ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
1031 views 0 comments

«Βάσω Κατράκη: Σε πρώτο πρόσωπο»

by on Νοέμβριος 7, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας διοργανώνει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 18.30 Θεατρικό Αναλόγιο με δωρεάν είσοδο, βασισμένο σε συνέντευξη της Βάσως Κατράκη στον τεχνοκριτικό Τώνη Σπητέρη.

Τη μεγάλη ελληνίδα χαράκτρια Βάσω Κατράκη ενσαρκώνει η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Έφη Δρόσου και τον τεχνοκριτικό Τώνη Σπητέρη, ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Θανάσης Ρέστας.

Η συνέντευξη –η οποία προσδιορίζεται χρονικά από τους μελετητές στο 1965, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά η βράβευση της Βάσως Κατράκη στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1966- δημοσιεύεται ολόκληρη στον κατάλογο της έκθεσης του Τελλογλείου για την έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο».

Η δραματοποιημένη συνέντευξη «Βάσω Κατράκη: Σε πρώτο πρόσωπο» θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του Τελλογλείου να «ακούσουν» την Βάσω Κατράκη να «μιλά» για τις σπουδές, την καλλιτεχνική και προσωπική της πορεία. Για τα πρώτα της βήματα, πώς πήγε στο εργαστήριο του Κωνσταντίνου Παρθένη «… μπήκα στου Παρθένη, αλλά τρόμαξα να βγω. Κόλλησα εκεί. Τι να τα κάνω τα άλλα εργαστήρια που ήταν σαπέρα…».

Αργότερα πώς έμαθε από τον Γιάννη Κεφαλληνό «.. . είχε όλον αυτό το θεωρητικό εξοπλισμό και τερατώδη μόρφωση και ενίσχυε όλη τη διδασκαλία του με διάφορα βιβλία που έφερνε στο εργαστήριο…», αλλά και πως απέδειξε ότι μπορεί να κάνει μόνη της βήματα παρακάτω…

«… ήρθε λοιπόν ο Κεφαλληνός και μου λέει: “πού το πας με την πέτρα;”. Του λέω εγώ: “Ξέρω εγώ; Όπου με πάει”. “Δε θα σε πάει, δεν έχει μέλλον. Αν ήταν θα το κάναμε κι εμείς”. Αλλά αυτό το τελευταίο με έβαλε σε πονηριά. Λέω: “Δάσκαλε, θα σου αποδείξω ότι πάει παραπέρα”

 

 

Συνεχίζονται οι ξεναγήσεις

Κάθε Κυριακή πρωί στις 12.00 και κάθε Τετάρτη στις 17:00 το Τελλόγλειο πραγματοποιεί οργανωμένες ξεναγήσεις. Οι επιμελητές των εκθέσεων «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» και «Wagner – Verdi: 200 χρόνια», Παναγιώτης Μπίκας, Χριστίνα Τσαγκάλια και Σοφία Τσώχου δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν το πολύπλευρο έργο της χαράκτριας Βάσως Κατράκη, αλλά και να ξεναγηθούν στο μαγικό κόσμο της δημιουργίας μιας όπερας.

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »