Βιβλίο
763 views 0 comments

«Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι», ένα βιβλίο για το σπίτι των παιδικών μας χρόνων…

by on Σεπτέμβριος 17, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Μια ιστορία για την παιδική ηλικία, τόπο θαλπωρής και ονείρου, τόπο που όλοι κουβαλούμε, γνώριμο τόπο, που μας καλεί να σταθούμε σε μιαν άκρη του και να ατενίσουμε τον κόσμο, αποτελεί το βιβλίο «Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι» της Χριστίνας Φραγκεσκάκη με ονειρική  εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).

Το  «Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι», είναι με τα λόγια της συγγραφέως Χριστίνας Φραγκεσκάκη: «Ένα βιβλίο για το σπίτι της παιδικής ηλικίας, γι’ αυτό τον τόπο της ασφάλειας και του ονείρου, τον προνομιακό χωροχρόνο θέασης του κόσμου. Το τραπέζι, το κρεβάτι, η φωτιά, το δέντρο της αυλής, το δάσος με τα πουλιά, τα λόγια που τραγουδήσαμε, το βουνό απέναντι και το ποτάμι, ο χαρταετός που μαζί του πετάξαμε, οι κόκκινες ομπρέλες μας, οι μυρωδιές, οι γεύσεις, τα παιχνίδια και τα όνειρα, τα χρώματα, είναι εκεί, μέσα μας, οικεία και αναγνωρίσιμα, σημεία αναφοράς, καλά φυλαγμένα. Ακόμα κι αν όλα γύρω μας χαθούν, αυτά δε χάνονται, αυτά δεν φεύγουν. Μένουν μαζί μας, μας κάνουν συντροφιά. Μ’ αυτά μπορούμε να ξαναπαίξουμε, να ξανατραγουδήσουμε, να ξαναταξιδέψουμε. Μ’ αυτά μπορούμε να τον χαλάσουμε τον κόσμο και να τον ξαναφτιάξουμε. Κι απ’ την αρχή να ξεκινήσουμε. Και ξανά και ξανά.»

Δείγμα γραφής:

«Κι αν ξαφνικά ξεσπάσει βροχή και καταιγίδα,

τυφώνας, άγρια κύματα φοβερά,

κι όλα τα πάρει , μην απελπίζεσαι.

Κάτι ακριβό μένει και το κρατάς καλά.

Ποτέ δε φεύγει αυτό, μένει μαζί σου, σου κάνει συντροφιά.

Kι αν θέλεις με κάποιον να το μοιραστείς, όχι δεν θα σου πει.

Θα πάει , θα γυρίσει και…μ` αυτά που θα σου φέρει εσύ, θα ξαφνιαστείς!»

Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη γεννήθηκε στη Ρόδο και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Νίσυρο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το πιάνεις χώμα είναι το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες. Έχουν προηγηθεί έξι βιβλία για παιδιά και νέους. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και με το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Η Μάρια Μπαχά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και εικονογράφησης και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (2008). Έχει επίσης, λάβει: το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τον Έπαινο Εικονογράφησης ΕΒΓΕ, τον Έπαινο Εικονογράφησης του Κύκλου και άλλα βραβεία για την εικονογραφική και την ζωγραφική δουλειά της. Έχει σχεδιάσει, και σε αρκετές περιπτώσεις κατασκευάσει, τα σκηνικά και τα κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις .

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »