ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
820 views 0 comments

Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου παρουσιάζει «Καταφύγια του νερού και του έρωτα» στην Art Gallery

by on Μάρτιος 1, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Του Βασίλη Κάργα

Για την καινούργια του δουλειά και τη σχέση της με το νερό, για τα καταφύγια έρωτα και τη σχέση της ποίησης με τη ζωγραφική θα συζητήσει με τους φιλότεχνους της Αλεξανδρούπολης ο γνωστός ζωγράφος Χρήστος Κεχαγιόγλου-με ρίζες από την Ανατολική Θράκη – με αφορμή την έκθεση του «Καταφύγια  έρωτος», που παρουσιάζεται στη αίθουσα τέχνης Art Gallery Αθανασία Πεφτουλίδη.

Ο ιδιαίτερα σημαντικός καλλιτέχνης  θα ταξιδέψει το κοινό  με το λόγο του  και την εικαστική του ματιά  σε τόπους συνάντησης, συνεύρεσης, περισυλλογής αλλά και τόπους πάνω απ’ όλα ζωγραφικής , τόπους που αποτελούν τα «Κάταφύγια έρωτος» καθώς και στα «Καταφύγια του νερού», δώδεκα έργα  που κοσμούν το νέο του ημερολόγιο.

φθινοπωρινή βόλτα με ποδήλατο 50Χ50

«Καταφύγια έρωτα είναι για μένα όλοι εκείνοι οι προσωπικοί χώροι που βρίσκουμε ανενόχλητοι αυτό που αγαπάμε, αυτό που γεμίζει τη ζωή μας. Οι τόποι που για τον καθένα αποτελούν το κέντρο του κόσμου, την πηγή. Τόποι υψηλής ενεργειακής στάθμης. Που προστατεύουν τον έρωτα και τον αναζωπυρώνουν. Εκεί που καταφεύγουμε και στη μεγάλη χαρά, αλλά και στη μεγάλη στενοχώρια. Η τέχνη είναι για μένα το πλέον λυτρωτικό καταφύγιο για την ψυχή.», λέει ο ζωγράφος και προσθέτει:

« Ο έρωτας είναι το  μοναδικό μάλλον ένα καταφύγιο στην κρίση που ζούμε. Που βρίσκει έδαφος η κρίση? Στην απουσία του έρωτα. Η κρίση λογικά θα έπρεπε να μας έστρεφε με ορμή προς τον έρωτα, για ότι κάνουμε, για ότι ζούμε. Έρωτας σημαίνει δημιουργικότητα. Αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καλλιεργηθεί να είμαστε δημιουργικοί στη ζωή μας. Αν ακολουθείς συνεχώς πρότυπα που σου επιβάλλουν που να τον βρεις τον αληθινό έρωτα?… Γίνεται μια λέξη χωρίς περιεχόμενο, θαμμένη σε  χυδαίες, σαχλές «ερωτικές» εικόνες. Το αληθινό του περιεχόμενο, χωρίς άσκηση και καθαρότητα του νου, πάντα θα διαφεύγει. Και πάντα, για όσους δεν τεμπελιάζουν και το αναζητούν, θα είναι το απόλυτο καταφύγιο.»

σχέδιο διαφυγής-πισίνα 70Χ70

 « Ο έρωτας με ελευθερώνει. Είναι η δύναμη που ζωοποιεί και δίνει νόημα στα πράγματα που με περιβάλλουν. Χωρίς έρωτα με τον κόσμο, με τη ζωή, δεν γίνεται ζωγραφική, αλλά εδώ που τα λέμε, δεν γίνεται και ζωή. Όλος ο αγώνας ενός καλλιτέχνη είναι να καταφέρει να αποτυπώσει στο έργο του την πνοή, την ενέργεια του έρωτα. Όταν συμβεί αυτό σ’ ένα έργο μπορούμε να λέμε πως έχει τελειώσει. Με την έννοια ότι πλέον έχει εμφυτευτεί μέσα του κάτι που θα εκπέμπει πάντα ζωή. Η ζωγραφική οφείλει να «γράφει» ζωή, ζω-γραφική.  Κι αυτό γίνεται μόνο όταν στρέφεται στην πηγή της, τον έρωτα. Η ζωή και τα έργα δεν έχουν σ’ έναν καλλιτέχνη απόσταση. Ζει για να δημιουργεί και τα έργα του είναι μια καταγραφή  της ζωής που καταναλώνει για να τα δημιουργήσει.», εξομολογείται ο Χρίστος Κεχαγιόγλου για το ρόλο που παίζει ό έρωτας στη ζωή του και στο έργο του.

Βιογραφικό:

Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960 και ζωγραφίζει συστηματικά από το 1978. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο πολυτεχνείο ΑΠΘ, σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας της Τέχνης στο Παρίσι (Paris I – Sorbonne) ερευνώντας τις σχέσεις κινηματογράφου και ζωγραφικής. Είναι δημιουργός πολλών video art και πειραματικών ταινιών που παρουσιάστηκαν σε αίθουσες τέχνης καθώς και ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, έχει στο ενεργητικό του 31 ατομικές εκθέσεις και πάνω από 80 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλά βιβλία, καταλόγους και λευκώματα μουσείων και εκδοτικών οίκων. Έργα του έχουν πινακοθήκες, μουσεία και μεγάλες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μόνιμος συνεργάτης των γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα και της Theorema art gallery στις Βρυξέλλες.

INFO:

hmerologia kexagioglou

«Καταφύγια του έρωτα και του νερού»

Art Gallery, Σκρα 2-4, Αλεξανδρούπολη

Παρασκευή 3 Μαρτίου, ώρα 9:30 το βράδυ.

Παρουσίαση του νέου  ημερολογίου του Χρήστου Κεχαγιόγλου «Καταφύγια του νερού» (εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ). Περιλαμβάνει 12 ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη που  τα συνδέει με 12 ποιήματα του Σωτήρη Κακίση.

Συζήτηση με τον ζωγράφο Χρήστο Κεχαγιόγλου.

Ποιήματα του Σωτήρη Κακίση θα απαγγείλει η Μαρία Τολούδη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Απριλίου και είναι ανοικτή για το κοινό όλη την εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το βράδυ

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »