ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
1818 views 0 comments

Πασχάλης Αγγελίδης, ζωγράφος: «Όλοι οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες. Αυτοί που ξεχωρίζουν είναι απλώς αυτοί που εκτίθενται!»

by on Δεκέμβριος 8, 2014
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Στη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

«Το πεπρωμένο του Πασχάλη Αγγελίδη είναι να μεταμορφώνει τα τεκμήρια του αρχαίου πολιτισμού διαστρεβλώνοντας και μασκαρεύοντας τα σε κάτι άλλο.» σημειώνει ο Ιστορικός Τέχνης και καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Κολοκοτρώνης  για το ζωγράφο που γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

«…ζωγραφίζει εικόνες αγαλμάτων που δεν χρησιμεύουν για μέτρο ομορφιάς του φυσικού προτύπου, όπως θέλει ο αρχαίος κόσμος, αλλά για μέτρο σύγκρισης της ψυχαναλυτικής ερμηνείας, που επιβάλλει η σχετικότητα και η στιγμή στα μέλη της σύγχρονης κοινωνίας … Ο καλλιτέχνης επιτηδευμένα απομονώνει και αυτονομεί την ακινησία των αρχαίων αγαλμάτων, γιατί είναι ποτισμένη με διάρκεια. Στη συνέχεια μεταβιβάζει σ ΄αυτά ανθρώπινα αισθήματα και δημιουργεί απροσδόκητα μια θεατρική σκηνή που κυριαρχεί ο εξομολογητικός μονόλογος. Ο Πασχάλης έμμεσα διαπραγματεύεται τη διάρκεια των ανθρώπινων αισθημάτων.»  συνεχίζει ο ιστορικός τέχνης, που παρακολουθεί και καταγράφει ανελλιπώς το έργο του Αγγελίδη, στο όποιο κυριαρχούν νεκρές φύσεις, αντικείμενα, ανδρικές και γυναικείες μορφές με αρχαιοπρεπή εμφάνιση και θραύσματα εμφανίζοντας έτσι μια ατμόσφαιρα μυστικιστική προκαλώντας ιστορικές μνήμες από την αρχαιότητα με έντονο χαρακτήρα.

art[1]

 «Οι µάσκες, οι φιγούρες, τα ελάχιστα αντικείµενα στη γενική σκηνογραφία των έργων του παραπέµπουν στο αρχαίο δράµα.» αναφέρει ο αναλυτής τέχνης Δημήτρης Παντελίδης και στη συνέχεια επισημαίνει «Ενώ τα θέµατα δηλώνουν παρελθόν και µέλλον, η δράση είναι στο απόλυτο παρόν, όπως και στην τραγωδία. Η βία, οι «κακώσεις» είναι εµφανείς σαν αποτέλεσµα, αλλά έχουν τελεστεί εκτός οπτικού πεδίου, ακριβώς όπως και στην Αρχαία Τραγωδία.
Οι ιµάντες, οι µίτοι, οι µπάρες, οι δοκοί, οι ταινίες, οι µακαράδες. Οι διαβρώσεις, οι ακρωτηριασµοί, τα µάτια που κοιτούν αλλά δεν βλέπουν, οι µαρµαρωµένες πόζες, όλα παραπέµπουν στην τραγωδία.
Ακόµα!!! Ο Έρωτας και ο Θάνατος, τα δύο πλέον καταλυτικά γεγονότα της ύπαρξής µας, αντιπροσωπεύονται πλήρως στη δουλειά του Αγγελίδη. Ο χρόνος όµως παραµένει επίµονα στο παρόν.»

Η δράση τοποθετείται στο απόλυτο παρόν! Κι ας πέρασαν ήδη 30 χρόνια από τότε που ο ζωγράφος παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά του στο κοινό της γενέτειρας του.

Όλα εκτυλίσσονται στο παρόν! Στο ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕ….. εκεί όπου είχε δοθεί και το πρώτο ραντεβού… Αυτή τη φορά από τις 15 Δεκεμβρίου 2014 έως  τις 15 Ιανουαρίου 2015, όπου ο καλλιτέχνης θα εκθέσει έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων για να μας ταξιδέψει από τις Γυναίκες των Ντοκ –την πρώτη του δουλειά το 1984– στις Μνήμες– την τελευταία του δουλειά το 2014.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που πραγματοποιήσατε για  πρώτη φορά έκθεση στο ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕ στη Αλεξανδρούπολη. Από τότε κάθε χρόνο ανανεώνετε το ραντεβού σας με τους Θρακιώτες στον ίδιο χώρο. Τι το ιδιαίτερο φέρει για σας αυτή η «συνάντηση»;

Το ιδιαίτερο είναι ο Γιώργος Σταυρίδης , ο φίλος μου και  το Μικρό Καφέ. Μια ευκαιρία να συναντηθώ με φίλους , παλιούς συμμαθητές και λίγα αγαπημένα πρόσωπα.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με την τέχνη; Πότε είπατε το οριστικό «ναι, θέλω να γίνω ζωγράφος»;

Όταν κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να γίνω κάτι άλλο. Η σχέση με την τέχνη ήταν η Βιτρίνα στο μαγαζί του πατέρα του Άκη Αγγλιά. Μία Θαλασσογραφία. Ήταν το μόνιμο δρομολόγιο μου από το Διεθνές για το σπίτι μου ή από το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο για το Διεθνές. Πάντα στάση για καλλιτεχνικό θαυμασμό στην Βιτρίνα του Αγγλιά.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τις δημιουργίες σας ;

Είναι δουλειά των θεατών και των Ιστορικών Τέχνης να χαρακτηρίσουν την δουλειά μου, εγώ απλώς ζωγραφίζω.

C29[1]

Ποιες οι πηγές έμπνευσής σας;

Ο εαυτός μου, οι εμπειρίες μου, ο εσωτερικός μου κόσμος, οι μνήμες μου….

Ποιοί καλλιτέχνες παλιοί ή σύγχρονοι είναι σημαντικοί για σας;

Ζωγράφοι που θαυμάζω είναι ο Ιερώνυμος Μπός και ο Μπέικον.

Υπάρχουν πίνακες που δεν τους αποχωρίζεστε με τίποτα;

Ναι, αυτούς που δεν έχουν πουληθεί.

Τι θέλετε να πείτε με τα έργα σας, ποιά είναι η επιδίωξή σας;

Εκθέτω τον ψυχισμό μου και τα υπαρξιακά μου προβλήματα. Απλώς εκτίθεμαι, δεν θέλω να πω τίποτα.

Έχετε συγκεκριμένες καλλιτεχνικές εμμονές;

Ναι ,για 26 χρόνια έχω την ίδια τεχνική μανιέρα και πολλές φορές χρησιμοποιώ στις συνθέσεις μου τα ίδια μοντέλα. Κάνω κύκλους.

Το ταλέντο τι είναι; Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Όλοι οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες. Ο Θεός τους έπλασε καθ’ ομοίωσίν του. Αυτοί που ξεχωρίζουν είναι απλώς  αυτοί που εκτίθενται!

Τί έχει να προσφέρει η ζωγραφική σε ένα κοινό που ως επί το πλείστον, χαριτωμένα αλλά αμήχανα, δηλώνει ότι …δεν ξέρει από τέχνη;

Το τι αρέσει στο καθέναν είναι δική του δουλειά και είναι η αρχή της διαφορετικότητας και της ελευθερίας. Αποδέχομαι και τον χαριτωμένο και τον αμήχανο και τον μη γνωρίζων περισσότερο από τον γνωρίζων. Η ζωγραφική καθ’ αυτήν δεν έχει να προσφέρει στο κοινό τίποτα αληθινό, τίποτα αναγκαίο στην ζωή του. Έχει να προσφέρει όμως σε εμένα. Την αποδοχή της δουλειάς μου από το κοινό

Τι είναι πρωτότυπο, διαφορετικό, ουσιώδες, τι είναι εφήμερο, τι μπορεί να είναι παντοτινό και πώς το ξεχωρίζετε;

Αν γνώριζα όλα αυτά που με ρωτάς και μπορούσα να τα ξεχωρίσω θα ήμουν τώρα στο M.I.T. , όχι στην Αλεξανδρούπολη!

Σας επηρεάζουν τα παγκόσμια γεγονότα; Τα απεικονίζετε στην τέχνη σας ή προτιμάτε να τα αφήνετε απ’ έξω;

Όλα παίζονται στην ψυχή μου και στο έργο μου χωρίς τίτλους.

003

Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κατά βάση οι Έλληνες;

Ότι είμαστε Έλληνες!

Θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση;

Πόσες χιλιάδες χρόνια υπάρχουμε; Πώς επιβιώσαμε;

Με τον Θεό τι σχέση έχετε;

Την καλύτερη.

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

Η Ζωή!!

Ποιο τίτλο θα βάζατε στη δική σας φιλοσοφία για τη ζωή ;

Άτιτλο!

Κατάγεστε από τον Έβρο και κατοικείτε στο Πήλιο. Ποια η σχέση με τη γενέτειρα σας και τη Θράκη γενικότερα;

Γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη από Αινίτη πατέρα και μητέρα από την Κεσσάνη. Η σχέση και τα συναισθήματα είναι μόνο αυτή η Πόλη.

 

Paschalis Art House

04

Ο Πασχάλης Αγγελίδης εδώ και ένα χρόνο έχει ανοίξει στην Μακρινίτσα Πηλίου, όπου και ζει μόνιμα, το Paschalis art house (http://paschalishouse.com), ανακαινίζοντας, ένα πανέμορφο αρχοντικό, άκρως παραδοσιακό,  που χρονολογείται από το 1830. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε και το εργαστήριο ζωγραφικής και γλυπτικής του.

Στο Paschalis Art House θα βρείτε  μια υπαίθρια γλυπτοθήκη με έργα των:

Δ. Φόρτσα  – Δ. Φανακίδη – Σ. Γαβαλά –  Γ. Ζογγολόπουλου – Β. Πέρκα – Α. Ξάνθου – Α. Γκέκα – Γ. Τζάνου – Π. Αγγελίδη – κ.α.

Και στον εσωτερικό χώρο του Paschalis Art House εκτίθενται τα έργα των:

Άγγελου – Acciari – Cleren – Chiba – Αγγελίδη – Κομνηνού – Πέρκα – Βαμβακάρη – Ταταριώτη – Αδαμάκη – Προκόπου – Μαύρου – Πανταλαίων – Κυβεντίδη – Αθηνόδωρον – Μάρθα – Knigin – Μαδένη – Δημήτρη – Όλγα Μαρία – Κουβάτσου – Mamduns – Μπάικα – Γαρυφάλου – Ζογγολόπουλου – Μελίσιου – Αντωνόπουλου – Denlon – Θωμού – Μπάτα  – Κοζανίτη – Όφορτ – Αγραφιώτου – Αποστόλου – Καραβέβα – Ξάνθου – Λάβδα – Κατσιμπάρδου – Πατσέα – κ.α.

Το Paschalisarthouse – café house προσφέρει την δυνατότητα στους επισκέπτες μαζί με την τέχνη να απολαύσουν  τον καφέ τους, το τσάι τους (μεγάλη ποικιλία ντόπιων ειδών τσαγιού)  ή το ποτό τους.

 
Ο ζωγράφος

AGGELIDHS2

Ο Πασχάλης Αγγελίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε (1973-1977) ζωγραφική και διακόσμηση στη Θεσσαλονίκη και χαρακτική   και μεταλλοπλαστική στο εργαστήρι του Δημήτρη Σκρέτα.  Την πρώτη του ατομική   έκθεση οργάνωσε στην Καβάλα το 1982.  ‘Εχει, όμως, εκθέσει ομαδικά το   έργο του ήδη από το 1978.  Ακολούθησαν και άλλες ατομικές και ομαδικές   εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχει εικονογραφήσει σειρά   βιβλίων, περιοδικών, εξώφυλλων δίσκων μουσικής και αφισών, ενώ έχει   επιμεληθεί τη σκηνογραφία και τα σκηνικά πολλών θεατρικών παραστάσεων.    Με έντονα στοιχεία ελληνικότητας, το έργο του διακρίνεται για την   ποιητικότητά του και ισορροπεί ανάμεσα στον υπερρεαλισμό και τον υπέρμετρο   ρεαλισμό.  Ζει και εργάζεται στο Βόλο και τη Μακρινίτσα του Πηλίου.

 

INFO

Έκθεση Ζωγραφικής του Πασχάλη Αγγελίδη

Μικρό Καφέ, Νικηφόρου Φωκά 8, Αλεξανδρούπολη

Εγκαίνια Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, 7μ.μ.

Διάρκεια Έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2014 έως 15 Ιανουαρίου 2015

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7μ.μ. έως 11μ.μ.

Επικοινωνία: 2551023834

 

Η έκθεση τέλει υπό την αιγίδα του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΒΡΟΥ

Be the first to comment!
 
Leave a reply »