ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
883 views 0 comments

Η Ελένη Θεοφυλάκτου μαγεύει τη Σαμοθράκη με την «παραμυθένια» ζωγραφική της

by on Ιούλιος 21, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

Σχέδια από την πρόσφατη δουλειά της εκθέτει η γνωστή εικαστικός Ελένη Θεοφυλάκτου  στο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης.  Αφηρημένες και πιο συγκεκριμένες, διατυπώσεις από την τελευταία πενταετία,  μια ελεύθερη προσέγγιση σε ποιήματα της Κικής Δημουλά καθώς και εικαστικά αγγίγματα στην αλληλογραφία της Έμιλυ Ντίκινσον  πάνω στην ποίηση της οποία δουλεύει για την επόμενη της έκθεση τον Νοέμβριο στην Αθήνα.  Μικρά έργα διαστάσεων Α4 με διάφορα υλικά κυρίως πάνω σε χαρτί.

helen4mikro

«Ξεκινώντας στις αρχές του ’90 μια δουλειά που είχε σαν άξονα την ανθρώπινη παρουσία σε φανταστικά περιβάλλοντα με έντονο φως-σκοτάδι, προσπάθησα να διαπραγματευτώ την έννοια του αφιλόξενου. Στη συνέχεια προστέθηκαν συνθήματα ή μηνύματα που εκτοξεύονταν στη ζωγραφική σύνθεση, για να γίνει πιο άμεση η προσπάθεια του «μοναχικού» κατ’ ουσίαν ανθρώπου να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Σαρκαστική συνήθως διάθεση για να «κουνηθεί» το φράγμα του εγκλεισμού και να επαναπροσδιοριστούν αξίες που λειτουργούν πλέον ως κοινωνικά κλισέ, τύπου: «Ζήτω η Πατρίς», «Νόθο παιδί» κλπ.

 

613889_new2[1]

Πολύ σύντομα οι θεατρικές μου σπουδές τροφοδοτούν την ανάγκη ζωντανής επικοινωνίας με το κοινό και η performance γίνεται συχνά ο αναγκαίος φορέας του «ονείρου». Βίντεο, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και ζωντανές δράσεις πλέον είναι αναγκαία εργαλεία για να διατυπώσω το –να μου συγχωρεθεί η έκφραση- καλλιτεχνικό μου αίτημα.» γράφει η Ελένη Θεοφυλάκτου.

Βιογραφικό:

Η Ελένη Θεοφυλάκτου τελείωσε τη Δραματική Σχολή της Ρ. Πατεράκη το 1986 και την Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 1991. Έζησε ένα χρόνο στο Λονδίνο (2001-2002) ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική και τις οπτικές θεωρίες στο University of East London. Έχει διδάξει στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε σε residencies και ανταλλαγές καλλιτεχνών στην Ολλανδία, Φιλανδία, Γαλλία, Σερβία και Τουρκία. Λόγω των θεατρικών σπουδών της, πολλές φορές έχει διατυπώσει τον καλλιτεχνικό της προβληματισμό και με άλλα εκφραστικά μέσα πέραν του ορίου της ζωγραφικής επιφάνειας με performance και video διασκευάζοντας τρόπον τινά την ωμότητα των πραγμάτων.

 

elen_new[1]

Συνθήματα παραφρασμένα ή εικονοκλαστικά σχόλια συχνά χρησιμοποιούνται από την Θεοφυλάκτου ως παραπλανητικές παγίδες ή για να αποσπάσουν την προσοχή από την εικόνα. Στην πρόσφατη ερευνητική της δουλειά η καλλιτέχνης, διαλύει μέρη της εικόνας χωρίς τακτ, δεν θέλει να μαγέψει με το παραμύθι της εικόνας, αλλά με τη μαγεία που ούτως ή άλλως η ζωγραφική φέρει από μόνη της.

Info:

Πνευματικό Κέντρο-Χώρα Σαμοθράκη

Διάρκεια: Έως τις 10 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης καθημερινά: 11.00-14.00 και

εδικά στις 21,22 Ιουλίου  και  20.00 -22.00

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »