Βιβλίο
1194 views 0 comments

Η «Γεύση της ερήμου» σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη

by on Νοέμβριος 13, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Η συγγραφέας Ιφιγένεια Θεοδώρου μιλάει για το νέο της βιβλίο-οδοιπορικό στα σταυροδρόμια της Μέσης Ανατολής

Ένα οδοιπορικό στο βαθύ ιστορικό παρελθόν της Συρίας και συγχρόνως ένα ταξίδι αναζήτησης του βαθύτερου κρυφού εαυτού μας, αποτελεί το  καινούργιο βιβλίο της Ιφιγένειας Θεοδώρου η «Γεύση της Ερήμου», (εκδόσεις Πατάκη) που θα παρουσιαστεί την  Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 στην Ξάνθη ( Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, καπναποθήκη «Π») και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης)

Επίκαιρο όσο ποτέ το καινούριο βιβλίο της Ιφιγένειας Θεοδώρου, δίνει και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τόπο όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Η συγγραφέας, έχοντας ζήσει στη Συρία, γίνεται συνοδός-δραγουμάνος μας σ’ ένα οδοιπορικό στα σταυροδρόμια της Μέσης Ανατολής και στην απεραντοσύνη της ερήμου. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα έναν έρωτα που αναβιώνει ανάμεσα σε δύο παλιούς συμμαθητές, σκιαγραφεί με διακριτικότητα κι αγάπη για τη χώρα που τη φιλοξένησε, μια κοινωνία στα πρόθυρα της έκρηξης λίγο πριν από την εμφύλια σύρραξη. Συγχρόνως μας βυθίζει στα δαιδαλώδη σοκάκια του πιο κρυφού μας εαυτού, εκεί που οι συμπτώσεις καιροφυλακτούν, η πραγματικότητα συναντάει το παραμύθι και το απρόβλεπτο γκρεμίζει τον βράχο του εφησυχασμού και της ρουτίνας μας.

Κυρία Θεοδώρου, πρόκειται για  μια ελληνική ή συριακή ιστορία ;

Δεν μου αρέσει να βάζω ετικέτες…Ο έρωτας, ο πόλεμος ,η φόβος ή η μοναξιά δεν έχουν πατρίδα. Η «Γεύση της ερήμου»  είναι μια ιστορία για όλους εκείνους που ζουν μοιρασμένοι ανάμεσα σε δυο πατρίδες και δυο πολιτισμούς, για αυτούς που σέβονται κι αγαπούν το διαφορετικό που ζει δίπλα τους.

-Τι κοινά στοιχεία  έχουν οι δυο λαοί, οι δύο χώρες;

Στη Συρία συναντάμε πατήματα των ελληνιστικού και βυζαντινού πολιτισμού, μορφές γνωστές μας όπως ο Ρωμανός ο Μελωδός ή ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν Σύριοι, η χώρα έζησε 400 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας και ο ξένος παράγοντας έδρασε το ίδιο καταλυτικά κι εκεί στα νεώτερα χρόνια.

Ποιό ήταν το ερέθισμα, η αφορμή για να γράψετε το βιβλίο αυτό;

Πάντα ο τόπος παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. Το ταξίδι είναι τρόπος ζωής για μένα αφού ακολουθώ τον διπλωμάτη σύζυγό μου …Στην αρχή θέλω να γνωρίσω τον κάθε ξένο τόπο όπου καλούμαι να χτίσω τη ζωή μου, μετά χρησιμοποιώ τις εμπειρίες, τις εικόνες, τα συναισθήματα για να δημιουργήσω χαρακτήρες και πλοκή.

Υπάρχουν στο βιβλίο σας μυθοπλαστικά ή πραγματικά στοιχεία;

Πραγματικά είναι όλα τα ιστορικά στοιχεία που εντάσσω στο μυθιστόρημα , μυθοπλαστικά είναι τα γεγονότα της πλοκής και πλάσματα της φαντασίας μου οι χαρακτήρες.

