ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
822 views 0 comments

Σαράντης Καραβούζης : Ένας διεθνούς φήμης εικαστικός στην Art Gallery

by on Ιούνιος 24, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Αιγαίο,  Πόρτα στη Σαντορίνη,  Ηλιοβασίλεμα, Πανσέληνος, Αρχαιοελληνικό τοπίο με αγάλματα,  Ελιά, Γυναίκα, Αγκαλιά, Άγγιγμα, είναι ορισμένοι από τους τίτλους των έργων του Σαράντη Καραβούζη, του καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη εικαστική γραφή, που εκτίθενται στην Art Gallery και μας ταξιδεύουν στο ελληνικό καλοκαίρι, στους ήχους της σιωπής και στα τοπία της μνήμης.

Karavouzi-etching (5)

« Η αναδρομική, in memoriam, έκθεση έργων  του Σαράντη Καραβούζη,  του σημαντικότερου σύγχρονου Έλληνα εκπροσώπου της Μεταφυσικής Ζωγραφικής,  περιλαμβάνει αυθεντικά χαρακτικά έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από το 1985 έως το 2010 στο Εργαστήριο Χαρακτικής Ηλία Ν. Κουβέλη, στην Αθήνα, πλαισιωμένα από ζωγραφικά έργα ιδιωτικών συλλόγων και φωτογραφίες του καλλιτέχνη», λέει μιλώντας στην ArtPress, η ιδιοκτήτρια της Αrt Gallery,  Αθανασία Πεφτουλίδη και προσθέτει:

«Η φιλοξενία έργων ενός  ξεχωριστού εικαστικού, διεθνούς ακτινοβολίας,  θεωρώ ότι  αποτελεί σημαντικό εικαστικό γεγονός και ιδιαίτερη τιμή για την Αλεξανδρούπολη. Οι φιλότεχνοι έχουν τη δυνατότητα να δουν σπουδαία έργα του καλλιτέχνη, όπως τοπία, νεκρές φύσεις, θραύσματα αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών, αγάλματα, καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, που  συνιστούν τη βασική θεματολογία του. Η παρούσα έκθεση-επιλογή χαρακτικών του, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χαρακτικής Ηλία Ν. Κουβέλη, έρχεται σαν αφιέρωμα στη μνήμη του Καραβούζη, αριστοκράτη της ζωής και του πνεύματος.»

Βιογραφικό:

karavouzis

Ο Σαράντης Καραβούζης (Αθήνα 1938-2011) σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, και με υποτροφία του γαλλικού κράτους στην Ecole nation;ale superieure des beaux-arts του Παρισιού.

Μελέτησε συστηματικά την αρχαία, τη Βυζαντινή και τη λαϊκή τέχνη, ασχολήθηκε με τη χαρακτική, τη σκηνογραφία και τη διδασκαλία του ελεύθερου σχεδίου, ενώ φιλοτέχνησε και γλυπτά.

Η καθαρότητα της σουρεαλιστικής ζωγραφικής του, η υπερβατική-μεταφυσική ατμόσφαιρα των έργων του, και το θεματολόγιο που αντλούσε υλικό από τα <<Τοπία της μνήμης>>, όπως ο ίδιος τα ονόμαζε, διαμορφώνουν νεκρές φύσεις, θραύσματα αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών και αγάλματα, καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, αινιγματικά εσωτερικά χώρων, που, μαζί με την ανθρώπινη <<απουσία>>, τον χαρακτηρίζουν.

Για το καλλιτεχνικό του έργο του έχει απονεμηθεί το βραβείο Drouant-Cartier.

karavuzis-etcing

 Info:

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 15 Ιουλίου

Art Gallery Cafe

Σκρά 2-4, Αλεξανδρούπολη

Be the first to comment!
 
Leave a reply »