ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
1158 views 0 comments

Έκθεση του διεθνούς φήμης εικαστικού Αριστείδη Πατσόγλου στην Αrt Gallery

by on Οκτώβριος 12, 2014
 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολύχρονης  και δημιουργικής πορείας του  διεθνούς φήμης εικαστικού Αριστείδη Πατσόγλου παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη, στο χώρο της Art Gallery.

Στην έκθεση το φιλότεχνο κοινό της πόλης θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει ένα απάνθισμα της δουλειάς του σημαντικού Έλληνα  γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη.

IMG_6085

Η έκθεση περιλαμβάνει  ένα μεγάλο αριθμό έργων του από το 1961 μέχρι και έργα που δημιουργήθηκαν  πρόσφατα. Τον κορμό της έκθεσης αποτελούν τα γλυπτά του, ενώ παρουσιάζονται επίσης χαρακτικά κι’ έργα ζωγραφικής

«Η έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου, σύγχρονου Έλληνα δημιουργού, Αριστείδη Πατσόγλου στην Αλεξανδρούπολη, είναι ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική για την πόλη μας,  αν αναλογισθούμε ότι έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως  Παρίσι, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Μόντρεαλ, έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία και έργα του φιλοξενούνται σε σημαντικά μουσεία του κόσμου  » λέει στην ArtPress η  ιδιοκτήτρια της Art Galerry Αθανασία Πεφτουλίδη.

IMG_6084

«Ο Αριστείδης Πατσόγλου» γράφει ο Μιλτιάδης Παπανικολάου Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, « είναι ένας καλλιτέχνης με κατ’ εξοχήν ανθρωπομορφικά έργα. Η θεματογραφία του είναι πλούσια και περιλαμβάνει έργα παντός είδους, τα οποία πραγματεύεται εικονιστικά, αλλά επεμβαίνει πάνω στο μέταλλο (το υλικό που προτιμά) άμεσα και αποτελεσματικά. Οι διάστικτες γραμμώσεις στην επιφάνεια των γλυπτών του αφήνουν την αίσθηση της ζωγραφικής παρέμβασης και της πλαστικής κατεργασίας».

4280_86096133509_4044071_n[2]

Βιογραφικό:

Ο Αριστείδης Πατσόγλου γεννήθηκε στη Λέσβο το 1941. Το χρονικό διάστημα 1962-1965 παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου με δάσκαλο το Θ. Απάρτη. Από το 1965 έως 1969 σπούδασε γλυπτική με δάσκαλο το Γ. Παππά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1970 μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη γλυπτική με δασκάλους του César και R. Collamarini και στη χαρακτική με δάσκαλο το J. Lagrange. Από το 1974 έως το 1979 παρακολούθησε μαθήματα πλαστικών τεχνών, επιστημών της τέχνης και οπτικοακουστική τέχνη στο τμήμα Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Ο Αριστείδης Πατσόγλου ζει και εργάζεται στο Παρίσι, όπου μαζί με 50 διεθνείς καλλιτέχνες ίδρυσε την ομάδα «Logos». Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τη γλυπτική, αλλά εκδήλωσε και ενδιαφέρον για τη ζωγραφική. Έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στον αριθμό των ατομικών του εκθέσεων – ξεπερνούν τις 40 – που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία. Εξίσου σημαντικός είναι και ο αριθμός των συμμετοχών του σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως το Grand Prix d’ Arts Plastiques Jeunes, Musée des Beaux-Arts, Λυών το 1975, το Α’ βραβείο στο Salon d’ Automne στην Avignon το 1980, Αργυρό Μετάλλιο στο Salon d’ Art Contemporain στο Μόντρεαλ το 1980, το Α’ Βραβείο γλυπτικής στο Salon de Taverny το 1980 κ.ά. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους πολλών δημοσίων και ιδιωτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και κατά κύριο λόγο του εξωτερικού: στη Γαλλία, στον Καναδά κ.α.

IMG_6086

Info:

Διάρκεια μέχρι 10 Νοεμβρίου 2014

Art Gallery, Σκρά 2-4,   Αλεξανδρούπολη

Τηλ. 2551081220

Be the first to comment!
 
Leave a reply »