-Οι ήρωες του βιβλίου, ο Ρωμανός και η Τζένη,   από ποια πλευρά της ζωής είναι βγαλμένοι;

Ο Ρωμανός και η Τζένη είναι νέοι της εποχής μας που αναζητούν εναγωνίως την συναισθηματική ασφάλεια μέσα από σχέσεις, ψάχνουν την εσωτερική τους ισορροπία χωρίς να γνωρίζουν κατά βάθος τον εαυτό τους, αναλώνονται στο κυνήγι της ευτυχίας χωρίς εξοπλισμό και σχέδιο…Ταξιδεύουν σε μια έρημο.

-Είστε από τους συγγραφείς που αγαπούν τους ήρωες των βιβλίων τους, που ταυτίζονται μαζί τους ή από αυτούς που κρατάνε αποστάσεις;

Ο κάθε συγγραφέας δανείζει κομματάκια από την προσωπικότητά του .Το ζητούμενο είναι να ταυτιστεί ο αναγνώστης με κάποιο χαρακτήρα. Όταν το ατομικό γίνει καθολικό ο συγγραφέας κερδίζει το στοίχημα.

-Στα βιβλία σας κύριος πρωταγωνιστής είναι ο τόπος. Τι είναι αυτό που σας ελκύει, σας συγκινεί  σε έναν τόπο;. Τι σας έχει προσφέρει η ανακάλυψη καινούργιων τόπων;

Με ελκύει η ιστορία του τόπου…μετά οι άνθρωποι του σε σχέση με τη Ιστορία…Το να ανακαλύπτω τον τόπο είναι ένας τρόπος να μη νιώθω ξένη όταν πρωτοφτάνω εκεί…Ξορκίζω εκείνο το περίεργο αίσθημα του μονίμως προσωρινού που με διακατέχει κάθε φορά που αλλάζω τόπο διαμονής. Ανακαλύπτοντας τον χώρο, μαθαίνοντας την ιστορία του και φτιάχνοντας το δικό μου παραμύθι δεν είμαι πια ξένη. Γράφοντας ένα βιβλίο γίνομαι κομμάτι της χώρας και η χώρα κομμάτι δικό μου.

-Ποια ταξίδια είναι σημαντικότερα, τα ταξίδια στους τόπους ή στους ανθρώπους;

«Το πραγματικό ταξίδι είναι μια επένδυση ζωής, πραγματικός ταξιδιώτης σημαίνει αληθινός παρατηρητής κι όχι περιστασιακός επισκέπτης . Άνθρωποι και τόποι είναι προορισμοί ενός αληθινού ταξιδιώτη.

-Η ιστορική μνήμη σώζει ή ανακινεί πάθη;

Εξαρτάται πάντα από το πώς διαβάζει κανείς την Ιστορία. Υπάρχει πάντα και μια άλλη ανάγνωση.

-Γιατί γράφετε;

Ο συγγραφέας γράφει γιατί έτσι λυτρώνεται. Όταν δεν αντέχει την πραγματικότητα παίρνει ένα μολύβι και την ξαναγράφει.

– Από τι εμπνέεστε;

Από τα καθημερινά πράγματα που με περιβάλλουν, από τις κουβέντες που ακούω τριγύρω, από μια ματιά ενός άγνωστου, από ένα νεύμα τυχαίο στο δρόμο, από τη λύπη των φίλων μου, τις ζωές μας…

-Τι κερδίζει ο αναγνώστης από τα βιβλία σας;

Ίσως την ευχαρίστηση ότι δεν έχασε το χρόνο του; Μου αρέσει η ιδέα ότι ταξιδεύω τον αναγνώστη σε άγνωστους τόπους, ότι του διηγούμαι ιστορίες που τον συγκινούν και βρίσκει μέσα σ’ αυτές κομμάτια του εαυτού του ,στιγμές δικές του καλές ή κακές, συναισθήματα και μνήμες.

