Βιβλίο
669 views 0 comments

Ένα βιβλίο παρακαταθήκη γνώσης για την Ποντιακή ταυτότητα

by on Μάιος 18, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Σπονδή στη γενέτειρά του κι ένας ύμνος για τον Ποντιακό Ελληνισμό αποτελεί το βιβλίο του αείμνηστου Πολυχρόνη Νικολαΐδη, ««Πεύκων Ρίζες. Από την αιώνια πατρίδα μου Σάντα στα Πεύκα της Αλεξανδρούπολης», που έχει κυκλοφορήσει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πεύκων «Οι Ρίζες». Ένα βιβλίο για τους «υπέροχους ανθρώπους, τους πρόσφυγες, των Ποντίων της Σάντας», που πρωτοκατοίκησαν στα Πεύκα Αλεξανδρούπολης το 1923.

«Ασχολήθηκε με πάθος με την ιστορία, την λαογραφία και την παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού και ήθελε να παραδώσει αυτό το βιβλίο σε όλους του Πευκιώτες. Ένα βιβλίο για την ιστορία του χωριού και των ανθρώπων του, γιατί ένοιωθε ότι το χρωστούσε σ’ αυτούς που τον ανάθρεψαν και σ’ αυτούς που ανάθρεψε», σημειώνει ο γιός του Μιχάλης Νικολαΐδης.

«Το μικρό αυτό πόνημα γραμμένο με ευαισθησία και αγάπη για το γενέθλιο τόπο του, τα Πεύκα Αλεξανδρούπολης-Νέα Πατρίδα των προσφύγων γονέων του από την Σάντα του Πόντου, μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ήρθαν και ρίζωσαν στη Δυτική Θράκη- είναι μια καταγραφή ιστορικών γεγονότων από τον εξαίρετο και υπέροχο Πόντιο, Πολυχρόνη Νικολαΐδη, Σανταίο 2ης γενιάς. Και αυτή την καταγραφή-της ιστορία τους- με το βιβλίο του αυτό, την προσφέρει στις επερχόμενες γενιές οι οποίες έχουν χρέος και καθήκον όχι μόνον να τη γνωρίζουν και να την κάνουν ευρύτερα γνωστή αλλά και να τη συνεχίζουν», τονίζει στον πρόλογο του βιβλίου ο Παντελής Σοφιανός, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Σανταίων Θεσσαλονίκης, «Η Επτάκωμος Σάντα».

73248_383133518435305_1988373476_n

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος  Δημήτρης Ψαθάς, επισκέφθηκε τα Πεύκα και στο βιβλίο του ο Πολυχρόνης Νικολαίδης παραθέτει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από όσα ιστορικά για την Σάντα του Πόντου κατέγραψε με την πένα του.

«Το βιβλίο του Πολυχρόνη Νικολαΐδη αποτελεί μία σημαντική ιστορική καταγραφή, που φέρνει στο προσκήνιο ιδιαίτερες στιγμές του Ποντιακού Ελληνισμού και ιδιαίτερα της περιοχής Σάντας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από ένα πρόσφυγα αυτής της περιοχής. Οι αναμνήσεις από την Σάντα, μέσα από το λόγο και το έργο του Δημήτρη Ψαθά και του αντάρτη Αλέκου Ευφραιμίδη, η διαδρομή των προσφύγων και εγκατάστασή τους στο Τσάμερεν (Πεύκα), η καθημερινότητα της πρώτης γενιάς, είναι μερικές από τις καταγραφές του Πολυχρόνη Νικολαΐδη. Καταγραφές που εκτός από συγκίνηση «για τα παλαιά», αναδεικνύουν τη λογική της επιβίωσης αλλά και της αλληλεγγύης. Με το βιβλίο του συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, συνδέοντας με η βοήθεια κειμένων και φωτογραφιών το χθες με το σήμερα και το αύριο»», σημειώνει στο κείμενο που παραθέτει στο βιβλίο ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης, καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και προσθέτει:

«Η κατάθεση του Πολυχρόνη Νικολαίδη αποτελεί ένα γραπτό δείγμα της γνώσης, της κουλτούρας και της αντίστασης που δείχνουν οι Πόντιοι και ειδικότερα οι Σανταίοι, στην αφομοίωση και την ισοπέδωση. Τέτοιες γραπτές παρεμβάσεις όπως το βιβλίο του Πολυχρόνη Νικολαίδη αποτελούν σημαντική συμβολή στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής αξίας του Ποντιακού Ελληνισμού και συνιστούν περιουσιακό στοιχείο κληρονομιάς, το οποίο οφείλουμε να παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές. Το βιβλίο αποτελεί μια σημαντική μαρτυρία λόγου και εικόνας, μία σημαντική παρακαταθήκη γνώσης για την Ποντιακή ταυτότητα, για την παράδοση της Σάντας και δίνει στον αναγνώστη μια πλήρη εικόνα της ιστορίας και του πολιτισμού»

Βιογραφικό:

1044875_477459365669386_171018556_n

Ο Πολυχρόνης Νικολαΐδης γεννήθηκε στο χωριό Πεύκα Αλεξανδρούπολης από γονείς Πόντιους πρόσφυγες με καταγωγή από την Σαντά του Πόντου και συγκεκριμένα από τον οικισμό Ισχανάντων.

Παρά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια κατάφερε να τελειώσει την 8η τάξη στην Λεονταρίδειο σχολή της Αλεξανδρούπολης, τότε Γυμνάσιο της πόλης, με άριστα, δεν κατάφερε όμως να σπουδάσει λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Κατάφερε να εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες δημοσίων έργων στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο για 10 έτη, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στην Αφρική ( Γκαμπόν και Νιγηρία) για 5 έτη σε διάφορες τεχνικές εταιρείες ξένων συμφερόντων.

Η συμμετοχή του στα πολιτιστικά και ποντιακά κοινά σημειώνεται από τα νεανικά του χρόνια, ωστόσο το 1987 με την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου Πεύκων ‘ ΟΙ ΡΊΖΕΣ’, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος έως και το 2008, τοποθετείται δίπλα στους πολίτες προσφυγικής καταγωγής της Αλεξανδρούπολης με σημαντική προσφορά.

Συνέβαλε τα μέγιστα στην αναβίωση –διαφύλαξη και μετάδοση των παραδόσεων –ηθών και εθίμων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά από δικές του ενέργειες και άλλων Σανταίων ξεκίνησε να τιμάται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην περιοχή του νομού Έβρου και ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη.

Οι Ποντιακοί σύλλογοι και κυρίως οι Σανταίοι τον τίμησαν βραβεύοντας τον για το έργο του. Απεβίωσε στην Αλεξανδρούπολη τον Φεβρουάριο του 2011.

Info:

Το βιβλίο του Πολυχρόνη Νικολαίδη: «Πεύκων Ρίζες. Από την αιώνια πατρίδα μου Σάντα στα Πεύκα της Αλεξανδρούπολης», μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Πεύκων Αλεξανδρούπολη «Οι Ρίζες».

Τηλ: 2551061405 www.santasmotos.gr e-mail : rizes@santasmotos.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »