ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
990 views 0 comments

Οι «Καθημερινές Ιστορίες» του Αποστόλη Ιτσκούδη ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη

by on Οκτώβριος 23, 2014
 

επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

“Καθημερινές Ιστορίες”  θα αφηγείται από την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στους επισκέπτες της Myrό Gallery στη Θεσσαλονίκη  ο καλλιτέχνης Αποστόλης Ιτσκούδης  μέσα από σκόνες, λάδια και ακρυλικά χρώματα σε καμβά .

«Με γοητεύουν τα απλά, μικρά, καθημερινά “πράγματα”…αυτά που ίσως δεν τα παρατηρεί κανείς ή δεν δίνει σημασία. Κρύβουν μέσα τους μια δύναμη, μια αλήθεια που μόνο μέσα από την προσωπική επαφή και τη δουλειά μπορεί να αποκαλυφθεί. Η σκληρή δουλειά είναι η κινητήρια δύναμη, η πηγή της έμπνευσης.» επισημαίνει  ο ζωγράφος μιλώντας στην  artpress.

“Καθημερινές Ιστορίες” είναι οι ιστορίες που συμβαίνουν γύρω μας, δίπλα μας, μέσα μας. Ιστορίες που φανερώνουν τη δική τους αλήθεια , τη δική τους πραγματικότητα, το δικό τους όνειρο. Μοιάζει σαν κανείς να μην κοντοστέκεται να τους αφιερώσει λίγο χρόνο, χώρο και ενέργεια. Στρέφουμε αλλού το βλέμμα και την προσοχή μας φοβούμενοι μην διαταραχθεί η «όμορφη» και «τακτοποιημένη» εικόνα της καθημερινότητάς μας. Είναι αυτό που απορρίπτει κανείς εκ των προτέρων, διότι θεωρεί ότι δεν είναι δικό του, αλλά αναφέρεται μονάχα στον διπλανό του. Μπορεί, όμως, άραγε να βιαστεί κάποιος να αποκόψει τον εαυτό από αυτές; Να τον βάλει, δηλαδή, απλά και μόνο στη θέση του παρατηρητή; Περιδιαβαίνοντας τις «Καθημερινές Ιστορίες», εάν αφεθούμε σε αυτές δίνοντας τους τον απαραίτητο χώρο να εξελιχθούν, γινόμαστε συμμέτοχοι και συν-διαμορφωτές τους. Περπατάμε έναν δρόμο που ενώ μοιάζει αλλουνού, γίνεται δικός μας. Ο δρόμος αυτός ανήκει σε έναν κόσμο από τον οποίον, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούμε να είμαστε ούτε νοητικά αλλά ούτε και συναισθηματικά αποκομμένοι. Ένα πεδίο στο οποίο ζούμε τόσο κοντά ή τόσο μακριά όσο μας ορίζει το σύμπαν.

Η σειρά δημιουργήθηκε την περίοδο 2013–2014.

Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

Ο ζωγράφος

images

Ο Αποστόλης Ιτσκούδης γεννήθηκε στη Ν. Ορεστιάδα το 1985. Διδάχτηκε σχέδιο και ζωγραφική στο εργαστήριο του Ν.Χριστοφοράκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Έχει εκθέσει έργα του σε 2 ατομικές εκθέσεις στην Αλεξανδρούπολη και σε 4 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η gallery

IMG_0298 web

Η Myrό Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011 και διευθύνεται από τον Πάρη Καπράλο από τότε και εξής. Το Φθινόπωρο του 2014 προστέθηκε στην ομάδα διαχείρισής της η Ιφιγένεια Τσίτσα. Η Myrό Gallery ξεκίνησε την λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2011 ως χώρος σύγχρονης τέχνης του Myrό Antiques House, αλλά σύντομα απέκτησε οντότητα και αυτόνομο πρόγραμμα εκθέσεων. Η gallery δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας. Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν την Myrό Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στη διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 8 ,στην περιοχή Λευκού Πύργου, στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Μέχρι σήμερα η Myrό Gallery έχει δείξει την δουλειά πλέον των 200 καλλιτεχνών, σε περισσότερες από 100 ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, projects, και διοργανώσεις.

Info

“Καθημερινές Ιστορίες”

Έκθεση ζωγραφικής του Αποστόλη Ιτσκούδη

Εγκαίνια Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, 8 μ.μ.
Η έκθεση θα διαρκέσει  μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2014

Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8 , περιοχή  Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »