ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
991 views 0 comments

Κωστής Γεωργίου, διεθνούς φήμης εικαστικός: « Η τέχνη οφείλει να δώσει λίγο, ελάχιστο φως στον βιασμό που δεχόμαστε.»

by on Μάιος 3, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 4 Μαΐου,   η έκθεση του «ΕGOMION» στην Αλεξανδρούπολη (Art Gallery Αθανασία Πεφτουλίδη )

Του Βασίλη Κάργα

Έναν ύμνο στην τέχνη και στη ζωή αποτελεί η  ατομική έκθεση του καταξιωμένου σύγχρονου Έλληνα  ζωγράφου και γλύπτη,  Κωστή Γεωργίου, που θα παρουσιάζεται υπό τον τίτλο «EGOMION»  από αύριο, Πέμπτη 4 Μαΐου,  στην Αλεξανδρούπολη, στην Art Gallery Αθανασία Πεφτουλίδη.

Για την  έκθεση αυτή, κορυφαίο εικαστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας,  που θα παρουσιασθεί στη συνέχεια στο Λονδίνο και στη Λεμεσό, μας μίλησε ο  διεθνώς αναγνωρισμένος  καλλιτέχνης καθώς και για το εικαστικό του σύμπαν, αλλά  και για το ρόλο της τέχνης σε εποχές κρίσης.

Κύριε Γεωργίου, τι  έργα παρουσιάζετε στην έκθεση σας στην Αλεξανδρούπολη;

Τα έργα γλυπτικής και ζωγραφικής που επέλεξα για την ατομική μου έκθεση στην Αλεξανδρούπολη και την «ART GALLERY ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΕΦΤΟΥΛΙΔΗ» αποτελούν έργα της τελευταίας περιόδου και εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

HEDGEHOG

-Ο τίτλος της έκθεσής σας τι σηματοδοτεί ;

 Θα μπορούσε κανείς να προσεγγίσει την έννοια της λέξης ΕΓΚΩΜΙΟΝ μεταφορικά και με μια ευρύτερη θεώρηση. Όταν αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον γενικό τίτλο για τις προγραμματισμένες εκθέσεις μου στην Αλεξανδρούπολη, Λεμεσό και Λονδίνο, ήθελα να εκφράσω κατά μια έννοια την αγάπη μου για την τέχνη, η οποία όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Η τέχνη είναι για μένα ένας στενός σύντροφος, είναι ένας συνομιλητής και ένα πεδίο δράσης μέσα στο οποίο συντελούνται μικρά θαύματα στη ζωή μου. Εγκώμιο λοιπόν στην τέχνη!

Παρουσιάσατε τα έργα σας σε Κίνα, Ευρώπη και Αμερική, το φθινόπωρο θα μεταφέρετε την ίδια έκθεση στο Λονδίνο. Ποιος είναι ο στόχος της έκθεσής σας στην Αλεξανδρούπολη, τι προσδοκάτε;

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό ως κίνητρο, είναι η αγάπη μου για την Αλεξανδρούπολη και αμέσως μετά η εκρηκτική Αθανασία Πεφτουλίδου που με την επιμονή της και το “ψώνιο” της για την τέχνη, δίνει μέσω της γκαλερί της ένα υπέροχο αγώνα  για τέχνη με ουσία. Νομίζω ότι η προσφορά της στην πόλη της είναι αξιέπαινη και όλα αυτά είναι υπεραρκετά για μένα προκειμένου να επισκεφθώ και να εκθέσω πάλι με χαρά τη νέα μου δουλειά στην πόλη σας.

Τι είναι για σας η πράξη της ζωγραφικής και της γλυπτικής;

Εργαλεία ύπαρξης και επιβίωσης σε έναν περίεργο και αλαζονικό κόσμο γεμάτο σύνδρομα, ανασφάλειες και φόβο που εντέχνως παροχετεύεται από το σύστημα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, σε παγκόσμια κλίμακα

 Ακροβατείτε ανάμεσά τους;

Η τέχνη αφ εαυτής αποτελεί μία ακροβασία. Η τέχνη όμως είναι μία. Εκείνο που αλλάζει κατά τομέα είναι τα εργαλεία με τα οποία την προσεγγίζει ο δημιουργός. Η Ζωγραφική και η γλυπτική είναι συγκοινωνούντα δοχεία!!

DANCERS

Από πού αντλείτε τα θέματα σας;

 Ο δημιουργός δεν πετάει στα σύννεφα όπως πιστεύουν κάποιοι. Ζει στη γη και ο προορισμός του, ως ανθρώπου με κάποιες επιπλέον ικανότητες να αντιλαμβάνεται σε βάθος αυτό που συμβαίνει γύρω του, είναι να “ρουφάει” στιγμές και σήματα από το περιβάλλον και μέσω του δικού του κώδικα ύπαρξης να αναλύει και να επαναδιαπραγματεύεται θέσφατα και δεδομένα. Να ταρακουνάει τις ισορροπίες και να στρέφεται κατά αυτού που θεωρείται στάσιμο και αδιάλλακτο.

Τι σας εμπνέει;

 Η έμπνευση είναι παντού. Αρκεί να βλέπει κανείς.

Ποια είναι τα θέματα που πρωταγωνιστούν στο έργο σας;

Δεν έβαλα ουδέποτε στεγανά και όρια σε αυτό που θα ζωγραφίσω ή στο γλυπτό που θα δημιουργήσω. Δεν με ενδιαφέρουν οι μόδες και τα ρεύματα, δεν νοιάζομαι για τον άδειο λόγο του έργου που δεν έχει λόγο ύπαρξης και είναι επιφανειακό. Αφήνω να με οδηγεί η ίδια η τέχνη. Είμαι ανοιχτός σε ό,τι έχει πραγματική ουσία, όσο ακραίο και αν φαίνεται!!!

Τι θέλετε να εκφράσετε με τα έργα σας;

Μα τον ίδιο μου τον εαυτό, που αποτελεί μαζί με κάθε άλλον άνθρωπο κομμάτι του συμπαντικού γίγνεσθαι!

PEGNION

Στα έργα σας το χρώμα είναι εκείνο που έλκει πρώτα το βλέμμα. Είναι συνειδητή επιλογή;

 Αν βλέπατε ασπρόμαυρα έργα μου θα καταλαβαίνατε καθαρά ότι δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους. Πίσω από κάθε έργο, είτε αυτό είναι χρωματιστό είτε ασπρόμαυρο, κρύβεται το ίδιο πρόσωπο. Σε κάθε έργο φωλιάζει η ένταση και η ανησυχία του τοκετού. Υπάρχει διάχυτη η αγωνία να ανασυρθεί στην επιφάνεια αυτό που κατοικεί βαθιά μέσα μου. Πρέπει να το “συλλάβω”, να το παγιδεύσω στην αοριστία του και να του δώσω όγκο. Να το σχηματοποιήσω και έτσι αυτό που θα προκύψει να έχει την σφραγίδα του αυθεντικού.

 Σε ποια τεχνοτροπία εντάσσεται η ζωγραφική σας;

Γιατί να κρεμάσω ταμπέλα εκεί που δεν χρειάζεται?

Τι ρόλο παίζει ό έρωτας στο έργο σας και στη ζωή σας;

 Χωρίς έρωτα η ζωή είναι επίπεδη και ανούσια. Ένας άντρας χωρίς να μοιράζεται τον έρωτα με μια γυναίκα είναι ημιτελής. Έχει τρύπα στην ψυχή του, στη ζωή του, στη δουλειά του!!

Ποιος είναι ο εικαστικός κόσμος του Κωστή Γεωργίου;

‘Όπου ταξιδεύω, φέρνω μαζί μου στην επιστροφή φωνές, μνήμες, φαντάσματα μυρωδιές, χαρές και λύπες. Αυτή η συγκομιδή είναι ο κόσμος μου, το περιβάλλον μου. Είναι ο οδικός χάρτης της δουλειάς μου..

TAURUS

Ποια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη;

Γέννημα θρέμμα Σαλονικιός μετακομίσας εις Αθήνας.

-Η τέχνη έχει όρια;

 Το μόνο όριο που πρέπει να έχει η τέχνη, είναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Δυστυχώς όμως, αυτό το όριο έχει γίνει κουρελόπανο. Και το ψέμα μαζί με το δήθεν, φαίνεται να νικούν στα σημεία….

-Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνη εν μέσω κρίσης;

Να δώσει λίγο, ελάχιστο φως στον βιασμό που δεχόμαστε. Η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη καμπή. Η τέχνη μαλακώνει λίγο τις ψυχές και ίσως κάποιες φορές μετριάζει το μίσος και τον φθόνο που νοιώθουν οι μισοί Έλληνες για τους άλλους μισούς…

VATSIMANIDES

-Ποια είναι η σχέση τέχνης και πολιτικής;

Η Τέχνη σήμερα είναι υπηρέτης του ιερατείου. Πως θα μπορούσε άλλωστε να γλιτώσει! Η παγκοσμιοποίηση έβαλε και σ’ αυτήν το..χεράκι της!

Βιογραφικό:                      

Ο Κωστής Γεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

1982 : Ζωγραφική και γλυπτική στην  ΑΣΚΤ  ΑΘΗΝΩΝ

1985-86:  ROYAL COLLEGE OF FINE ARTS- LONDON.με καθηγητή τον Peter de Francia

1982-1988 : Σκηνογράφος στην ΕΡΤ και στο Ελληνικό Θέατρο.

1988-1991: Καθηγητής ζωγραφικής και σκηνογραφίας στη διεθνή Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου.

Ο Κωστής Γεωργίου είναι ζωγράφος και γλύπτης με δράση διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Τα γλυπτά του, μνημειακών διαστάσεων, είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο (St. Elizabeth Hospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall , Yia Yuan Gardens etc), στην Αθήνα (Greek riviera – Vouliagmeni), στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαιάμι κλπ. Έργα του επίσης βρίσκονται σε  μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και Τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις  ( Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κλπ).

Έχει εκθέσει τα έργα του σε περισσότερες από 80 ατομικές εκθέσεις, σε πολύ σημαντικές γκαλερί και μουσεία ( ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΑΘΗΝΑ,MUSEE ABBEYE DE NEUMUNSTER- LUXEMBOURG,MUSEE ANGLET-ΓΑΛΛΙΑ, HILTON ASMUS GALLERY -ΣΙΚΑΓΟ, FEIZI GALLERY-ΣΑΓΚΑΗ- ΚΙΝΑ, SUZHOU MUSEUM- ΣΑΓΚΑΗ-ΚΙΝΑ,VALERIE BACH GALLERY-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,45α ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2010-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΟΥΡΟΣ- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΓΚΑΛΕΡΙ ΝIEDERHAUSER- ΛΟΖΑΝΝΗ, ΓΚΑΛΕΡΙ ALLA ROGERS-  ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ,  ΓΚΑΛΕΡΙ CARTEL ΓΡΑΝΑΔΑ- ΜΑΛΑΓΑ, ΓΚΑΛΕΡΙ  COVALENCO – ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ARCO 97- ΜΑΔΡΙΤΗ, ΓΚΑΛΕΡΙ  BARBARA VON STECHOW-ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ,  ΓΚΑΛΕΡΙ Κ- ΛΟΝΔΙΝΟ,  ΓΚΑΛΕΡΙ CATRIN ALTING- ΑΜΒΕΡΣΑ, ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΙΤΑΝΙUM- ΑΘΗΝΑ, ΓΚΑΛΕΡΙ ΕΙΡΜΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΟΚΥΟ ART EXPO 92, ΓΚΑΛΕΡΙ CIEL- ΤΟΚΙΟ κλπ).  Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις ( ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ-ΑΝΔΡΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, HYOGO MUSEUM OF MODERN ART- ΙΑΠΩΝΙΑ,  ABSOLUTE AMERICANA MUSEUM- ΦΛΟΡΙΔΑ- ΑΜΕΡΙΚΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΙΕΡΙΔΗ- ΑΘΗΝΑ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, XX PREMIO DI SULMONA- ΙΤΑΛΙΑ (1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ),  OSAKA TRENNALE 1990 KAI I993-ΙΑΠΩΝΙΑ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ- ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΡΡΕ, ΔΙΕΘΝΗΣ  BIENNALE ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ- ΣΚΙΡΩΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑ, GLASS  GARAGE GALLERY ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ – ART TEXAS 2001, ART ESSENTIALS- ΚΑΛΓΚΑΡΙ- ΚΑΝΑΔΑΣ κλπ).

Έργα του Κωστή Γεωργίου έχουν πλειστηριαστεί από SOTHEBY’S- BONHAM’S στο Λονδίνο.

Infο:

18156887_1309718882447479_531510268397218427_n

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευθέρια» του Δήμου Αλεξανδρούπολης, θα γίνουν την Πέμπτη, 4 Μαΐου και ώρα 20.000 παρουσία του καλλιτέχνη.

Την Παρασκευή 5 Μαΐου και ώρα  20.00 ο Κωστής Γεωργίου θα δώσει διάλεξη στο χώρο της γκαλερί με θέμα: «Η τέχνη εν μέσω κρίσης και ως εργαλείο στα χέρια της εξουσίας».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

(Art Gallery Αθανασία Πεφτουλίδη Σκρά 2-4, Αλεξανδρούπολη, Τηλ. 25510-81220)

Be the first to comment!
 
Leave a reply »