμές ευτυχίας. Γιατί αν καταλάβει πόσο μεγάλη ευθύνη έχει ένας που ασχολείται με το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά, παίρνει σίγουρα μεγάλη χαρά όταν καταλαβαίνει ότι έχει πετύχει.

Είναι εύκολη διαδικασία η επιλογή έργου για παιδική παραγωγή; Νιώθετε ενισχυμένο αίσθημα ευθύνης όταν ανεβάζετε έργο για μικρούς θεατές;

Όχι δεν είναι εύκολη, αντίθετα είναι πολύ δύσκολη. Γιατί ακριβώς το αίσθημα ευθύνης που νοιώθω όταν ανεβάζω ένα έργο για παιδιά, είναι πολύ μεγάλο δεδομένου ότι πρέπει να βρω ένα έργο να καθηλώσει όλες τις ηλικίες, να διασκεδάσει τα παιδιά αλλά και συγχρόνως να τους δίνει γνώσεις, γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι η αποστολή του θεάτρου.

αρχείο λήψης

« Έχω και εγώ ένα όνειρο.

ΜΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΓΕΜΑΤΗ ΠΑΙΔΙΑ . »

 

Ποια η αφορμή για το ανέβασμα της παράστασης «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Μπωμαρσέ, που θα παρακολουθήσουμε;

Είναι ένα κλασσικό έργο. Με αυτό το έργο τα παιδιά μπαίνουν στη ξένη λογοτεχνία. Και επιπλέον ο συνδυασμός Μπωμαρσέ – Rossini μπορεί να προσφέρει στα παιδιά ακούσματα κλασσικής μουσικής, που θεωρώ ότι είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια του μουσικού τους αισθητηρίου.

Σε μια εποχή που τα παιδιά έχουν τόσες επιλογές και ερεθίσματα, πόσο εύκολο είναι να τα κερδίσει το θέατρο;

Πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί σίγουρα, το θέατρο δεν μπορεί να έχει τα μέσα που παρέχει η τεχνολογία στα παιδιά σήμερα και δεν μπορεί να έχει εφέ και άλλες ευκολίες

Μπορεί μια «κακή» παράσταση να κάνει ζημιά σ ‘έναν μικρό θεατή; Ένας γονιός πρέπει να επιλεγεί τις παραστάσεις, που θα παρακολουθήσει το παιδί του κι αν ναι, με ποια κριτήρια;

Ναι, μπορεί μια κακή παράσταση να κάνει ζημιά, γιατί μπορεί να απομακρύνει το παιδί από το θέατρο. Και μένα με ενδιαφέρει να αγαπήσει το παιδί το θέατρο γιατί από αυτό μπορεί να κερδίσει. Σαφώς και οι γονείς πρέπει να επιλέγουν τις παραστάσεις που θα δούνε τα παιδιά τους, φτάνει να ενδιαφερθούν να το ψάξουν, πράγμα εύκολο στις μέρες μας με την πληροφόρηση που υπάρχει.

κουρεας 3

Είναι τα παιδιά η μοναδική μας ελπίδα να δούμε κάποια αλλαγή ή μήπως μεταφέρουμε στις πλάτες τους τις δικές μας αποτυχίες και τη δική μας ανημποριά;

Σίγουρα τα παιδιά είναι η μοναδική μας ελπίδα, φτάνει να αποφασίσουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτά.

Στην Ελλάδα του 2016, μπορούμε να ονειρευόμαστε; Εσείς κάνετε όνειρα κι αν ναι, ποιο το δικό σας όνειρο;

Τα όνειρα πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να τα σταματήσει . Έχω και εγώ ένα όνειρο. ΜΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΓΕΜΑΤΗ ΠΑΙΔΙΑ.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Όλα ξεκίνησαν στο Πράντο, μια μικρή πόλη της Ισπανίας πολλά χρόνια πρίν, όταν η Ροζίνα, ένα χαριτωμένο κορίτσι απ’ τη Σεβίλλη είχε πάει να επισκεφθεί μια θεία της. Δεν είχε προλάβει να μπει στο σπίτι όταν ξαφνικά αντίκρισε τον κόμη Αλμαβίβα, που έτυχε να περνάει από κει. Αυτό ήταν! Μια ματιά ανάμεσα σ’ ένα αγόρι και ένα κορίτσι και η αγάπη της ιστορίας μας έχει κιόλας γεννηθεί…

Λίγες μέρες αργότερα ο Αλμαβίβα στέλνει προξενήτρα στο Γέρο-Μπάρτολο,  τον κηδεμόνα της Ροζίνας, για να ζητήσει το χέρι της. Εκείνος όμως αρνείται!

Τότε ο Κόμης αποφασίζει να τη βρει μόνος του και με τη βοήθεια του Φίγκαρο, του ξακουστού κουρέα της Σεβίλλης…

 

κουρεας 4

Η ταυτότητα της παράστασης

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας, Διασκευή-Ενορχήστρωση: Αμβρόσιος Βλαχόπουλος, Ρεντόνα Κόλα, Στίχοι & επιλογή μελωδιών: Ανδρέας Κουλουμπής, Διδασκαλία Τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής, Μίνα Δελαπόρτα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη, Βοηθός Ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου,Υπεύθυνη Γραφείου Παραγωγής: Κατερίνα Μπανασάκη, Ζωγραφική Σκηνικών: Γιάννης Σπανόπουλος, Ελπίδα Γαδ, Artwork: Λουκάς Μελάς

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ):
Βαρθαλίτης Αντώνης, Γεωργάκη Κατερίνα, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Παπαδάκης Αντώνης, Σταυρακούδης Νίκος, Τσίτσου Παναγιώτα, Φαρμάκης Νεκτάριος, Χονδρογιάννης Άγγελος

ΥΓ. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ» από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με CD που περιέχει όλη την παράσταση , την μουσική και τα τραγούδια. Η αφήγηση είναι της Κάρμεν Ρουγγέρη και η εικονογράφηση της Χριστίνας Κουλουμπή.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »