Βιβλίο
1075 views 0 comments

Βασίλης Παπατσαρούχας,«Το αγόρι που ζωγράφιζε τον ουρανό»

by on Νοέμβριος 5, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

 

Το βιβλίο «Το αγόρι που ζωγράφιζε τον ουρανό» (εκδόσεις Μεταίχμιο) σε κείμενο και εικονογράφηση Βασίλη Παπατσαρούχα, ενός από τους πιο ταλαντούχους εικονογράφους και συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, με καταγωγή από το Σουφλί του Έβρου, παρουσιάζεται την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013, στις 8:30 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS  (Σταδίου 24, Αθήνα).

Με αφορμή το βιβλίο ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με την καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Λεώνη Βιδάλη, τον σεναριογράφο Βαγγέλη Παπαδάκη και την Ιστορικό Τέχνης Άννα Χουλιαρά. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ασπασία Τζιτζικάκη.
Το βιβλίο

Ο Φράνσις, ο μικρός ήρωας του παραμυθιού, είναι ένα παιδί που ζωγραφίζει όχι μόνο το χαρτί ή το μπλοκ του, αλλά τον κόσμο ολόκληρο. Οι ζωγραφιές του ξεφεύγουν από τα στενά όρια του παιδικού δωματίου και χρωματίζουν γη και ουρανό. Δεν αργεί να γίνει διάσημος. Η ρουτίνα της παιδικής ζωής του ταράζεται, καθώς περνάει κι ο ίδιος σ’ έναν ζωγραφιστό κόσμο, όπου δεν έχει ούτε φίλους ούτε οικογένεια. Ρίχνεται λοιπόν σε μια μεγάλη περιπέτεια με πολλούς κινδύνους. Απ’ όπου θα σωθεί και θα επιστρέψει στην πραγματικότητα χάρη σε ένα αινιγματικό κορίτσι.

Όχι στην Μπάρμπι και στον Ντίσνεϊ

«Η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων διαμορφώνει και εξελίσσει την αισθητική του παιδιού πρωτίστως, αλλά και του γονιού στη συνέχεια. Προετοιμάζει και οξύνει την ακόμη τρυφερή ματιά του.

Σ’ έναν κόσμο όπου περισσότερες προσλαμβάνουσες των παιδιών είναι τύπου Μπάρμπι και Ντίσνεϊ με μια ευτέλεια, έκπτωση και ευκολία στα σχέδια και στα μηνύματα που περνούν, η καλή και υποψιασμένη εικονογράφηση είναι τα θεμέλια και η βάση για τη μελλοντική κριτική και ακονισμένη ματιά του παιδιού που σιγά-σιγά περνά στην εφηβική και εν συνεχεία ενήλικη ζωή του.» γράφει σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» ο συγγραφέας του βιβλίου, που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού βιβλίου.

 παπατσαρουχας
Ο Βασίλης Παπατσαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 1975. Σπούδασε Ζωγραφική και Γραφικές Τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και τη Λεώνη Βιδάλη. Έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα το 2009, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο το 2010 και 2012. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, κατασκευές, καθώς επίσης με ταινίες video-art. Από τις συμμετοχές του στις διεθνείς εκθέσεις εικονογράφησης ξεχωρίζουν αυτές της Μπολόνια, της Μπρατισλάβα, του Βελιγραδίου και της Τιανζίν. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου πενήντα βιβλία για παιδιά και μεγάλους με δουλειές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δύο από αυτά είναι συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ τα τέσσερα είναι σε κείμενο του ιδίου. Το 2003 πήρε τιμητικό έπαινο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου του Κώστα Χαραλά, Το μυστήριο της Ανομβρίδας. Το 2004 πήρε το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου της Λίλας Πατρόκλου, Η Χρυσούλα. Το 2004 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο Η Κοκκινοσκουφίτσα, σε διασκευή της Αργυρώς Κοκορέλη, ενώ το 2006 αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY για το ίδιο βιβλίο. Το 2007 πήρε το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου του Χρήστου Μπουλώτη, Οι 12 Κοκκινοσκουφίτσες και ο κουρδιστός Λύκος. Το 2008 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Άντερσεν. Το 2010 πήρε έπαινο από το Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) για την εικονογράφηση του βιβλίου του Χρήστου Μπουλώτη, Ιστορίες για περίεργα παιδιά. Τέλος το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού βιβλίου και με το Βραβείο ΕΒΓΕ καλύτερης εικονογράφησης, για το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, Ο ιπτάμενος δίσκος.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »