Βιβλίο
952 views 0 comments

Θα μοσχοβολήσει γαζία η Κομοτηνή…

by on Μάιος 1, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Βιώματα και αναμνήσεις, που αγγίζουν προβλήματα διαχρονικά, μέσα από δοκίμια στοχασμού εκφράζει μέσα από τις σελίδες του πρώτου  βιβλίου της η  εκπαιδευτικός Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά με τίτλο  «…μύριζε γαζία», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διάνυσμα».

«Δεν είναι ιστορικές σελίδες, μετέχουν, όμως, στο ιστορικό γίγνεσθαι. Δεν είναι ούτε παραμύθια, αλλά μοιάζουν, ξεπερνώντας κάπου- κάπου τη λογική και την πραγματικότητα.», λέει η συγγραφέας μιλώντας στην ArtPress για το βιβλίο της.

«Ανάγκη ήταν, τελικά,  ν’ αποφορτιστεί ο νους, ν’ απλώσει στο φως βιώματα γενεών, να μπολιαστούν οι μνήμες, να τυλίγονται σε υφασμάτινο τόπι  κεντημένο με χρωματιστές κλωστές, κόκκινο για το αίμα, μελανί για το φόβο, πυρόξανθο για την αγωνία, μαβί για τον καημό. Οι ασπρογάλανες βελονιές θα’ ναι για τις ξάστερες μέρες και πράσινες πολλές για την ελπίδα … Με χρυσοκλωστές κεντιέται η Πίστη στο Θεό!», προσθέτει.

Συμπιεσμένες εικόνες και αρώματα ολόκληρης ζωής, όλα χωράνε σε λίγες σελίδες. Ο αναγνώστης διαβάζει σύντομα κείμενα, στέκεται για λίγο, συλλογιέται πολύ κι ένας απόηχος μένει στ’ αυτιά του κάμποσο καιρό.

«Μαγικές εικόνες έκρυψα κάτω απ’ τις λέξεις. Αποκρυπτογραφήστε τις κι ύστερα, τροποποιώντας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας, στολίστε τις με δικές σας μνήμες. !», παροτρύνει τους αναγνώστες της η συγγραφέας

Δείγμα γραφής:

«Μέσα σε αυτό το δωμάτιο – ατελιέ, καθιστικό, γραφείο, τραπεζαρία, χώρο επισκεπτών – ξεφύτρωνα κι εγώ με λίγα ρόλεϊ, τσιμπιδάκια κι έναν καθρέφτη στα χέρια ψάχνοντας για μια γωνιά να φτιάξω τα φρεσκολουσμένα μαλλιά μου. Ήταν το μόνο δωμάτιο, που είχε θέρμανση. Το μαγκάλι! Θέρμανση ο Θεός να την κάνει! Έκαιγε με πυρήνα στη μέση του δωματίου κι έπρεπε να κάθεσαι εκεί τριγύρω, για να νιώσεις τη ζέστη στα άκρα σου τουλάχιστον.»

Βιογραφικό:

10550954_10152639796042725_9061727770552098618_n[2]

Η Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά γεννήθηκε το 1947 στο Λαύριο, από γονείς πρόσφυγες. Η καταγωγή της μάνας από το Κερτς της Κριμαίας με νησιωτικές και ποντιακές ρίζες και του πατέρα από την Πέραμο της Κυζικηνής χερσονήσου τη μπόλιασαν από τα γεννοφάσκια της με την αγάπη για την Ιστορία, τη Θάλασσα, τη Φύση, το Λόγο, τον Άνθρωπο.

Πολύ μικρή ένιωσε πολίτης του κόσμου μέσα στην ευρύτερη οικογένειά της, δείγμα της διασποράς. Έτσι γεννήθηκε και η αγάπη της για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας φοιτώντας στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής. Οι συγκυρίες δεν της επέτρεψαν ποτέ να ζήσει το πάθος της σκαλίζοντας με την αρχαιολογική σκαπάνη το παρελθόν. Δίδασκε, όμως, την Αρχαιολογία μέσα από το μάθημά της επί τριάντα τέσσερα χρόνια, διορισμένη στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια.

Ο διορισμός της το 1973 στο νομό Ροδόπης καθόρισε και την προσωπική της ζωή. Έστησε μόνιμα το σπιτικό της στην καρδιά της Θράκης, παντρεύτηκε και απόκτησε δυο γιους, νύφες κι εγγόνια.

Παρ’ όλο που τα γραπτά της γεμίζουν συρτάρια, αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο. Ως τώρα αρθρογραφούσε μόνο περιστασιακά σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Διοχέτευε, όμως, ως τη συνταξιοδότησή της, τις ιδέες της σε σχολικές εκδόσεις ποικίλου περιεχομένου, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, μαζί με τις πολυάριθμες γενιές των μαθητών/τριών της.

Info:

Παρουσίαση του βιβλίου «…μύριζε γαζία»

∆ευτέρα 4 Μαΐου 2015,ώρα 19:30΄

Αίθουσα εκδηλώσεων της  Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι φιλόλογοι Σοφία Κιόρογλου και Άννα Μαρκούδη.

Αποσπάσµατά του διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου

Διοργάνωση: Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ελευθερίων Θράκης 2015)

Be the first to comment!
 
Leave a reply »