-Ποιος είναι ο ρόλος των ανθρώπων των γραμμάτων στην εποχή της κρίσης που βιώνουμε; Μπορεί η κρίση να αποβεί δημιουργική για έναν συγγραφέα;

Λένε ότι η δυστυχία γράφει αριστουργήματα…Σε τέτοια εποχή όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης όλοι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να εγκαταλείψουμε την παθητικότητα του καναπέ και την έτοιμη τροφή της τηλεόρασης…Να ακονίσουμε την κρίση μας…Ας βγούμε έξω από το σπίτι, ας συναντήσουμε τους καλλιτέχνες στα στέκια τους…Οι άνθρωποι της τέχνης αρθρώνουν λόγο με το έργο τους, αλλά το έργο τους δεν βρίσκεται ποτέ στη μικρή οθόνη στο σαλόνι μας… Ας επιχειρήσουμε ένα ταξίδι όπως αυτό που τόλμησαν ο Ρωμανός κι η Τζένη στη « Γεύση της ερήμου» Έξω…πέρα από την ασφάλεια του σπιτιού μας…

– Ποιά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα;

Το έργο που κυοφορεί μέσα στο κεφάλι του.

 

 Η υπόθεση:

Το 1853 η εκκεντρική Αγγλίδα Τζέιν Ντίγκμπι, απογοητευμένη από θυελλώδεις έρωτες και τρία διαζύγια, ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή κατά τα πρότυπα των Ευρωπαίων περιηγητών του 19ου αιώνα. Καθ’ οδόν προς την Παλμύρα ερωτεύεται τον σεΐχη Ελ Μεζράμπ, τον συνοδό-μεταφραστή της, μυείται στη νομαδική ζωή των Βεδουίνων και μένοντας μαζί του γίνεται το σύμβολο του αντικομφορμισμού στην εποχή της.

Στα χνάρια της Τζέιν Ντίγκμπι, σ’ ένα ταξίδι αναβάπτισης και διαφυγής από τα προβλήματα που κατακλύζουν την Αθήνα του 2010, αναζητάει κι η Τζένη Ράλλη ένα αλλιώτικο ξεκίνημα. Στη Δαμασκό γνωρίζει τον Ρωμανό Καφαντάρη, ο οποίος της αποκαλύπτει τη σύγχρονη τοιχογραφία της χώρας, αλλά και την αέναη σύγκρουση που μαίνεται στη διχασμένη ψυχή του. Ο Ρωμανός και η Τζένη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κάννες των όπλων, το τέρας ενός εμφύλιου πολέμου, αλλά και την αλήθεια που τους αποκαλύπτει ένα άγνωστο παρελθόν. Πόσο έτοιμοι είναι να αρπάξουν αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που τους παρουσιάζεται, να διακινδυνεύσουν να ανατρέψουν την καθημερινότητά τους κερδίζοντας την αρμονία που τόσο αναζητούν;

 

Βιογραφικό
 theodorou
Η Ιφιγένεια Θεοδώρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, παρακολούθησε μαθήματα βιβλιοδεσίας Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες και στην Σχολή βιβλιοδεσίας και συντήρησης χαρτιού στην Ασκόνα της Ελβετίας. Από το 1997 γράφει βιβλία.
«Χρυσός Λιβάνι και Σμύρνη», εκδ.Ικαρος1997
«Μελέκ θα πει άγγελος», εκδ. Ελληνικά Γράμματα 2001
«Γλώσσα από μάρμαρο»,εκδ. Ελληνικά Γράμματα 2005
«Γεύση της ερήμου», εκδ. Πατάκης 2012

 

Info: Το βιβλίο της Ιφιγένειας Θεοδώρου «Η γεύση της ερήμου» παρουσιάζεται την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, στις 20:00,στην Ξάνθη, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης  ,στον πολιτιστικό πολυχώρο της καπναποθήκης «Π» και την  Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 στην Αλεξανδρούπολη, στον χώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης από τις εκδόσεις Πατάκη και το βιβλιοπωλείο Αφροδίτης Δεληγιάννη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Ελένη Λιανοπούλου, διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Έβρου και η συγγραφέας

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »