Βιβλίο
769 views 0 comments

Άννα Γαλανού: «. Ένα ψέμα, όσο απλό κι αν φαίνεται, πάντα κρύβει μέσα του φόβο»

by on Μάιος 9, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

«Μοσχοβολούσαν οι μενεξέδες όπως μοσχοβολούσε και η ΖΩΗ και τότε, αποφάσισα ν’ ακολουθήσω τη μυρωδιά».

Στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, ένα ψυχογράφημα που προχωρά πέρα από την επιφάνεια σε σημαντικές και βιωματικές καταστάσεις, που έχουν να κάνουν με την αγάπη, την αλήθεια, τον φόβο, το ψέμα και τελικά την απελευθέρωση της ψυχής, αποτελεί το 6ο βιβλίο της Άννας Γαλανού, «Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα.

«Αυτό το βιβλίο γράφτηκε με πυξίδα την ελπίδα για την πραγματική ελευθερία που ο καθένας μας οφείλει στον εαυτό του. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αυτογνωσία και την παραδοχή της αλήθειας», λέει η συγγραφέας μιλώντας στην artpress για το νέο της μυθιστόρημα, το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από έναν ψαγμένο αναγνώστη.

Κυρία Γαλανού τι διαφορετικό κομίζει το βιβλίο σας αυτό σε σχέση με τα πέντε προηγούμενα  βιβλία σας;

Κάθε βιβλίο μου είναι τελείως διαφορετικό από το άλλο. Όλα όμως έχουν ένα κοινό, ουσιαστικό για μένα, παρανομαστή. Τον άνθρωπο. Κι αυτό λοιπόν είναι ένα ανθρωποκεντρικό βιβλίο, που εμβαθύνει περισσότερο από τα προηγούμενα στην ψυχή, στα συναισθήματα και στις σημαντικές αποφάσεις που καλούμαστε κάποια στιγμή να πάρουμε.

Ο τίτλος του βιβλίου σας τι σηματοδοτεί;

Ο τίτλος ‘’Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα’’, είναι συμβολικός. Σηματοδοτεί την ελπίδα, την κάθαρση, την απελευθέρωση της ψυχής και τον ήλιο που έρχεται μετά από κάθε καταιγίδα για να λάμψει σε ένα ανέφελο και καθάριο ουρανό.

-Τα πέντε βασικά πρόσωπα της ιστορίας σας από ποια πλευρά της ζωής είναι βγαλμένα;

Και για τα πέντε πρόσωπα της ιστορίας μου επέλεξα συνειδητά να μην έχουν οικονομικά προβλήματα. Ο λόγος ήταν ότι ήθελα απερίσπαστα να μπω βαθιά στην ψυχή και στα συναισθήματά τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τους απασχολούσαν καθημερινά βιοποριστικά θέματα. Δεν είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ούτε είναι πρόσωπα που συναντάμε τόσο εύκολα καθημερινά. Η επιλογή λοιπόν για τους ήρωες μου ήταν συνειδητή.

-Ο θαυμαστής της Χριστίνας, μιας από τις ηρωίδες του βιβλίου, είναι από την Κομοτηνή. Τυχαία έγινε η επιλογή της πόλης ή έχετε κάποιους δεσμούς με την περιοχή;

Καθόλου τυχαία δεν έγινε. Η Κομοτηνή είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου πόλεις όπως και όλες οι πόλεις της Θράκης. Σίγουρα έχει να κάνει με την καταγωγή μου, από την μεριά του πατέρα μου, από την Ανατολική Ρωμυλία

-Ποια κοινωνικά θέματα θίγετε στο βιβλίο σας και ποια ερωτήματα θέτετε;

Σ’ ένα μυθιστόρημα μπορείς να αναφερθείς σε πάρα πολλά κοινωνικά θέματα. Στο συγκεκριμένο, εκείνο που με απασχόλησε ιδιαίτερα ήταν η απονομή δικαιοσύνης. Να τιμωρηθεί το ψέμα, να μην επικρατήσει ο φόβος, να υπάρξει ανάταση ψυχής. Είναι ένα ψυχογράφημα πέντε ανθρώπων και αποφάσισα αυτή τη φορά, να μπω πολύ βαθιά στον συναισθηματικό τους κόσμο και να βάλω ερωτήματα που αφορούν συνείδηση, δικαιοσύνη και κάθαρση.

anna

-Κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ;

Κάποια πράγματα ναι, έρχονται τυχαία. Πιστεύω στην ‘’Ειμαρμένη’’ των αρχαίων φιλοσόφων.

-Είμαστε οι επιλογές μας ή αλλιώς θύματα των επιλογών μας;

Το ένα δεν μπορεί να αποκλείσει το άλλο. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι γιατί καμιά φορά εξαναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν μας ταιριάζουν και δεν τα πιστεύουμε. Καλό βέβαια θα ήταν, να μπορούσαμε να έχουμε πάντα καθαρό το μυαλό μας και οι επιλογές μας να είναι σωστές, κάτι που όμως στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει απόλυτα.

Μέσα από την ιστορία σας δίνετε μηνύματα που τα έχει ανάγκη η εποχή μας;

Νομίζω ναι. Αν μη τι άλλο προσπαθώ να περνώ θετικά μηνύματα στους αναγνώστες μου και επίσης να τους ωθώ σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης γιατί κάποια πράγματα μπορούν οι άνθρωποι και τα καμουφλάρουν, ώστε να φαίνονται τελείως διαφορετικά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Σε όλα μου τα βιβλία στέκομαι πολύ στο θέμα ‘’ απονομή της δικαιοσύνης’’. Αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο ζητούμενο της κάθε ιστορίας μου.

-Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι στηριγμένο στο φόβο. Τι φοβούνται οι άνθρωποι στην εποχή μας, την οικονομική κρίση, τις αλλαγές στη ζωή τους;

Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος στις επιλογές και στις αποφάσεις της ζωής του κάθε ανθρώπου. Σήμερα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Η τρομολαγνεία που έχει καλλιεργηθεί φθάνει κάποια στιγμή να μην έχει κανένα όριο. Πραγματικά δεν γνωρίζω που μπορεί να οδηγήσει αυτό. Δεν είναι μόνο οικονομική η κρίση. Είναι και κρίση αξιών με μεγάλες ηθικές διαστάσεις. Καλό είναι πριν πάρουμε οποιαδήποτε σημαντική απόφαση στη ζωή μας, να στηριχτούμε αποκλειστικά και μόνο στην αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος. Ένα ψέμα, όσο απλό κι αν φαίνεται, πάντα κρύβει μέσα του φόβο.

– Όλα τα βιβλία σας έχουν τη μουσική μέσα τους. Που οφείλετε αυτό;

Μου αρέσει που το διακρίνατε. Σας ευχαριστώ που το λέτε, έχετε απόλυτα δίκιο. Είναι βιωματικό το θέμα, αφού μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι όπου το ραδιόφωνο ήταν μόνιμη παρέα μας, αλλά και οι γονείς μου συντρόφευαν πολλές ώρες της καθημερινότητάς μας με τα τραγούδια τους. Ίσως και να την έχω μέσα μου την μουσική, ποιος ξέρει!

-Τελικά είναι ένα αισιόδοξο βιβλίο;

Το βιβλίο ‘’Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα» σε προβληματίζει με την βουτιά που κάνει στις ψυχές και στις ζωές των ηρώων του. Μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί μελαγχολικό βιβλίο, αλλά η αισιοδοξία κρύβεται πίσω από κάθε του κεφάλαιο. Ακόμα και η τραγικότητα κάποιου σκληρού φινάλε, αφήνει το αίσθημα της ελπίδας. Ναι, για μένα είναι ένα αισιόδοξο βιβλίο με αλήθειες που ίσως πονούν, αλλά καταγράφουν και την  άλλη πλευρά της ζωής.

galanou_3d

To βιβλίο:

Χριστίνα και Αλέξης. Εκείνη, πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, εκείνος, πλούσιος επιχειρηματίας. Η ευτυχία αποτελεί κενό γράμμα στη σχέση τους και οι διαδρομές τους ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα ζευγάρι με πολλά μυστικά. Καθένας τους κουβαλά το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Αρκεί μια στροφή της μοίρας για να τους φέρει αντιμέτωπους με το πεπρωμένο τους.

Κώστας. Τρυφερός, ρομαντικός και βαθιά ερωτευμένος με τη Χριστίνα. Ένας από επιλογή μοναχικός άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, που ψάχνει την αληθινή αγάπη. Ένας άντρας που οι περιστασιακοί έρωτες δεν τον αφορούν.

Ελίνα. Η γυναίκα που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην πλοκή της ιστορίας. Όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο, όλα αλλάζουν αμέσως.

Φανή. Η μητέρα της Χριστίνας και λυδία λίθος της ιστορίας

Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;

Οι πέντε ήρωες του βιβλίου ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Όλοι γράφουν τις ιστορίες τους, σε πρώτο πλάνο, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα.

 

 

 

Η συγγραφέας

αννα γαλανού

Η Άννα Γαλανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πεζά του Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και ασχολήθηκε με τη Διαφήμιση και το σχεδιασμό εντύπων.

Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει στην αρχή μικρά έμμετρα ποιήματα και αργότερα διηγήματα και άλλα είδη πεζού λόγου.

Στην Α’ Λυκείου απέσπασε το πρώτο Παγκρήτιο βραβείο για τη συγγραφή κειμένου της για το βιβλίο Αναφορά στο Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη και 2 χρόνια αργότερα, στην Γ’ Λυκείου κέρδισε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο αποφοίτων Λυκείου, με τη μελέτη που έκανε συνολικά πάνω στο έργο του Καζαντζάκη.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ποίηση και δυο χρόνια αργότερα το ποίημα της ‘’Άδειος κόσμος’’ πήρε πρώτο Πανελλήνιο βραβείο και βραβείο ΕΡΤ και συμπεριλαμβάνεται σε πάνω από είκοσι ποιητικές συλλογές και ανθολόγια.

Στα επόμενα χρόνια απέσπασε πολλές διακρίσεις με τη συμμετοχή της στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας και απέσπασε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο με το διήγημα της ‘’ Με Αντίπαλο Τη Ζωή’’. Δυο χρόνια αργότερα πήρε το δεύτερο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα με το θεατρικό της έργο ‘’Το Τέλος Μιας Κωμωδίας’’, σε Πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΡΤ. Το έργο της αυτό μεταγλωττίστηκε στα Ισπανικά και Πορτογαλικά. Έχει γράψει πολλά πεζογραφήματα, ποιήματα καθώς και τα παραμύθια: Ένας φτωχός πλούσιος, το παραμύθι του καθρέπτη, ο Νικήτας και φιλία και διαφορετικότητα.

Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της:

Αντιμέτωποι με το Χθες, Το Παράπονο μου Μια Κραυγή, Οι Τρεις Φωτιές

Από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ κυκλοφορούν :

Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί, Σμαράγδι στη Βροχή, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα

Για τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα τρία πρώτα παραμυθάκια της σειράς Λόκο :

Ο Λόκο στο σχολείο, Ο Λόκο στο χιόνι, Ο Λόκο και οι γάτες του

Επικοινωνία με τη συγγραφέα:

ttp://annagalanou.gr/

annagalanou@gmail.com

https://www.dioptra.gr/Suggrafeas/322/Anna-Galanou/

https://www.facebook.com/anna.galanou.9

https://www.facebook.com/GalanouAnna?ref=hl

https://twitter.com/annagalanou1

http://annagalanou.blogspot.gr/

http://apopseiskaieikones.blogspot.gr/

Be the first to comment!
 
Leave a reply »