ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
1672 views 0 comments

Ο ζωγράφος Τάσος Δήμος αναζητεί την «χαμένη αθωότητα» στην Art Gallery

by on Ιούνιος 17, 2014
 

επιμέλεια ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

«Χαμένη αθωότητα»  είναι ο τίτλος της έκθεσης του Τάσου Δήμου στην Αrt Gallery Πεφτουλίδη (Σκρα 2-4, Αλεξανδρούπολη)  η οποία άνοιξε με το ξεκίνημα του καλοκαιριού.

Στη σειρά αυτή ο Τάσος Δήμος απεικονίζει φιγούρες παιδιών που μαζεύουν λουλούδια στην προετοιμασία τους για τον ερχομό την άνοιξης και παιδιών που παίζουν περιμένοντας το ανέμελο καλοκαίρι .

14] 100x160

Το οφθαλμοφανές δεν είναι η μόνη σωστή εξήγηση, καθώς ο θεατής αφήνεται ελεύθερος να αποφασίσει τι διακρίνει και πως ερμηνεύει αυτές τις σχεδόν ακαθόριστες μορφές.

Στο φόντο, πίσω από τις φιγούρες που αποπνέουν μια ναΐφ αθωότητα. Υπάρχουν αφηρημένες πινελιές σε έντονο κόκκινο χρώμα και σκιές που δίνουν μια σκοτεινή διάσταση στους πίνακες και εκπέμπουν μια ανησυχία. Η αντίθεση αυτή σχετίζεται με το ερώτημα: μπορεί να υπάρξει αθωότητα μέσα σε μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αναταραχής;

Ο Τάσος Δήμος απαντάει καταφατικά, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία του για αυτή την κρίση μέσα από μια καθαρά ζωγραφική προοπτική και προσπαθεί να κατανοήσει πως η τέχνη μπορεί να επηρεάσει και να διορθώσει κοινωνικά προβλήματα όπως η απληστία και η υποβάθμιση της φύσης, απευθυνόμενη στον άνθρωπο και αφυπνίζοντάς τον όχι μέσα από συγκεκριμένα μηνύματα, αλλά μέσω της συναισθηματικής φόρτισης μιας αφηρημένης πινελιάς.

IMG_5861

«Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο χρώμα και το σχέδιο μια ερμηνεία της παιδικής μορφής στο χώρο… συμπεριφορές και διαθέσεις. Παρατηρώντας το παιδικό παιχνίδι μπορώ να το παραλληλήσω με την συμπεριφορά των μεγάλων, ένα καθρέπτισμα της ζωής των μεγάλων, η ομαδικότητα, η μοναξιά, η καθημερινότητα, η μοναδικότητα, ο έρωτας….» σημειώνει η Δώρα Φ. Μαρκάτου, Ιστορικός Τέχνης

IMG_5868

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1983-1988 με καθηγητές τον Δ. Κοκκινίδη, Δ. Μυταρά, Β. Δημητρέα. Πήρε υποτροφίες το 1985 και το 1986 και το 1988 αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Hochschule der Kunste του Βερολίνου στο εργαστήριο του C.B Marwan με υποτροφία από την Bosch.

Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Αμερική, στην Ιαπωνία, στην Ελβετία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Κύπρο και στην Σαουδική Αραβία. Επίσης έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, Κορίνθου, Καρδίτσας, στην Α.Σ.Κ.Τ., σε δημόσιους χώρους της Κύπρου, κ.α.

IMG_5864

Info:

Αrt Gallery Πεφτουλίδη (Σκρα 2-4, Αλεξανδρούπολη)

Μέχρι 10 Ιουλίου- Ανοιχτή : Πρωί-απόγευμα

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »