Βιβλίο
799 views 0 comments

Η Victoria Hislop «ανατέλλει» στη Θράκη

by on Νοέμβριος 9, 2014
 

Το νέο βιβλίο της Victoria Hislop «Η Ανατολή», που  κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ και δύο εβδομάδες, από τις εκδόσεις Διόπτρα, θα παρουσιάσει η διακεκριμένη Βρεατανίδα συγγραφέας στη Θράκη, την οποία επισκέπτεται για δεύτερη φορά..

Μετά Το νησί, Το νήμα, τον Γυρισμό και τον Τελευταίo χορό, η φιλέλληνας συγγραφέας επανέρχεται με το νέο της μυθιστόρημα που έχει θέμα την κατεχόμενη από τον Τουρκικό στρατό εδώ και 40 χρόνια πόλη της Αμμοχώστου. Μια πόλη, που περιμένει τη δική της ανατολή, τη δική της αναγέννηση.

Στο βιβλίο ξετυλίγεται η ιστορία  δύο οικογενειών,  μιας Ελληνοκυπρίων και μιας Τουρκοκυπρίων σε ένα ερημωμένο μετά την τουρκική εισβολή ξενοδοχείο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Η ιστορία  ξεκινά πριν από την τουρκική εισβολή και  συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την κατοχή.

Ανατολή[1]

 Το βιβλίο:

Καλοκαίρι 1972. Η Αμμόχωστος αποτελεί το πιο ελκυστικό θέρετρο της Μεσογείου. Μια πόλη λουσμένη στη λάμψη και το φως. Ένα φιλόδοξο ζευγάρι εγκαινιάζει το πιο εντυπωσιακό ξενοδοχείο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνεργάζονται αρμονικά.
Δυο οικογένειες που ζουν στην ίδια γειτονιά, οι Γεωργίου και οι Οζκάν, συγκαταλέγονται ανάμεσα σε πολλούς άλλους που μετακόμισαν στην Αμμόχωστο για να ξεφύγουν από τον επί χρόνια αναβρασμό και τη βία που επικρατούσε σε άλλα μέρη του νησιού. Όμως, κάτω από τη μάσκα της χλιδής και του πλούτου που δείχνει η πόλη, η ένταση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
Ένα πραξικόπημα βυθίζει την Κύπρο στο χάος. Η Τουρκία εισβάλλει στο νησί και η Αμμόχωστος βομβαρδίζεται. Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν όπως-όπως τα πιο πολύτιμα απ’ τα υπάρχοντά τους και τρέπονται σε άτακτη φυγή για να γλιτώσουν από τους στρατιώτες που προελαύνουν.
Στην εγκαταλειμμένη πόλη παραμένουν μόνο δύο οικογένειες…Ένα νησί στις φλόγες, μια πόλη-φάντασμα, δύο οικογένειες ανταμώνουν στις σκιές.

greeksun[1]

 Πρόγραμμα παρουσιάσεων:

 Αλεξανδρούπολη:

Νομαρχείο
Βασιλέως Αλεξάνδρου & Ψαρρών
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, ώρα 19.00

Τη συγγραφέα θα καλωσορίσει η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, κα. Αθανασία Μάμμου, Η Victoria Hislop θα διαβάσει αποσπάσματα και θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα της θέσει η δημοσιογράφος Έλενα Σώκου.

Κομοτηνή:

Λέσχη Κομοτηναίων (2ος όροφος). Σοφούλη και Βενιζέλου γωνία

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, ώρα 20:30

Τη συγγραφέα θα καλωσορίσει η διευθύντρια ειδήσεων του R Channel, Βάσω Θεολόγη. Η Victoria Hislop θα διαβάσει αποσπάσματα και θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα της θέσει η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ο Χρόνος, Μελαχροινή Μαρτίδου.
Με την υποστήριξη του Συλλόγου Θρακών

Ξάνθη:

Ξενοδοχείο Ελισσώ, Βασ. Σοφίας 9

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, ώρα 20.00

. Η συγγραφέας Victoria Hislop θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Κακίση.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »