Βιβλίο
1159 views 0 comments

Επανεκδόθηκε το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης», για τον μεγαλύτερο Έλληνα λαϊκό συνθέτη

by on Δεκέμβριος 27, 2013
 

Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του βορειοελλαδίτη συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Σκαμπαρδώνη, το «Ουζερί Τσιτσάνης», επανεκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πατάκη».

Το μυθιστόρημα με θέμα τον Βασίλη Τσιτσάνη κατά την ζοφερή περίοδο της Κατοχής στη Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει εξαιρετικά το κλίμα της εποχής. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, 28 χρονών τότε, μέσα σ’ όλον αυτό τον εφιάλτη, ίσως και εξαιτίας του, συνθέτει τα καλύτερα τραγούδια του.

Ο συγγραφέας, όπως αναφέρει σε σημείωμά για το βιβλίο  που ανέβηκε θεατροποιημένο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος , προσπάθησε, με μυθιστορηματικούς όρους, όχι να απαντήσει, αλλά να θέσει νέα ερωτήματα σχετικά με την οδύνη και τις μεθόδους δημιουργίας του μεγαλύτερου Έλληνα λαϊκού συνθέτη στην Κατοχή, αλλά και το πώς ο Τσιτσάνης, αυτός ο ιδιοφυής κι ευαίσθητος άνθρωπος, μπόρεσε να σταθεί ψύχραιμος, αξιοπρεπής και προφητικός ανάμεσα στις συμπληγάδες του Πολέμου, στην αιματηρή δίνη του Εμφυλίου, μέσα σε έναν σπαρασσόμενο κόσμο που πάλευε όντας στο μάτι ενός διπλού κι ανελέητου κυκλώνα.

                             Μια Συννεφιασμένη Κυριακή
«Γεννήθηκα το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα μεταξύ Χαριλάου και Βούλγαρη, δίπλα στη γειτονιά όπου μεγάλωσε και η Ζωή Σαμαρά, γυναίκα του Τσιτσάνη κι όπου για ένα διάστημα έζησε κι ο συνθέτης. Περπατώ ακόμα στα ίδια χώματα. Μια Συννεφιασμένη Κυριακή του 1993 μου γίνεται έμμονη ιδέα να μπω, για λίγες σελίδες, στην ψυχή του κουνιάδου του Βασίλη Τσιτσάνη, Αντρέα Σαμαρά, με τον οποίο ο συνθέτης ανοίγει το 1942 ένα ουζερί, στην οδό Παύλου Μελά 22, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – δεν ζούσα τότε για να είμαι στην παρέα τους: μέρες γερμανικής κα-τοχής, αντίστασης, εμφυλίου, εξόντωσης των Εβραίων, πείνας και μέσα σ’ όλα αυτά ο Τσιτσάνης να γράφει τα καλύτερα τραγούδια του. Το “Ουζερί Τσιτσάνης” δουλεύει ακριβώς στο μάτι της καταιγίδας, κόντρα και ταυτόχρονα έξω απ’ αυτήν και συνεχίζει, μετά τη φυγή του συνθέτη στην Αθήνα το ’46, να ζει θρυλικά μέσα στο μυαλό μου, σε διάφορες παραλλαγές. Η ιστορία, επομένως, που ακολουθεί είναι τόσο πραγματική και τόσο φανταστική όσο κι ο τεκές του Σιδέρη και τα περιγιάλια της Παραγουάης του Τσιτσάνη – της δικής του Παραγουάης…» γράφει μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου  ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Το  βιβλίο πρόκειται να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη

 Βιογραφικό:

 SKABARDONIS

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει γράψει τα βιβλία Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό, Η ψίχα της μεταλαβιάς, Η Στενωπός των Υφασμάτων, Ακριανή λωρίδα, Πάλι κεντάει ο στρατηγός, Σαββάτο απόγευμα, Γερνάω επιτυχώς, Ουζερί Τσιτσάνης, Επί ψύλλου κρεμάμενος, Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας και Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος. Το βιβλίο του Η Στενωπός των Υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1993 και το Επί ψύλλου κρεμάμενος με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω 2004. Τα μυθιστορήματά του Γερνάω επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το «Με τα παιδιά της πιάτσας» (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), Τάμαριξ, Χίλια Δέντρα, Πανσέληνος (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaperdesign Awards 2000») και Επιλογές της Κυριακάτικης Μακεδονίας. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. To 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω (Εκδόσεις Πατάκη).

Be the first to comment!
 
Leave a reply »