Βιβλίο
2389 views 0 comments

Άση Κιούρα, συγγραφέας: «Ευτυχία είναι μικρές γλυκές καθημερινές στιγμές»

by on Ιανουάριος 9, 2014
 

στη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 Η Άση Κιούρα επιστρέφει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων με το μυθιστόρημά της «Η αμαρτία της ευτυχίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ.

Τι είναι η  ευτυχία; Ζήσατε τη ζωή που θα θέλατε να ζήσετε ; Υπήρξατε  ποτέ ευτυχισμένοι ;

Ερωτήματα  στα οποία η συγγραφέας που κατάγεται από το Μέτσοβο, μεγάλωσε στη Γερμανία, σπούδασε και ζει στην Κομοτηνή, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις αλλά και να μας υπενθυμίσει ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο.

Πως ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω καθαρά από χόμπι, χωρίς να έχω κάτι παραπάνω στο μυαλό μου!

Το πρώτο σου βιβλίο έχει τίτλο «Ευτυχισμένη; Νομίζεις!», το δεύτερο «Η αμαρτία της ευτυχίας».Έχουν σχέση τα δυο βιβλία;

Ουσιαστικά  «Η αμαρτία της ευτυχίας» είναι το παιδάκι της «Ευτυχισμένη;Νομίζεις!» . «Η αμαρτία της ευτυχίας» είναι η επανέκδοση του πρώτου βιβλίου. Υπέστη αλλαγές στην ιστορία, στο εξώφυλλο, αλλά και στον τίτλο….Στην αμαρτία της ευτυχίας υπάρχουνε καινούρια στοιχεία, και ανατροπές οι οποίες δεν υπάρχουνε στην πρώτη έκδοση.

 Τι είναι ευτυχία;

Όπως γράφω και στο βιβλίο μου, κανείς δεν μπορεί να μας δώσει έναν σαφή όρο της ευτυχίας…πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό! Τι μας κάνει ευτυχισμένους; Αυτό το ξέρει ο καθένας για τον εαυτό του. Σε ένα σημείο πάντως συμφωνούμε οι πάντες…Ευτυχία είναι μικρές γλυκές καθημερινές στιγμές , οι οποίες ομορφαίνουν και δίνουνε χρώμα στην καθημερινότητά μας.

Είναι αμαρτία η ευτυχία;

Ναι, η ευτυχία είναι αμαρτία! Όταν προσπαθούμε να ευτυχίσουμε εις βάρος των άλλων. Όταν ψάχνουμε την ευτυχία μέσα από λάθος λαβυρίνθους. Όταν χάνουμε το νόημα των αξιών, νομίζοντας ότι πράττουμε σωστά!

Η Ισαβέλλα Καρρά , η ηρωίδα του βιβλίου, θέλει να είναι ευτυχισμένη. Τίποτα και κανείς δεν μπαίνει πιο πάνω από το «εγώ» της.

Η ευτυχία η δική μας η δυστυχία των άλλων;

Πολλές φορές η δική μας ευτυχία , είναι η δυστυχία των άλλων! Όπως αναφέρω στο βιβλίο μου, η ηρωίδα μου η Ισαβέλλα αυτό ακριβώς κάνει! Μέχρι πότε όμως; Αυτή η οδός δεν φέρνει την πραγματική ευτυχία. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι εικονικές…και το εικονικό απέχει παρασάγγας από το πραγματικό…

 Την εποχή της κρίσης στη σύγχρονη Ελλάδα που μπορεί να βρει κάποιος την ευτυχία;

Η εποχή που ζούμε, είναι για όλους μας πολύ δύσκολη. Η καθημερινότητα μας τα τελευταία χρόνια πήρε άλλη τροπή. Συνήθειες που γνωρίζαμε ξεχάστηκαν, και πράγματα τα οποία δεν μας άγγιζαν, τώρα μας αγγίζουν! Μέσα από αυτό όμως, ίσως μπορούμε να ανακαλύψουμε μια νότα αισιοδοξίας.

Ίσως να είναι ένα ερέθισμα για να γνωρίσουμε άλλες πτυχές του εαυτού μας. Να ανοίξουμε τα φτερά μας , για άλλα μέρη, να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας αλλού!

Ίσως κάποια δόση ευτυχίας να κρύβεται εκεί μέσα.

Νομίζω η κρίση έκανε ένα καλό…απομυθοποιήσαμε τα υλικά αγαθά…Στραφήκαμε περισσότερο στην οικογένεια στους φίλους, στους ανθρώπους. Θερμάνθηκαν εκ νέου οι ανθρώπινες σχέσεις….Αυτό δεν είναι ευτυχία;…Νομίζω ότι είναι!

Το βιβλίο σου  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ. Πως πρόεκυψε η μεταξύ σας συνεργασία;

Με τις εκδόσεις ΕΞΗ στάθηκα τυχερή. Βρέθηκαν και βρέθηκα στον δρόμο τους. Με πίστεψαν και τους ευγνωμονώ για αυτό! Ωραίοι ως Άνθρωποι -άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν σε αυτό που κάνουνε και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων!

Να έχεις πίστη στον εαυτό σου, και να αγαπάς την δουλειά σου!

Είναι  δύσκολο να εκδοθούν τα βιβλία ενός νέου συγγραφέα και μάλιστα από την επαρχία;

Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά νομίζω ότι σημαντικό ρόλο παίζει , πώς προσεγγίζουμε τα πράγματα….να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, να αγαπάς αυτό με το όποιο ασχολείσαι .Το έχω πει πολλές φορές, πιστεύω στους ανθρώπους, στις ανθρώπινες σχέσεις , στην αλληλεγγύη…Δεν έχει σχέση εάν ζεις στην επαρχία ή στο κέντρο…η προσπάθεια μετράει και πόση αγάπη διοχετεύεις…Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κάνει να απελπιζόμαστε.

 Γράφεις κάτι αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό είμαι στο κλείσιμο του δεύτερου μου βιβλίου .Ο εκδοτικός μου οίκος αγκάλιασε και αυτό με θέρμη και ζεστασιά και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Το βιβλίο

Έζησες τη ζωή που θα ήθελες να ζήσεις; Υπήρξες ποτέ ευτυχισμένη;
Η Ισαβέλλα Καρρά θέλει να είναι ευτυχισμένη. Τίποτα και κανείς δεν μπαίνει πιο πάνω από το «εγώ» της. Δεν διστάζει λεπτό να κλέψει την ευτυχία και να θυσιάσει ακόμα και την οικογένειά της για να εκπληρώσει τις απόλυτες και αδιαπραγμάτευτες φιλοδοξίες της.
Ο έρωτας, το πάθος, η αγάπη, το μίσος, οι σχέσεις, όλα μπορούν να ανατραπούν. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η ζωή είναι γενναιόδωρη, αλλά παράλληλα απαιτητική. Θέλει να εκτιμάς, να σέβεσαι, να μην ξεχνάς, γιατί μπορεί να σου αρπάξει ό,τι απλόχερα σου έχει χαρίσει…Είναι το ταξίδι της ίδιας της ΖΩΗΣ.
Με λένε Ισαβέλλα Καρρά. Είμαι μόνη…Κοιτάζω στον καθρέφτη…δεν βλέπω τίποτα…απλά αρχίζω να θυμάμαι.»

 

 Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

κιουρα

Η Άση Κιούρα γεννήθηκε το 1972 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γερμανίας. Η καταγωγή της είναι από το Μέτσοβο. Είναι παντρεμένη κι έχει ένα παιδί. Φοίτησε σε γερμανικό σχολείο, αλλά παράλληλα παρακολουθούσε και το ελληνικό, γιατί πάντα το όνειρό της -όπως και κάθε μετανάστη- ήταν να επιστρέψει στην πατρίδα. ‘Έτσι την απόφασή της την είχε πάρει από πολύ μικρή, και εφόσον ολοκλήρωσε τη βασική της εκπαίδευση στα γερμανικά, συνέχισε στο Λύκειο του Ludwigsburg.
Το 1990 έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις ως μαθήτρια εξωτερικού και εισήχθηκε στο Δ.Π.Θ, στο τμήμα της Νομικής, από το οποίο πήρε και το πτυχίο της. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα νομικά, και η απόφασή της ήταν συνειδητή.
Άρχισε να γράφει το πρώτο της βιβλίο μετά από παρότρυνση του άντρα της και πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι αυτό το εγχείρημα τη γέμιζε με δημιουργική χαρά.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »