ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
706 views 0 comments

«Η Ελλάδα του Μίκη»- Ομαδική εικαστική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

by on Οκτώβριος 5, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Έργο του Βασίλη Πέρρου

Τοπία της ζωής και της έμπνευσης του κορυφαίου έλληνα μουσικοσυνθέτη, απόπειρες προσωπογραφίας-πορτρέτου του ιδίου, σκηνές από την Ελλάδα του 1960-70 και της ταραχώδους πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας, εικόνες εμπνευσμένες από τραγούδια ή εικονογραφήσεις αγαπημένων στίχων, αλλά και συνεργασίες του καλλιτέχνη για το θέατρο, δημιουργούν και προβάλλουν ένα ικανό πλέγμα εικόνων που «σκιαγραφούν» την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη  στην ομαδική εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στη  Δημοτική Πινακοθήκη ΛάρισαςΜουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Η έκθεση «Η Ελλάδα του Μίκη», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  στην ΙANOS Αίθουσα Τέχνης το καλοκαίρι του 2015, οργανώνεται για τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και  πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ιδιαίτερων δεσμών της πόλης με τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο οποίος από το 1983 έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λάρισας.

bliatsou georgia

‘Εργο της Γεωργίας Μπλιάτσου

Την έκθεση που είναι αφιερωμένη στη διεκδίκηση της πόλης της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021,  επιμελείται η Ίρις Κρητικού.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νικόλας Κληρονόμος, Βασιλική Κολιπέτσα, Εύα Κουτσούκου, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Μηνάς Μαυρικάκης, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος

stellatou marina (1)

Έργο της Μαρίνας Στελλάτου

                                             «Ψυχικό νέκταρ»

«Με τα έργα σας μου προσφέρατε μεγάλη χαρά και βαθειά συγκίνηση και σας ευχαριστώ. Από την κορυφή των 90 χρόνων της ζωής μου είναι φυσικό να παρακολουθώ με αυξημένη ευαισθησία την απήχηση του έργου μου στις καινούριες γενιές, στα νέα παιδιά, Έλληνες και ξένους, προ παντός όμως στους νέους και στις νέες της Ελλάδας, στους οποίους αφιέρωσα το μουσικό μου έργο, τις προσπάθειες και τους αγώνες μου, κοινωνικούς και πατριωτικούς.
Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να παραδεχθεί κάποιον ομότεχνό του, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει μέσα του τον δικό του αισθητικό δρόμο, που βασίζεται στις δικές του αισθητικές και άλλες αξίες. Κάτι εντελώς φυσικό κατά τη γνώμη  μου, μιας και το «εγώ» στην Τέχνη είναι  προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός προσωπικού έργου, δηλαδή ενός έργου που να έχει την προσωπική σφραγίδα εκείνου που το δημιούργησε..
Γι’ αυτόν το λόγο, το γεγονός ότι όχι μόνο αγαπήσατε αλλά και εμπνευστήκατε από το δικό μου έργο και τη δική μου προσφορά, θεωρώ ότι αποτελεί μια πράξη τιμής και αγάπης ανεκτίμητης αξίας. Και να είστε βέβαιοι, ότι η έκθεση αυτή για μένα, σ’ αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αποτελεί ένα ψυχικό νέκταρ, που βοηθά να στέκομαι όρθιος και δημιουργικός, στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι κουρασμένες αντοχές μου.», αναφέρει στο χαιρετισμό του που έστειλε ο ίδιος ο συνθέτης προς τους ζωγράφους και τον ΙΑΝΟ για το μεγάλο αυτό εικαστικό αφιέρωμα
Στο πλαίσιο  της έκθεσης, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα 20:00, στο Αμφιθέατρο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας με τραγούδια αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη Μαουτχάουζεν και θα διαβαστούν κείμενα της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και ηθοποιό Άννα Βαγενά.

doukakis fragkiskos

Έργο του Φραγκίσκου Δουκάκη

 Info:

Εγκαίνια: Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, 20:00

Διάρκεια: 13 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-14:00 & 18:00-21:00

                                 Σάββατο-Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά

Συναυλία: Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015, 20:00

Δημοτική Πινακοθήκη ΛάρισαςΜουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 2, 41334, Νεάπολη Λάρισας

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410 621205

www.katsigrasmuseum.gr/

Επικοινωνία:

IANOS, Άννα Θεοδόση, 210 – 3243387, 6977605271, pr@ianos.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »