ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
984 views 0 comments

Ένα ψέμα ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις την αλήθεια-Μια εικαστική εγκατάσταση της Ελένης Κοτσώνη για την Πρωταπριλιά

by on Μάρτιος 31, 2014
 

Η εγκατάσταση της εικαστικού Ελένης Κοτσώνη, εμπνέεται από το θέμα του μύθου. Αποτελεί ένα είδος ψηφιδωτού ημερολόγιου που συναρμόζει ζωγραφικά θραύσματα, φωτογραφίες σχέδια και κολάζ, σε διάλογο με το χώρο. Μπορεί κανείς να διακρίνει συγγένειες με την μοντέρνα γεωμετρική αφαίρεση, εθνογραφικά στοιχεία, κλασικά εικονιστικά θέματα, ή παραφρασμένες ιστορικές αναφορές.

Αυτό που οργανώνει (ταξινομεί) τα ασύντακτα θραύσματα του έργου, είναι το στοιχείο του μοτίβου που επανεμφανίζεται σε διάφορα σημεία και υπάρχει σαν εικαστική συντομογραφία του μύθου, αλλά και σαν μεσολαβητής (medium) μεταξύ ρεαλισμού και αφηρημένης τέχνης. Μεσολαβώντας μεταξύ ανθρώπινων πλασμάτων και πνευμάτων, το μοτίβο ανακινεί το μυθικό πρόσωπο των εικόνων, πηγαινοέρχεται, μεταναστεύει, επαναπροσδιορίζει τα σύνορα τους.

Έτσι, το μοτίβο αναδεικνύει την έννοια του παραμυθιού , δίνοντας της πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι μύθοι και τα παραμύθια, όπως πιστεύει ο κόσμος, καταπιάνονται με αιώνια ερωτήματα στα οποία δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε ευθέως. Μεσολαβούν ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια και είναι συνήθως σημαντικά εργαλεία στη διαχείριση της πραγματικότητας. Τα παραμύθια, σε αντίθεση με την επιστημονική σκέψη αγαπούν να παραμένουν σκοτεινά, κάνοντας απλώς υποθέσεις και υπονοώντας λύσεις, που όμως δεν διατυπώνονται ποτέ  ξεκάθαρα.

Αντλώντας έμπνευση από το μοτίβο και το μύθο, το παραμύθι και το ψέμα, η εγκατάσταση της εικαστικού Ελένης Κοτσώνη, ενδιαφέρεται για αυτά που λείπουν από την επεξηγηματική επιστημονική σκέψη, ο υπαινιγμός δηλαδή και το άγνωστο, η παραληρηματική φαντασία, η μαγεία και το συναίσθημα.

1234318_706141422781278_1597131254_n[2]

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1967. Από το 2002 ζει και εργάζεται
στην Αθήνα.

Σπουδές

1993 Erasmus, Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης, Ισπανία.

1990-1995 Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts
de Paris, Γαλλία.
1990-1991 Ιστορία της Τέχνης, (με
υποτροφία) Sorbonne-Paris I, Γαλλία.
1984-1988
Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις κι έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές

info:

Βιβλιοπωλείο Φωταγωγός

Στοά Κουρτάκη-Κολοκοτρώνη 59 β-Αθήνα

Τρίτη 1 Απριλίου 2014, ώρα 19.00

Be the first to comment!
 
Leave a reply »