ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
873 views 0 comments

Luisa Knutt, εικαστικός : «Το χρώμα για μένα είναι το μέσον να ταξιδεύω στη χώρα της φαντασίας»

by on Νοέμβριος 14, 2014
 

H εικαστικός Λουίζα Γκανούτα-Μυρεσιώτου (Luisa Knutt) εκθέτει την πιο πρόσφατη δουλειά της στο καφέ τσαγερία Λωτός από τις 15 Νοεμβρίου.

Σε μια διακριτική ατμόσφαιρα παλιού αρχοντικού, εκτίθενται  τα έργα της γνωστής ζωγράφου που  μέσα απο μεικτές τεχνικές, με διαφορετικά υλικά (όπως. ύφασμα, κέντημα, ακρυλικά), αποδίδουν μ’ ένα πιο άμεσο και θερμό τρόπο την ένταση του χρώματος.

Η Luisa Knutt σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, με καθηγητή τον Γεώργιο Μαυροίδη. Διακρίθηκε σε όλα τα έτη των σπουδών της με πρώτη υποτροφία.Επίσης αποφοίτησε από τα εφηρμοσμένα εργαστήρια αγιογραφίας-νωπογραφίας, ψηφιδωτού και θεατρικής μάσκας.

008-small[1]

Η δουλειά της περιλαμβάνει: υδατογραφίες, μεικτές τεχνικές, μάσκες, ψηφιδωτά, εικονογράφηση βιβλίου και κατασκευές. Έχει εκθέσει στην Πανελλήνια έκθεση του 1975, στην Gallery 7 το 1987, τιμής ένεκεν στο Ισπανικό Ινστιτούτο το 1989 και εικονογραφήσει ποίηση (της Αγνής Φουρναράκη, «Ο Δεύτερος Κύκλος») το 2014, καθώς και παραμύθια.

Έργα της υπάρχουν στην Ιταλία, στο Βέλγιο, το Μονακό και στην Ελλάδα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι απόψεις της:

«Μετά  από τις  σπουδές μου και πολλή προσωπική δουλειά ετών,  ψάχνω πάντα αυτό το κάτι, που δεν ξέρω τι είναι, στην Τέχνη.
Προσπάθησα να προσαρμόσω τη ζωή μου πάνω στ’ αχνάρια Της, μήπως και Τη χάσω, και μην Την προδώσω με κάποιο τρόπο.
Τώρα πια, νοιώθω ότι μπορώ ελεύθερα να παίξω αυτό το παιχνίδι.  Αναζητώντας το χρώμα, δανείσθηκα την ιδιαιτερότητα και τη ζεστασιά των υλικών   ξύλο, γυαλί , κατεργασμένο μέταλλο, δέρμα, μαλλί, ύφασμα, κέντημα  κ. α., για να βάψω τις εικόνες της σκέψης μου.

1069125_594169557272891_1772079062_n[1]

Ξεκίνησα λοιπόν, πολύ νωρίς, πριν 40 χρόνια, να δουλεύω μεικτές τεχνικές.   Έτσι απέκτησα μια διαφορετική οπτική, που ξεφεύγει από την παραδοσιακή αντιμετώπιση μιας δισδιάστατης απεικόνισης και οδηγεί σε μια πιο πλούσια αντίληψη του έργου.  Θα μπορούσε κανείς  να εντάξει  αυτή τη δουλειά στον χώρο του αντικειμένου τέχνης  (object of art).
Η αίσθηση που δημιουργεί ένα τέτοιο έργο είναι πιο ζεστή, πιο γήινη. Θα έλεγε κανείς  ότι σκηνογραφεί την καθημερινότητά μας.   Μια φίλη  μου είπε κάποτε , για μια τέτοια σύνθεση μεικτής τεχνικής, ότι «μυρίζει βρεγμένο  χώμα και ξύλα που καίγονται στο τζάκι»!  Αυτή η ζωντάνια, που έρχεται μέσα από τα υλικά, σε συνδυασμό με το τοπικό και ατμοσφαιρικό χρώμα που τόσα χρόνια μελετώ, με πηγαίνει, μ’ έναν τρόπο μαγικό, κάπου πιο πέρα.
Γιατί το χρώμα δεν έχει όρια, και για μένα είναι το μέσον να ταξειδεύω στη χώρα της φαντασίας!

003-small[1]

 Info:  Λωτός, Γλαύκου 14, Νέο Ψυχικό. Τηλ.: 210 6717461.

Eγκαίνια: Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, στις 19.00

Be the first to comment!
 
Leave a reply »