Βιβλίο
1146 views 0 comments

Η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του γατούλη Ιάσονα στην αφιλόξενη Κοσμόπολη

by on Δεκέμβριος 21, 2014
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ένα βιβλίο για την περιπέτεια της ζωής, τη φτώχεια στις μεγαλουπόλεις, την ανάγκη για συνεργασία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την κοινωνική ευαισθησία, τη φιλία, είναι η πρωτότυπη παιδική νουβέλα « Ο γατούλης στον κόσμο» της βορειοελλαδίτισσας συγγραφέως Δώρας Κασκάλη, που κυκλοφόρησε από  τις εκδόσεις «Διόπτρα» με εικονογράφηση του  Μιχάλη Καζάζη.

Στο βιβλίο παρακολουθούμε τις  περιπέτειες του μικρού γάτου Ιάσονα που από τη ζεστασιά του πλουσιόσπιτου όπου ζούσε, βρίσκεται ξαφνικά στο δρόμο. Τον μικρό γάτο αναλαμβάνει υπό την προστασία της μια παρέα αλητόγατων που προσπαθεί να του μάθει τόσο την επιβίωση στην αφιλόξενη Κοσμόπολη όσο και τη χαρά της ζωής!

_20141221_125736

«Δεν είναι ένα κλασικό παραμύθι, αλλά μια παιδική νουβέλα. Ο όρος μπορεί να φαίνεται αδόκιμος, ωστόσο τον χρησιμοποιώ γιατί το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από έξι έως δώδεκα ετών και λόγω μεγέθους μπορεί να θεωρηθεί νουβέλα. Επιθυμία μου ήταν παράλληλα με την ύφανση μιας πλοκής, να προσφέρω στα παιδιά, όπως και στους γονείς τους, τη χαρά της αφήγησης.» λέει η συγγραφέας του βιβλίου Δώρα Κασκάλη μιλώντας στην ArtPress.

Παιδική νουβέλα, λοιπόν, και μάλιστα μαθητείας, της μαθητείας ενός καλομαθημένου μικρού γάτου, του Ιάσονα, που εγκαταλείπεται παραμονές Χριστουγέννων στα σκουπίδια, στη δύσκολη και σκληρή ζωή της μεγαλούπολης Κοσμόπολης. Στον αγώνα του για την επιβίωση, αλλά και στην κατάκτηση μιας ατομικής ωριμότητας αρωγοί του είναι πέντε αλητόγατοι: ο σοφός Κορνήλιος, ο σιωπηλός Χρυσόψαρος, ο γκρινιάρης Πίκας, ο αριστοκράτης Γκαίτες και ο τσαχπίνης Βιτσέντζος.

IMG_20141221_123907

                                Η κατανόηση της διαφορετικότητας

« Θέλησα μέσα στα περιορισμένα πλαίσια μιας αφήγησης για παιδιά να διαμορφώσω διαφορετικούς χαρακτήρες ζώων ομιλούντων, δείχνοντας την ποικιλία των συμπεριφορών στην κοινωνία, επιχειρώντας συγχρόνως και την κατανόησή τους. Εκτός από τον κόσμο των γάτων, ο Ιάσονας θα έρθει σε επαφή με τον αντίπαλο κόσμο των σκύλων, την παρέα του τρομερού Μίσα: τον πονηρό Τσιλιβήθρα, τον καλόκαρδο στρατιώτη Τρίχα, τον αχόρταγο Τουλούμπα και τον μυαλωμένο Σπίρτο. Η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των σκύλων από την οπτική του μικρού γάτου, αυτού του άγνωστου ʺάλλουʺ είναι ένα ακόμη από τα θέματα που υποδόρια πραγματεύεται το βιβλίο. Το καλό και το κακό, ο εχθρός και ο φίλος επαναπροσδιορίζονται ως έννοιες, ενώ μπαίνουν και ζητούμενα όπως η ζωοφιλία των ανθρώπων των πόλεων, η αποξένωση, η ανέχεια.», προσθέτει η συγγραφέας.

Το βιβλίο δομείται σε σύντομα κεφάλαια με περιεκτικούς τίτλους για το περιεχόμενο καθενός απ’ αυτά. Η αφήγηση, αν και τριτοπρόσωπη, προσπαθεί να δώσει ίχνη από τον ψυχικό κόσμο των ηρώων, παρακολουθώντας τις σκέψεις τους. Το τέλος του βιβλίου είναι ανοικτό: είναι συγχρόνως και μία νέα αρχή, για μια καλύτερη ζωή για όλα τα ζωντανά της Κοσμόπολης, αλλά και το ξεκίνημα νέων περιπετειών για τον φιλοπερίεργο Ιάσονα.

_20141221_125615

Η υπόθεση:

Μια καινούρια μέρα ξεκινά. Ο μικρός γάτος Ιάσονας ανοίγει τα ματάκια του, τεντώνεται και αναζητά με τη μουσούδα του το βουτυρένιο, ζεστό γάλα του. Αλλά, μια στιγμή! Τι μυρίζει τόσο άσχημα; Και πού είναι το γάλα μου; Τεντώνεται για δεύτερη φορά και νιώθει κάτι γλιστερό και βρόμικο να αγγίζει τα ποδαράκια του. Μα τι συμβαίνει επιτέλους; Τι θόρυβος είναι αυτός; Ο γατούλης παρατηρεί γύρω του. Πέντε γάτοι τον κοιτάζουν απορημένοι. Ένας πρίγκιπας στα μέρη μας! Άλλος ένας γάτος που τον παράτησαν οι άνθρωποι μέσα σ’ ένα σκουπιδοτενεκέ. Καλωσόρισες, μικρέ! Μαζί μας θα ανακαλύψεις τον κόσμο! Θα γνωρίσεις τους κινδύνους, τη λαχτάρα, την ομορφιά της ζωής. Είσαι έτοιμος για την περιπέτεια;

Βιογραφικά:

1e64287960653a6c190988cc03865379[1]

Η Δώρα Κασκάλη ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό της ασχολήθηκε με τη φιλολογική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Θεοτοκά. Το 2010 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων της «Στο τρένο» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης (στη βραχεία λίστα των βραβείων του περιοδικού Διαβάζω στην κατηγορία του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα).
Το Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις το μυθιστόρημά της «Κάτω». Τον Οκτώβριο του 2012 κυκλοφόρησε ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή η νουβέλα της «Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα – Σπουδή ενός δόκιμου γραφιά» από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη OPENBOOK.
Το «Ανταλλακτήριο Ηδονών» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

kazazis-20141103-145128[1]

-Ο Μιχάλης Καζάζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε εικονογράφηση στο πανεπιστήμιο του Μπράιτον.Έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων, συγγραφή παραμυθιών, κινούμενα σχέδια, θεατρικά σκηνικά, σχεδιασμό στάμπας t-shirt, σχεδίαση-επιμέλεια παιχνιδιών, κατασκευή χρηστικών αντικειμένων και διοργάνωση επιμορφωτικών εργαστηρίων. Σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην δημιουργική του πορεία έπαιξε η πολύχρονη συνεργασία του με τον Αρκτούρο στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος

Be the first to comment!
 
Leave a reply »