Βιβλίο
966 views 0 comments

«Η δικαίωση της αθωότητας» έρχεται από τον «Ωκεανό» και τον Κυριάκο Κουζούμη

by on Ιούλιος 1, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Οι συγγραφείς γράφουν διότι υπακούν πιστά στις προσταγές της ψυχής τους και όχι της τσέπης τους»

Το μυαλό ενός δημοσιογράφου παίζει περίεργα παιχνίδια. Συνήθως κάτι υπάρχει πίσω από το εμφανές και αυτός καλείται να το ξετρυπώσει.  Έτσι έχει συνηθίσει να σκέφτεται και ο Κυριάκος Κουζούμης, μοιράζοντας το χρόνο του, ανάμεσα στη δημοσιογραφία και τη συγγραφή.

«Η αλήθεια είναι ότι αναζητούσα καιρό ένα δυνατό θέμα, ένα θέμα δηλαδή που να μιλάει απευθείας στην καρδιά, την ψυχή αλλά και τη συνείδηση του αναγνώστη. Σαν αστραπή έσκασε μέσα μου η ιδέα του «Η δικαίωση της αθωότητας» και δοξάζω τον Θεό που δεν έφερα αλεξικέραυνο διότι τότε ίσως αυτή η ιδέα να είχε χαθεί κάπου στον λαβύρινθο του νου. Το ολοκλήρωσα πριν από τρία χρόνια, όταν χάρη στη δημοσιογραφική μου ιδιότητα είχα πληροφορηθεί πως αρκετές μητέρες είχαν χάσει με άγνωστο και αδικαιολόγητο τρόπο τα παιδιά τους, όταν η ειδησεογραφία δυστυχώς έφερνε στο φως στοιχεία και υποθέσεις περί παιδοκτονιών αλλά και όταν χάρη σε ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές εκπομπές, εφημερίδες, πληροφορήθηκα το σπουδαία έργο που κάνουν αρκετά ιδρύματα για τα παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συγκέντρωσα λοιπόν όλα αυτά και κάθισα κάτω ώστε να δουλέψω πάνω στη σκαλέτα του βιβλίου. Ύστερα από μήνες ξεκίνησα τη συγγραφή και όλα ήρθαν από μόνα τους».

-Αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο σας  και κυκλοφορεί σε μία εποχή κρίσιμη για τη χώρα, που δυστυχώς το να πάει κάποιος στο βιβλιοπωλείο και να προμηθευτεί μια νέα έκδοση, αποτελεί πολυτέλεια.

«Πράγματι η περίοδος αυτή είναι τόσο μα τόσο κρίσιμη που σχεδόν κανείς μας δεν είναι σε θέση ούτε καν να φανταστεί το τι μέλλει γενέσθαι τόσο για τον τόπο όσο και τους πολίτες. Η αλήθεια είναι πως ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχει. Συνεπώς αν και με λυπεί βαθύτατα, το βιβλίο αποτελεί πλέον ένα είδος πολυτελείας. Ποιο; Το βιβλίο! Το αντικείμενο που πάντα άνοιγε ένα ολόφωτο παράθυρο στον κόσμο του νου και άφηνε το ψυχικό αλλά και το συνειδησιακό βλέμμα να πλανάται σε θέα μαγική, ονειρική ή ακόμα και ιδεατή! Ωστόσο θέλω να πιστεύω πως οι βιβλιοφάγοι θα συνεχίσουν να αγοράζουν και να διαβάζουν βιβλία, ιδίως αυτήν την περίοδο που αναμένονται για πολλούς διακοπές».

-Είστε δημοσιογράφος που σημαίνει ότι δεν ζείτε από  τη συγγραφή βιβλίων.  Αλήθεια, μπορεί κάποιος συγγραφέας να ζήσει μόνο μέσα απ’ τις αμοιβές των πνευματικών δικαιωμάτων;

+γ+ξ+κ+β+Σ+γ+θ+μ +γ+θ+ξ+Ψ+θ+ξ+ε+Ω+μ

«Δυστυχώς είναι ανέκδοτο να λέει ένας συγγραφέας πως ζει μονάχα μέσα απ’ τα βιβλία του, ιδίως στην Ελλάδα. Νομίζω πως η χώρα μας μετρά στα δάχτυλα της μιας παλάμης τους συγγραφείς που καταφέρνουν να ζουν μονάχα μέσα από τις αμοιβές των πνευματικών δικαιωμάτων. Όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, έχουν τη συγγραφή ως χόμπι, ως δεύτερη ενασχόληση, ως κάτι περιστασιακό. Όλα αυτά διότι το σταθερό αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας και κυρίως αυτό που αγοράζει βιβλία απ’ τα καταστήματα και δεν αρκείται μονάχα στον δανεισμό, ανέρχεται σε πολύ μικρό ποσοστό. Επίσης, αθροιστικά οι εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν ετησίως εκατοντάδες τίτλους. Συνεπώς οι πωλήσεις ενός τίτλου σπανίως αγγίζουν μεγάλους αριθμούς, άσχετα απ’ αυτό που πολλάκις αναγράφεται σε αρκετά εξώφυλλα βιβλίων π.χ πρώτη έκδοση 10.000. Ακόμα και αν τυπώνονται 10.000, δεν πωλούνται τόσα. Επίσης, στη χώρα μας η μεταφρασμένη λογοτεχνία μετρά πλειάδα θερμών υποστηρικτών, πράγμα που σημαίνει ότι ενισχύονται οικονομικά οι ξένοι συγγραφείς και όχι οι εγχώριοι. Με άλλα λόγια, θα έλεγα πως οι συγγραφείς γράφουν διότι υπακούν πιστά στις προσταγές της ψυχής τους και όχι της τσέπης τους».

-Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο του «Η δικαίωση της αθωότητας» διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα πλοκής, με πολλούς χαρακτήρες και ανατροπές.

«Πρόκειται για μια τριμελή ανδρική λυκοφιλία αποτελούμενη από έναν μαιευτήρα, έναν δικηγόρο και έναν ξενοδόχο. Οι τρεις τους, στα νιάτα τους είχαν δημιουργήσει μια άτυπη σπείρα που δρούσε εις βάρος αθώων παιδικών ψυχών. Με άλλα λόγια το βιβλίο θιγεί το θέμα των παιδοκτονιών καθώς και του παράνομου εμπορίου παιδικών οργάνων. Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν περιγραφές που κάποιες εξ αυτών κόβουν την ανάσα, ενώ κάποιες άλλες αποτυπώνονται πιο ελαφρά. Ωστόσο η όλη πλοκή είναι απόλυτα εμπλουτισμένη με τα στοιχεία του έρωτα, της αγάπης, της οικογένειας, της φιλίας, της συνεργασίας ακόμα και της θρησκείας. Οι ήρωες μοιάζουν με δραπέτες της διπλανής πόρτας και δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου απο τους καθημερινούς ανθρώπους που λίγο πολύ όλοι τους συναναστρεφόμαστε. Επίσης, το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στη γείτονα Ιταλία αλλά και στη μακρινή Κένυα και τον συστήνει τόσο με τα συγκεκριμένα μέρη όσο και με άλλους ήρωες που δρουν σ’ αυτά και αναδύουν στις σελίδες του βιβλίου συναισθήματα βαθιάς αγάπης, τίμιας ανθρωπιάς και ειλικρινούς ανιδιοτέλειας. Τέλος, στοιχεία όπως μυστικά, πάθη, πόθος, αποκαλύψεις, ανατροπές είναι αυτά που συμπληρώνουν την όλη πλοκή ενώ, θεωρώ πως η ταυτότητα του δολοφόνου αφήνει τον αναγνώστη με ανοιχτό το στόμα όχι τόσο χάρη στη φυσιογνωμία της όσο για τον βαθύτερο λόγο που τραβιέται η σκανδάλη».

-Προσφάτως στα βραβεία βιβλίου Public ήσασταν υποψήφιος στην κατηγορία ο ‘Πιο Ερωτικός Χαρακτήρας’ με το μυθιστόρημα «Το Τελευταίο Χειροκρότημα».

«Η αλήθεια είναι πως ποτέ μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα κατάφερνα και ιδίως κατά τη νεαρή μου ηλικία να βρεθώ σ’ αυτήν την τόσο τιμητική και συγκινητική θέση. Σαν πληροφορήθηκα πως το τρίτο μου βιβλίο, δηλαδή το «Το Τελευταίο Χειροκρότημα» κατάφερε να περάσει στη δεύτερη φάση, έπιασα τον εαυτό μου να δακρύζει από ευτυχία αλλά και περηφάνια. Ωστόσο δεν αρνούμαι πως παράλληλα μ’ αυτά τα συναισθήματα, ένιωσα μέσα μου το βάρος και μιας μεγάλης ευθύνης. Αν και το βιβλίο δεν κατάφερε τελικά να αποσπάσει το βραβείο, θα έλεγα πως ασφαλώς και στενοχωρήθηκα αλλά παράλληλα βάφτισα εκείνη την στενοχώρια πείσμα και επιθυμία για συνεχή εξέλιξη και δημιουργικότητα. Θεωρώ πως η νικήτρια, κυρία Ρένα Ρώσση Ζαΐρη είναι μια εξαιρετική σύγχρονη συγγραφέας και αν δεν ήμουν υποψήφιος, θα ήθελα να βραβευτεί και πάλι εκείνη. Είμαι απέραντα ευγνώμων απέναντι σε όλους όσοι αγόρασαν ή δανείστηκαν και διάβασαν το βιβλίο μου και μπήκαν στη διαδικασία να το στηρίξουν με την ψήφο τους. Με συγκίνησαν, με τίμησαν, με έκαναν να νιώσω πρωτόγνωρα και τους διαβεβαιώνω πως θα συνεχίσω να δημιουργώ συγγράφοντας χωρίς να τους απογοητεύσω».

INFO

«Η δικαίωση της αθωότητας» του Κυριάκου Κουζούμη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. «Είμαι ευγνώμων τόσο στον εκδοτικό οίκο Ωκεανός που το πίστεψε και που επένδυσε επάνω στο βιβλίο, όσο όμως και στον κόσμο, διότι κάποιοι αναγνώστες το έχουν ήδη προμηθευτεί, έχουν ξεκινήσει την ανάγνωση και έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μου καταθέτοντάς μου πολύ όμορφα λόγια».

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »