Βιβλίο
1040 views 0 comments

«Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ» στην Αλεξανδρούπολη

by on Οκτώβριος 15, 2014
 

Είναι άραγε μύθος η ακλόνητη μητρική αγάπη; Ποιες προδοσίες όπλισαν το χέρι της Μήδειας;

Απαντήσεις στα ερωτήματα θα προσπαθήσουν να δώσουν ο ψυχολόγος Στράτος Βραχιώλιας, η δικηγόρος Αθανασία Ναλμπάντη και η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ με αφορμή το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως Πασχαλίας Τραυλού, «Η Μήδεια δε χόρεψε ποτέ» (εκδόσεις Μεταίχμιο), που παρουσιάζεται το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης . Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Γενοβέφα Κτενίδου ενώ πιάνο θα παίξει η πιανίστα Όλγα Γρηγοριάδου. Τη βιβλιοπαρουσίαση διοργανώνει το Βιβλιοχαρτοπωλείο Βαταμίδης.

Το βιβλίο

«Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ» έχει ως αφορμή το γνωστό μύθο, τον οποίο μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή και τον προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, στη δίκη της παιδοκτόνου. Μια δίκη που δεν στηρίζεται στη συμβατική δικαιοσύνη της λογικής και των νόμων, αλλά στη δικαιοσύνη που επιτάσσει μια τραυματισμένη ψυχή.

Η σύγχρονη Μήδεια του βιβλίου, η κατά κόσμον Αιμιλία Στρατάκη, πλαισιώνεται από τέσσερις ακόμα ήρωες. Τον ψυχολόγο Νικήτα, τον ζωγράφο Αλέξανδρο, τη συγγραφέα Έλλη Ευριπίδου και τον μποέμ δικηγόρο Μίνωα, καθένας εκ των οποίων ζει τη ζωή του υπό τη σκιά μιας Μήδειας συζύγου ή μητέρας ενόσω παλεύουν να διεισδύσουν στην ψυχή της κατηγορουμένης και να αποσπάσουν το μυστικό της.

Η κάθαρση έρχεται για όλους μέσα από ανατρεπτικές αλήθειες, θαμμένα μυστικά και σκοτεινούς έρωτες, από εκείνους που άλλοτε καθαγιάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και άλλοτε αποδεικνύουν τα ανεξέλεγκτα όριά της.

Η Αιμιλία, ο Αχιλλέας και η Έλλη, ο Μίνωας, η Ροδή και η Τάνια, ο Αλέξανδρος, η Σεβαστή και ο Ανέστης, εναλλάσσουν συνεχώς τους ρόλους του θύτη και του θύματος, ώσπου να οδηγηθούν στο συναρπαστικό φινάλε μιας ιστορίας που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει.

Η συγγραφέας

τραυλου

Η Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Τα παιδικά της χρόνια άλλαζε συχνά τόπο διαμονής, λόγω των μεταθέσεων του στρατιωτικού πατέρα της. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη μουσική και τον γραπτό λόγο. Το 1988 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου σπούδασε ελληνική κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Τότε έκανε τις πρώτες συγγραφικές της απόπειρες με μικρά διηγήματα που δημοσιεύονταν σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Αργότερα, παρακολούθησε διετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών για τη λατινική ποίηση Ορατίου και Βιργιλίου, ενώ προσφάτως ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Φύλο και νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στην κοινωνία της Πληροφορίας», με ειδικότητα σε ζητήματα ενδυμασίας και εργασιακού χώρου. Είναι μέλος της Eταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού «diavasame.gr»

INFO

Βιβλιοπαρουσίαση

«Η Μήδεια δε χόρεψε ποτέ», Πασχαλία Τραυλού, εκδόσεις Μεταίχμιο

Σάββατο 18 Οκτωβρίου,7 μ.μ.

Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης

Be the first to comment!
 
Leave a reply »