Βιβλίο
4075 views 0 comments

+βιβλία Καφετζή, ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο-καφέ στην Αλεξανδρούπολη

by on Ιανουάριος 14, 2014
 

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

Ένα ιδιαίτερο στέκι για βιβλιόφιλους και όχι μόνο άνοιξε  στην ιστορική αγορά της Αλεξανδρούπολης, στην οδό Εμπορίου. Ένα σύγχρονο βιβλιοπωλείο-καφέ, το +βιβλία Καφετζή, με ξεχωριστή  προσωπικότητα,  για το οποίο οι ιδιοκτήτες του, που έχουν θητεύσει στον χώρο του βιβλίου πολλά χρόνια, φιλοδοξούν να αποτελέσει  μια νησίδα πολιτισμού  της πόλης.

«Μετά από δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στη Βενιζέλου 41, με ένα μεγάλο για τα μέτρα της Αλεξανδρούπολης βιβλιοπωλείο μετακομίσαμε  σε έναν άλλο, ιστορικό,  χώρο, στην Εμπορίου 41, το 41 φαίνεται σημαδιακό, στην παλιά αγορά της πόλης . Η νέα κατάσταση πραγμάτων, απόρροια σίγουρα και της κρίσης, μας δίνει την ώθηση να βελτιωθούμε, να εκσυγχρονιστούμε, να καταλάβουμε καλύτερα την εποχή στην οποία ζούμε και η οποία αλλάζει με ηλεκτρονικούς ρυθμούς» λέει στην ArtPress ο Ανδρέας Καφετζής

Η οδός Εμπορίου, είναι  μια  ήσυχη και ανθρώπινη περιοχή που κρύβει πολλή ιστορία  και φανερώνει την ανάσα της πόλης .

1526215_713735985304525_1030937875_n[2]

Τον χώρο σχεδίασε και υλοποίησε  ο βραβευμένος Αλεξανδρουπολίτης αρχιτέκτονας Joris Braat

«Με πολύ μεράκι αναδείξαμε τα παλιά στοιχεία του κτιρίου, την ξύλινη οροφή, την τοιχοποιία με τα τούβλα ΕΒΡΟΣ 1930 και τις γκριζόμαυρες τσιμεντόπλακες στο πάτωμα. Ακόμη το μπετόν δεν είχε μπει στη ζωή των ανθρώπων. Και βέβαια μάθαμε τον βίο αυτού του μαγαζιού, ή μάλλον τμήμα του βίου του . Μυρίσαμε τις οσμές των σφάγιων του κρεοπωλείου Χατζόπουλου, ακούσαμε τους χτύπους στο εργαστήρι του Ιντλεπελίδη και νιώσαμε τον κάματο στο τυπογραφείο Αθανασιάδη για να βγει η εφημερίδα, ενώ παράλληλα ο ίδιος χώρος χρησίμευε και ως πολιτικό γραφείο του βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Βλασακούδη» τονίζει ο Ανδρέας Καφετζής και προσθέτει:

«Δεν ξέρω αν  ο νέος χώρος θα ζήσει δεκαπέντε χρόνια. Ευελπιστώ ότι θα τα ξεπεράσει. Είναι και η νέα γενιά που θα έχει τον τελευταίο λόγο. Η ιδέα και η υλοποίησή της κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανήκουν. Πάντως τα σχέδια είναι μεγαλεπήβολα για εκδηλώσεις, πολλές εκδηλώσεις, πολλή ανθρώπινη επαφή και κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν γύρω μας, ως άτομα και ως κοινωνίες»

1496825_10202268908897502_987787707_n[1]

Για την κρίση του βιβλίου σχολιάζει: «Το χαρτί χάνει συνεχώς υπέρ του ψηφιακού βιβλίου που σημαίνει downloading και συνέχεια του έργου που είδαμε με τη μουσική και τον κινηματογράφο. Οι εφημερίδες μοιράζουν συνεχώς βιβλία ποιοτικότερα και αναγνωρίσιμα. Τελευταία  μοιράζουν και τα άπαντα του Καζαντζάκη. Ένας συγγραφέας που ήταν απρόσιτος εκδοτικά γιατί τα συγγραφικά δικαιώματα τα διατηρούσαν οι κληρονόμοι του με συνεχείς δικαστικές αποφάσεις. Και βέβαια η ρημάδα η οικονομική κρίση έκανε να σιγήσουν  εκδότες, χονδρέμποροι, σημεία λιανικής πώλησης κ.λ.π. Φέτος τα Χριστούγεννα τα καινούρια βιβλία ήταν ελάχιστα. Ο κόσμος πλέον βολεύεται στα παζάρια και αγοράζει βιβλία μαζικά.  Όμως ένα νέο ξεκίνημα είναι αρχή μιας ολόφρεσκιας κατάστασης και λένε οι παλιοί “ Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός” και τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά»

Η γοητεία των μικρών πραγμάτων

1546112_713736025304521_505941459_n[1]

Το +βιβλία Καφετζή στην Εμπορίου 41, λειτουργεί  ως ένα σύγχρονο και ενημερωμένο  βιβλιοπωλείο που θα συνεχίσει την πολύχρονη παράδοση των εκδηλώσεων και της πολιτιστικής προσφοράς  και μαζί ως ένα ζεστό καφέ με φιλική ατμόσφαιρα και σπιτική φροντίδα.

Ανοίγοντας τη στριφογυριστή σιδερένια πόρτα βλέπεις ράφια με βιβλία από το πάτωμα ως την οροφή, ενώ  μυρίζεις την κανέλα και τα γαρίφαλα  που σιγοβράζουν στο μπρίκι. Κάτω από τον χαμηλό φωτισμό των παλιών λαμπτήρων Eddison και ακούγοντας  Billy Holiday, μπορείς να ξεφυλλίσεις ένα βιβλίο δοκιμάζοντας  μοσχοβολιστή πιπεράτη σοκολάτα που απελευθερώνει όλα της τα αρώματα  γιατί φτιάχνεται από πραγματική σοκολάτα που λιώνει αργά σε χαμηλή φωτιά,  με υπομονή και  μεράκι. Ή να γευτείς, μέσα στις παλιές φλυτζάνες της γιαγιάς, “το Δάκρυ της Χίου¨, εκλεκτό πράσινο τσάι από τον “Δρόμο του Τσαγιού¨ με μαστίχα Χίου, λεμόνι, αμύγδαλο και φυστίκι Αιγίνης.

1524968_10202268906417440_721336006_n[1]

Πάνω στο μπαρ ωριμάζουν τα σπιτικά λικέρ, που φτιάχνονται πάντα ανάλογα  με την εποχή. Τον χειμώνα υπάρχει πάντα λικέρ ρόδι και κυδώνι. Ενώ το τοπικό μπρούσκο κρασί και το τσίπουρο Σουφλίου σερβίρονται με προσεγμένο ατομικό  μεζέ.

Και οι λιχουδιές, εκλεκτές. Σπιτική κις λωραίν, φασόλια λουκουμάδες, μπρουσκέτες, ζαμπόν ψημένο μέσα σε χυμούς εσπεριδοειδών, μαύρο αγριόρυζο, τυριά Σαμοθράκης, σοκολατάκια χειροποίητα, κέικ  από την «Αλεπού» και πολλές καθημερινές εκπλήξεις.

Info:

+βιβλία Καφετζή

Εμπορίου 41, Αλεξανδρούπολη

Καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ.

Τηλ. 25510 23050

facebook : καιβιβλία Kαφετζή

facebook : Καφέ/βιβλιοπωλείο

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »