Βιβλίο
2538 views 0 comments

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την ποιήτρια από την Αλεξανδρούπολη Βάγια Κάλφα

by on Δεκέμβριος 26, 2013
 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Στην πρωτοεμφανιζόμενη 29χρονη ποιήτρια Βάγια Κάλφα από την Αλεξανδρούπολη απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το  Βραβείο Γ. Αθάνα, για την καλύτερη εκδιδομένη ποιητική συλλογή νέου  ποιητή.

Το βραβείο της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκε στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, για την ποιητική της συλλογή «Απλά πράγματα» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης), το οποίο συνοδεύεται με έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.

«Οπωσδήποτε το βραβείο είναι τιμή για μένα. Ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου τα πάντα απαξιώνονται -το σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παιδεία, υγεία, εργασία και οι ίδιοι οι φορείς- και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πλήττεται από παντού το να αναγνωρίζονται τα έργα είναι σημαντικό.» λέει στην Art Press η Βάγια Κάλφα με αφορμή το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, και προσθέτει:

«Ο ρόλος της ποίησης στους καιρούς που ζούμε νομίζω ότι είναι φανερό από την ίδια την ιστορία ότι όσο πιο κρίσιμη η εποχή τόσο πιο αναγκαία είναι η ποίηση. Για να πω ένα πρόχειρο παράδειγμα από την εγχώρια ποίηση, αρκεί να δει κανείς την ποίηση της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, τι καρπούς απέφερε και πώς σήμερα στρεφόμαστε σε αυτήν πάλι. Χρειαζόμαστε να γράφουμε και να διαβάζουμε αυτό που βιώνουμε, του δίνουμε σχήμα, κι, ίσως ακόμα, το νικάμε.»

20120503165027[1]

Δείγμα γραφής:

Είσαι ένας ήπιος άνεμος

Που αδυνατεί

Να σωριάσει τα όπλα

Τρυπώνεις από ένα κενό

Φέρνοντας ένα ελαφρύ μειδίαμα

Στον ύπνο του μεθυσμένου στρατιώτη

Όμως το πρωί

Είναι ώρα για επιθέσεις-

Απλά πράγματα 

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1984. Σπούδασε Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Το Απλά Πράγματα (εκδ. Γαβριηλίδης, 2012) είναι η πρώτη ποιητική της συλλογή. Η συλλογή βραβεύτηκε με το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2012 για Πρωτοεμφανιζόμενο Ποιητή» από την Εταιρεία Συγγραφέων. Ήρθε τρίτη στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενος Συγγραφέας» στα «Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη», ενώ ήταν υποψήφια για βράβευση στο 33ο Συμπόσιο Πατρών για το «Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου Νέου ποιητή 2012». Η δεύτερη ποιητική συλλογή της με τον τίτλο Ληθόστρωτο είναι υπό έκδοση από τις εκδόσεις Εκάτη.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »