ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
851 views 0 comments

Η μεταφυσική ζωγραφική του Σαράντη Καραβούζη στην Art Gallery

by on Ιούνιος 14, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Aναδρομική, in memoriam, έκθεση έργων ενός σημαντικού εικαστικού καλλιτέχνη με ιδιαίτερη εικαστική γραφή, του Σαράντη Καραβούζη, διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη η Art Gallery.

Η έκθεση , του σημαντικότερου ίσως  εκπρόσωπου  της μεταφυσικής ζωγραφικής στην Ελλάδα, περιλαμβάνει αυθεντικά χαρακτικά έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από το 1985 έως το 2010 στο Εργαστήριο Χαρακτικής Ηλία Ν. Κουβέλη, στην Αθήνα, πλαισιωμένα από ζωγραφικά έργα ιδιωτικών συλλόγων και φωτογραφίες του καλλιτέχνη.

Ο Σαράντης Καραβούζης (Αθήνα 1938-2011) σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, και με υποτροφία του γαλλικού κράτους στην Ecole nationale superieure des beaux-arts του Παρισιού.

Μελέτησε συστηματικά την αρχαία, τη Βυζαντινή και τη λαϊκή τέχνη, ασχολήθηκε με τη χαρακτική, τη σκηνογραφία και τη διδασκαλία του ελεύθερου σχεδίου, ενώ φιλοτέχνησε και γλυπτά.

Karavouzi-etching (10)

Η καθαρότητα της σουρεαλιστικής ζωγραφικής του, η υπερβατική-μεταφυσική ατμόσφαιρα των έργων του, και το θεματολόγιο που αντλούσε υλικό από τα <<Τοπία της μνήμης>>, όπως ο ίδιος τα ονόμαζε, διαμορφώνουν νεκρές φύσεις, θραύσματα αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών και αγάλματα, καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, αινιγματικά εσωτερικά χώρων, που, μαζί με την ανθρώπινη <<απουσία>>, τον χαρακτηρίζουν.

Ο Καραβούζης ανήκει στη σπάνια εκείνη χορεία των καλλιτεχνών με σαφώς αναγνωρίσιμο ύφος εικαστικής γραφής, θεωρούμενος ως ο ενδεικτικότερος σύγχρονος Έλληνας εκπρόσωπος της Μεταφυσικής Ζωγραφικής.

Karavouzi-etching (13)

 

Info:

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 29 Ιουνίου

Art Gallery Cafe

Σκρά 2-4, Αλεξανδρούπολη

Be the first to comment!
 
Leave a reply »