Βιβλίο
1348 views 0 comments

«Ιμπραχίμ, ο γιός του Ηρακλή», ένα ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Πετρίδη, «σπονδή στη μνήμη των προγόνων του»

by on Μάρτιος 31, 2014
 

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Νικόπολη του Πόντου, στην Κερασούντα, στην Κωνσταντινούπολη, στον Πειραιά, σε υπερωκεάνιο εν πλω προς την Αμερική, στη Νέα Υόρκη, στο Μέριλαντ, στη Γιούτα, στη Νεβάδα, στη Μασαχουσέτη και καταλήγει πάλι στη Νικόπολη και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 1914 έως τον Ιούλιο του 1915, είναι το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Πέτρίδη «Ιμπραχίμ, ο γιός του Ηρακλή» (Εκδόσεις Ινφογνώμων)

Κύρια πρόσωπα είναι τέσσερις νεαροί φίλοι, διαφορετικής καταγωγής και θρησκείας. Ο Ηρακλής, ο Ιμπραχίμ, ο Γιάννης και ο Καραμπέτ.   Βασικό μέλημα του συγγραφέα είναι να παρουσιάσει τις απόψεις, τις σκέψεις, τις επιδιώξεις που διαμορφώνονταν λίγο πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου στην ενδοχώρα του Πόντου.

Δίδονται πολλές πληροφορίες για την περιοχή της Νικοπόλεως , για την ελληνική μετανάστευση και τις κοινότητες των Ελλήνων στις ΗΠΑ, καθώς και για την εξέγερση και σφαγή των Αρμενίων στη Νικόπολη το 1915, μια σχεδόν άγνωστη σελίδα της Αρμενικής Γενοκτονίας. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται τόσο εκτενώς η εξέγερση των Αρμενίων της Νικοπόλεως τον Ιούνιο του 1915, όταν χιλιάδες γυναικόπαιδα κατέφυγαν στο κάστρο της πόλης και πολιορκήθηκαν για έναν ολόκληρο μήνα από τακτικό τουρκικό στρατό και ομάδες ατάκτων. Η αντίσταση των φενταγίν και η απελπισμένη έξοδος που κατέληξε σε σφαγή.

Είναι μια ιστορία που «κυλάει» μέσα στην Ιστορία. Με πρωτότυπους διαλόγους, με εμπνευσμένη περιγραφή εικόνων, με συγκινητική σκιαγράφηση συναισθημάτων, με εκπληκτικές ανατροπές, με φιλία, με αγάπη, με προδοσία, με μίσος, με αίμα, με δάκρυα. Και με ένα τέλος αντάξιο του συνολικού έργου.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις απόψεις των πρωταγωνιστών όπως έχουν καταγραφεί σε ιστορικές πηγές. Αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να αντιληφθεί μόνος του το πνεύμα της εποχής και τους ανταγωνισμούς που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε φυλές και θρησκείες.

Το βιβλίο:

Αρχές καλοκαιριού 1914. Ο κόσμος ετοιμάζεται να μπει στον πρώτο μεγάλο πόλεμο του 20ου αιώνα. Τέσσερις νέοι από τη Νικόπολη του Πόντου. Ο Ηρακλής, ο Γιάννης, ο Ιμπραχίμ κι ο Καραμπέτ. Διαφορετικές καταγωγές, «ιστορίες», θρησκείες. Ίδια πατρίδα.

Μια Αυτοκρατορία που προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανή. Μια Αυτοκρατορία που οι «μεταρρυθμιστές» δεν πιστεύουν σε μεταρρυθμίσεις. Μια Αυτοκρατορία που η Ελευθερία, η Ισότητα και η Δικαιοσύνη, δεν είναι για όλους.

Τα μιλέτια και οι Νεότουρκοι. Ο παντουρκισμός, ο ισλαμισμός και ο νέος τουρκικός εθνικισμός. Η Ελλάδα της Μεγάλης Ιδέας. Η νικήτρια των Βαλκανικών Πολέμων, οι «εθνικοί πόθοι» και οι διχασμοί.

66954_620909571323907_2126329805_n[1]

Η Κερασούντα, η οικονομική ανάπτυξη και η «ποντιακή ταυτότητα» στα παραθαλάσσια αστικά κέντρα του νοτιοανατολικού Ευξείνου Πόντου.

Η Πόλη των πόλεων, η βασιλεύουσα. Το μωσαϊκό εθνοτήτων, γλωσσών, θρησκειών, πολιτικών επιδιώξεων, οικονομικών ανταγωνισμών. Το πολυτιμότερο τρόπαιο του «παλιού κόσμου».

Τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που μεταναστεύουν στην Αμερική και οι Έλληνες που «ψάχνουν» τη θέση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μωραΐτες, Ρουμελιώτες, Κρητικοί, Μακεδόνες, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Κύπριοι, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, Αιγαιοπελαγίτες, Ευξεινοπόντιοι. Συγχρωτίζονται, γνωρίζονται, συγκρούονται, μεταλλάσσονται. Οι «μούλοι», οι λίγο καλύτεροι από τους «νέγρους», οι χειρότεροι ακόμα και από τους Ιρλανδούς και τους Ιταλούς, προσπαθούν να χωρέσουν κι αυτοί στο σύγχρονο Πύργο της Βαβέλ.

Η εξέγερση των Αρμενίων στη Νικόπολη. Η πολιορκία του κάστρου για έναν ολόκληρο μήνα. Η ηρωική έξοδος και η σφαγή.

Φιλίες, συγκρούσεις και ανταγωνισμοί στο μεσογειακό Πόντο. Στον «άγνωστο» Πόντο.

Μια ιστορία που κυλάει μέσα στην Ιστορία. Η φυλή, το αίμα, η γλώσσα, η θρησκεία, η φιλία, η αγάπη, το μίσος.

Όλα αυτά που κάνουν τους ανθρώπους, πρόβατα και θεριά.

Όλα αυτά που μας στιγμάτισαν και δεν ξεπλένονται.

Όλα αυτά που μπορούν να μας χωρίζουνε για πάντα.

Μπορούν όμως και να μας ενώσουν…

Ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Πετρίδης σημειώνει στον πρόλογο:

Καταγράφοντας μνήμες των παλαιών.

Παρατηρώντας οικογενειακές φωτογραφίες.

Σκαλίζοντας επίσημα έγγραφα και αλληλογραφία.

Μελετώντας αρχεία από Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ και Ρωσία.

Διαβάζοντας βιβλία στα ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά.

Φυλλομετρώντας ημερήσιες εκδόσεις εφημερίδων από την Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τη Γιούτα του 1914 και 1915.

Ανακαλύπτοντας διατριβές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας τα θεωρητικά εργαλεία των πανεπιστημιακών σπουδών.

Θεωρώντας επιβεβλημένη μια νέα, «άλλη» ανάγνωση και καταγραφή της ιστορίας.

Οδηγώντας για αμέτρητα χιλιόμετρα στον Πόντο και τη Μικρασία.

971846_628226950592169_1707291025_n[1]

Περιδιαβαίνοντας σοκάκια και μαχαλάδες στην Πόλη και στον Πόντο.

Αναπνέοντας το οξυγόνο του νου, στα παρχάρια-γιαϊλάδες και στα ρασία της ιστορικής πατρίδας.

Ζωντανεύοντας το παρελθόν, καθισμένος στα βράχια του κάστρου της Νικοπόλεως.

Ατενίζοντας για ώρες, το προγονικό Καστέλλο από την κορυφή του Εγρηπέλ.

Συζητώντας, τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας, για μέρες πολλές, εντάμαν με τους σημερινούς κατόχους της προγονικής περιουσίας.

Τιμώντας κάθε φορά τη φιλοξενία των ανθρώπων που κατοικούνε τώρα στο σπίτι του παππού.

Αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα μικρά και ανούσια που σου επιβάλλει η ισοπεδωτική καθημερινότητα.

Ανάβοντας κεριά στη μνήμη των προγόνων, στο μισοερειπωμένο Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Κραυγάζοντας τα ονόματά τους πάνω στον καστρόβραχο που προστάτεψε αμέτρητες γενιές Τζανών / Πετράντων, για αιώνες πολλούς.

Προκύπτει αυτό που ακολουθεί…

Βιογραφικό:

nikos petridis

 Ο Νίκος Πετρίδης γεννήθηκε στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Η καταγωγή του εκ πατρός είναι από τον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, ένα από τα χωριά της Ελλάδας με μαζική εγκατάσταση προσφύγων από τη Νικόπολη του Πόντου και εκ μητρός από το παρέβριο χωριό Πετράδες Διδυμοτείχου.

Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1990. Κύρια ενασχόλησή του τα τελευταία χρόνια, είναι η έρευνα για τον ελληνισμό του Πόντου. Η μελέτη αρχειακού υλικού από όλο τον κόσμο, η ανακάλυψη και ανάδειξη νέων, πολύπλευρων και απαλλαγμένων από στερεότυπα, ιστορικών στοιχείων, αποτελεί κύριο μέλημά του.

Η προσπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως «σπονδή στη μνήμη των προγόνων του» και ως εκ τούτου δε μπορεί παρά να είναι απόλυτα ειλικρινής και να βασίζεται στα θεωρητικά εργαλεία της ιστορικής επιστήμης.

Info:

Σελίδα «Ιμπραχίμ, ο γιός του Ηρακλή»

https://www.facebook.com/Ibrahim.son.of.Hercules

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »