Βιβλίο
974 views 0 comments

Ημερολόγια 2015: Οι σελίδες του χρόνου

by on Δεκέμβριος 13, 2014
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

«Ένας καινούργιος χρόνος. Τι μας περιμένει; Τι θα μας φέρει; Όνειρα, φιλοδοξίες, έρωτες, αινίγματα. Κι ω, φτωχά ημερολόγια, που ύστερα από τόσες γιορτές τελειώνετε τις μέρες σας μέσα σ’ ένα ρείθρο».

Ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, σαν πρόλογος στο χρόνο που έρχεται, μέσα από τις σελίδες των ημερολογίων που, εκτός της χρησιμότητάς των, μας βοηθούν να νιώσουμε ότι έρχονται γιορτές. Ημερολόγια με χιούμορ, φαντασία, χρώμα κι αισθητική φροντίδα, δώρα στους αγαπημένους μας για να υποδεχτούμε το χρόνο που έρχεται.

Print

Το πιο μακρύ ταξίδι ξεκινάει μ’ ένα βήμα

Εκδόσεις Αιώρα

«Το πιο μακρύ ταξίδι ξεκινάει μ’ ένα βήμα» είπε ο Λάο Τσε κάπου γύρω στον 5ο αιώνα. Αυτό προτείνει και το Ημερολόγιο της Αιώρας για το 2015.

Τη φιλοσοφία των προηγούμενων ακολουθεί και το φετινό ημερολόγιο, με νέα κείμενα και ανανεωμένες φωνές. Τα αποσπάσματα και οι σκέψεις που φιλοξενούνται εστιάζουν στη θετική σκέψη, την αυτοβελτίωση, την αλληλεγγύη. Αισιόδοξο, διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, προσπαθεί να μας υπενθυμίζει στη διάρκεια της χρονιάς την τέχνη της ενεργής καθημερινότητας με χαμόγελο και μεγαλύτερη επίγνωση. Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο της Αιώρας, με σύγχρονη, απέριττη αισθητική, είναι λειτουργικό, κομψό και χρηστικό. Θα το βρείτε σε έξι (6) διαφορετικά χρώματα.

Δείγμα ανθολόγησης : «Εάν θέλετε να σας χαμογελάσει η ζωή, πρώτα χαρίστε της την καλή σας διάθεση» Baruch Spinoza, Ολλανδός φιλόσοφος.

54c7ef5a-1159-46aa-b95e-85ffd83a9559[1]

«Ατζέντα Κοέλο 2015 Αλχημεία»

| Κοέλο Πάουλο

Εκδοτικός Οίκος  Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

Μοιραστείτε τη χρονιά με επιλεγμένα αποφθέγματα ενός από τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους συγγραφείς, του Πάουλο Κοέλο

Ο Πάουλο Κοέλο θεωρείται από τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επίδραση στην εποχή μας. Tα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν κυκλοφορήσει σε 170 χώρες κι έχουν μεταφραστεί σε 80 γλώσσες

«Τι είδους δύναμη είναι αυτή που μας ωθεί να αφήσουμε την άνεση που μας είναι οικεία και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, παρόλο που ξέρουμε πως η δόξα του κόσμου παρέρχεται; Νομίζω πως η παρόρμηση αυτή λέγεται αναζήτηση για το νόημα της ζωής.Για χρόνια έψαχνα οριστική απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, στα βιβλία, στην τέχνη, στην επιστήμη, στους επικίνδυνους ή άνετους δρόμους που είχα πάρει. Βρήκα πολλές. Σήμερα είμαι πεπεισμένος ότι η απάντηση αυτή δε θα μας αποκαλυφθεί ποτέ στη ζωή που ζούμε, αν και στο τέλος, όταν θα ξαναβρεθούμε μπροστά στο Δημιουργό, θα καταλάβουμε κάθε ευκαιρία που μας προσφέρθηκε». Ομιλία του συγγραφέα κατά την ανάληψη της έδρας στην Ακαδημία Γραμμάτων της Βραζιλίας.

Δείγμα ανθολόγησης: «Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις.  Ο αλχημιστής»

09811

Όλοι ένα ψωμί είμαστε

Εκδόσεις: Πατάκη

Ανθολόγηση, επιμέλεια: Κώστας Σταμάτης

Το εικονογραφημένο λογοτεχνικό ημερολόγιο των Εκδόσεων Πατάκη για το 2015, με αποσπάσματα κλασικών λογοτεχνών αλλά και λιγότερο γνωστών νεότερων δημιουργών, εστιάζει αυτή τη χρονιά στους ρόλους του άρτου στη νεοελληνική λογοτεχνία.

«Όλοι ένα ψωµί είµαστε» στοχάζεται βαθιά ένας από τους ήρωες του Άγγελου Σικελιανού στο έργο του «Ο Χριστός στη Ρώµη». Ο ποιητής στέλνει στην πολυάνθρωπη πολιτεία-σύµβολο όλους τους σπόρους που φύτρωσαν στη µάνα γη, κάρπισαν ώριµα στάχυα κι έγιναν οι άρτοι που δίνουν ουσία και γεύση στη ζωή και συντηρούν την ύπαρξη στην πρώτη και βασικότερη ανάγκη της.

Στο Λογοτεχνικό Ηµερολόγιο του 2015, ο άρτος του δικαίου και του αδίκου, το γλυκό ψωµί του κόπου και της προσµονής, το πικρό των δακρύων και του ψεύδους συνυπάρχουν και κοινωνούν. Στις σελίδες του, γεµάτες µε έξοχα κείµενα που έγραψαν µεγάλοι Νεοέλληνες δηµιουργοί, όπως ο Ρίτσος, ο Παπαδιαµάντης, ο Σικελιανός, ο Καζαντζάκης, ο Ελύτης, ο Μωραϊτίδης, ο Βρεττάκος, ο Βλαχογιάννης, ο Αναγνωστάκης, ο Τσίρκας και πολλοί άλλοι ξεχωριστοί λογοτέχνες, όλοι το λένε: ένα ψωµί είµαστε όλοι, αυτό που φτιάχνουµε µε τη ζύµη της ύπαρξής µας, το πλάθουµε, του δίνουµε σχήµα και υφή και το γευόµαστε απολαυστικό και απαραίτητο.
Στο εξώφυλλο ζωγραφική από «Τα Στοιχειώδη» του Χρήστου Μποκόρου.

e38a3dbf7dfc96b3f4a61f9e766d788e[1]

Καλύτερα γίνεται

Νάνσυ Μαλλέρου

Εκδόσεις: Διόπτρα

Σε αυτό το ιδιαίτερα καλαίσθητο ημερολόγιο, συγκεντρώθηκαν σκέψεις, με τη μορφή θετικών δηλώσεων, και πράξεις, με τη μορφή μικρών τελετουργιών, που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή σας, να χτίσουν την αυτοπεποίθησή σας, κι έτσι να σας οδηγήσουν σε ισορροπημένες και ευτυχισμένες σχέσεις!

Η δρ Νάνσυ Μαλλέρου, χαρακτηρισµένη από τα ΜΜΕ ως η «Γκουρού της Ευτυχίας», είναι µία από τις κορυφαίες Life, Business & Executive Coaches στην Ελλάδα. Μέσα από τα σεµινάρια, τις οµιλίες, τα άρθρα και τα βιβλία της έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

«Οι μεγάλες αλλαγές συντελούνται από μικρές, καθημερινές και φαινομενικά ασήμαντες σκέψεις και πράξεις. Καθεμία από αυτές καθορίζει την ποιότητα, την κατεύθυνση, ακόμα και τη διάρκεια της ζωής μας. Μία μόνο φράση μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία μας, Μία μόνο πράξη μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους», σημειώνει η συγγραφέας στην εισαγωγή της.

Το προσωπικό της μότο είναι: «Η ζωή μου φέρεται καλά»

τσιτσοπουλος

ThessΑrtLoniki,

Στέφανος Τσιτσόπουλος- Γιώργος Τζινούδης

Εκδόσεις: Ιανός

Εβδομαδιαίες ανταποκρίσεις για την Athens Voice και εντιτόριαλ του περιοδικού SOUL. Εξομολογήσεις για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη αλλά και τις πέριξ εξοχές. Μια μίξη ρεπορτάζ και φαντασιακής προσέγγισης στην πολυπλοκότητα των πόλεων, των ανθρώπων και της ζωής. Σε μορφή ημερολογίου προορισμένου να τσαλακωθεί, να βραχεί, να μουτζουρωθεί, να διαβαστεί και να μαρκαριστεί υπό το πρίσμα μίας και μόνον υπενθύμισης: όσο υπάρχουν βενζίνες, φιλιά, καφέδες, μουσική, βιβλία, γκαλερί, ταινίες, δρόμοι, προορισμοί και φίλοι εξαίσιοι, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την περιπλάνηση! Επιβάλλεται, δεν αναβάλλεται. Δίπλα στις λέξεις του Στέφανου Τσιτσόπουλου, η ζωγραφική του Γιώργου Τζινούδη: άγρια, ρομαντική, εξόχως ποιητική, αχαρτογράφητη. Διάστικτη από δρόμους, ανθρώπους και φαντασιακά νοήματα όπου τα σύμβολα εμπεριέχουν κάτι περισσότερο από αυτό που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις. Και για τους δυο τους, τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επιθυμία είναι ρευστά. Προσφέρεται, άλλωστε, η Θεσσαλονίκη για τέτοιου είδους παραισθήσεις.

θα σε κανω βασιλισσα

Θα  σε  κάνω Βασίλισσα

Βασίλης Σπηλιόπουλος

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Θα σε κάνω βασίλισσα… βεβαίως το κορίτσι το έχουν σαν βασίλισσα, γιατί στα ερωτικά μπλεξίματα επικρατεί ακόμα η βασιλευομένη δημοκρατία. Φυσικά μετά το γάμο μιλάμε για άλλα… πιο απολυταρχικά καθεστώτα. Όμως αυτό δεν το ξέρουν ακόμα κάτι τύποι ζωηροί, τσαχπίνηδες και μπατίρηδες, που παριστάνουν τα πλουσιόπαιδα με το κότερο… και κυνηγάνε τα κορίτσια με τις σκληρές περμανάντ και κάτι μπικίνι τόσο δα…Και μετά… χορεύουν μαζί στο πάρτι κολλητά μπλουζ με χαμηλωμένα φώτα, πίνουν βερμούτ, παίζουν την μπουκάλα ενώ οι θείες κρυφοκοιτάζουν… Και ύστερα πάνε πονηρά ραντεβού σε παραθαλάσσια κεντράκια… Προσοχή όμως μην το μάθει ο αυστηρός αδερφός, που είναι και χασάπης, κι ο πατέρας, ο Θόδωρος με το δίκαννο… Αλλά υπάρχουν και κάτι άλλες περιπτώσεις που πέρασε ο καιρός και τα κορίτσια μείνανε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σιτέψανε… και τώρα ο αδερφός τρέχει με τα προξενιά και βάζει αγγελίες για να βρεθεί ένας γαμπρός… Γιατί όσο δεν βρίσκεται ο γαμπρός για την αδερφή, δεν μπορεί ούτε κι ο ίδιος να ντυθεί γαμπρός, γιατί έχει κι αυτός ένα κορίτσι που περιμένει, αλλά το κορίτσι έχει κι αυτό άλλο αδερφό που βιάζεται, γιατί κι ο αδερφός της αδερφής έχει κορίτσι που έχει αδερφό… και έτσι ο ένας περιμένει τον άλλον και γίνεται μύλος… Και άντε κι ανεβαίνεις με τα πολλά τα σκαλιά της εκκλησίας, γυρνάς σπίτι με τα ρύζια στο σβέρκο και πέφτεις πάνω στην πεθερά… και τότε ενός κα­κού μύρια έπονται… Αλλά εντάξει παντρεύτηκες, σε σπίτι μπήκες, όχι σε τάφο, οι πειρασμοί καραδοκούν, τα φουστάνια πάνε κι έρχονται, ξανθές, μελαχρινές, κοκκινομάλλες… Πόσο να αντέξει κι ο παντρεμένος κι από σίδερο να ήτανε θα λύγιζε… γιατί στεφάνι βάζουν στον παντρεμένο, δεν βάζουν σταυρό…Αυτά είναι τα ήθη και οι χαρακτήρες του ’50 και του ’60 στις κωμωδίες που αγαπήσαμε… Κωμωδίες χιλιοϊδωμένες, κεφάτες και αγέραστες…Καλή χρονιά…
(Βασίλης Σπηλιόπουλος)

γεφυρες

Γέφυρες: Επιτραπέζιο εβδομαδιαίο ημερολόγιο

Εκδόσεις: Πατάκη

«22 χρόνια η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει θεματικά ημερολόγια με τη συμπαράσταση πολλών εκδοτικών οίκων. Φέτος χτίζει γέφυρες λόγου με τη μαστορική 80 μελών της, που συνέδραμαν με δημοσιευμένα ή, τα περισσότερα, αδημοσίευτα ποιητικά και πεζογραφικά κείμενά τους, και τις λήψεις του επιφανούς φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή που, οι πιο πολλές, έγιναν ειδικά γι’ αυτή την έκδοση.
Η γέφυρα ως διαδικασία ζεύξης, ως αρχτεκτονική συμφιλίωσης ή διάβασης, ως τελετή συνένωσης δύο πλευρών.
Η γέφυρα ως τεχνολογία, ως λογοτεχνία και ως αλφάβητο, ως ανάμνηση και ως προσμονή, ως κάλυψη του κενού και ερχόμενο βήμα.
Από το γεφύρι της Άρτας στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» που συνδέει τη Στερεά με την Πελοπόννησο πάνω σε τεντωμένα συρματόσχοινα λόγου.» Δημήτρης Καλοκύρης, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων

calendar_2015_WWF_cover

 Ημερολόγιο τοίχου WWF

Εκδόσεις: Ψυχογιός

«Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν πλανήτη που μας χαρίζει καθημερινά τροφή και στέγη, μας γεμίζει με χιλιάδες συναισθήματα, εξάπτει τη φαντασία μας και γεννά την έκφραση και τη δημιουργία. Μαζί με εμάς, η Γη φιλοξενεί αμέτρητες άλλες μορφές ζωής∙ πλάσματα που ζουν στην άβυσσο των ωκεανών, σε χιονισμένες απόμακρες βουνοκορφές, αλλά και στην αυλή μας.

Η αποστολή του WWF είναι η προστασία του σύνθετου αυτού πλέγματος ζωής στον πλανήτη, η διασφάλιση ότι εμείς οι άνθρωποι διαχειριζόμαστε αγαθά που η Γη μάς προσφέρει με τρόπο αειφορικό και η προσπάθεια για μείωση της ρύπανσης και της κατανάλωσης, μέσα από το σύγχρονο τρόπο ζωής μας.

Αυτή τη σύνθετη αποστολή έχουμε δεσμευτεί να υπηρετούμε εδώ και 50 χρόνια, μαζί με πρισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους που μας στηρίζουν.

Δίνουμε καθημερινό αγώνα σε περισσότερες από 100 χώρες, και μία από αυτές είναι και η Ελλάδα. Με την αγορά αυτού του ημερολογίου συμβάλλετε κι εσείς στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.», σημειώνει η WWF ΕΛΛΑΣ στο εισαγωγικό της σημείωμα για το ημερολόγιο που η θεματογραφία του είναι αφιερωμένη στα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα

Μέρος των εσόδων της έκδοσης θα διατεθεί για την υποστήριξη του WWF EΛΛΑΣ

Φωτογραφίες: Andrea Bonetti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »