Βιβλίο
1377 views 0 comments

“Ιστορίες της Πόλης μας – Αλεξανδρούπολη” στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

by on Φεβρουάριος 17, 2014
 

της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

«Ιστορίες της Πόλης μας-Αλεξανδρούπολη»  έχει τίτλο το νέο βιβλίο των εκδόσεων iWrite, που θα παρουσιασθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης .Το βιβλίο περιλαμβάνει 30 διηγήματα  συγγραφέων οι οποίοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Ιστορίες της Πόλης μας», που διοργάνωσαν οι προαναφερθείσες εκδόσεις στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Οι Εκδόσεις iWrite προσκάλεσαν όλους τους συγγραφείς της Αλεξανδρούπολης, ανεξαρτήτως ηλικίας, ερασιτέχνες και μη, να συμμετέχουν με ένα διήγημα τους που σαν φόντο να έχει την πόλη τους. Σκοπός του διαγωνισμού  η προώθηση του πολιτισμού της Αλεξανδρούπολης, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Στόχος η γνωριμία με την ακριτική πόλη μέσα από μία σειρά λογοτεχνικών κειμένων.Μέσα από έναν έρωτα, μία ιστορία μυστηρίου, να περπατήσουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές των διηγημάτων σε γνώριμα μέρη, αλλά με έναν διαφορετικό – βιωματικό πάντα τρόπο.

150 συγγραφείς  ηλικίας  14 έως 87 ετών ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα και συμμετείχαν στο διαγωνισμό  με μια ιδιαίτερη ιστορία ο καθένας.

Αυτό που κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των διοργανωτών, όπως αυτοί επισημαίνουν στην artpress, δεν είναι τόσο ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων όσο το γεγονός ότι συμμετείχαν και άνθρωποι που απλά έτυχε κάποτε να επισκεφθούν την Αλεξανδρούπολη  και καμία άλλη σχέση δεν έχουν με αυτή.

Η επιλογή των διηγημάτων έγινε από μία ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή .Για την ακρίβεια την αποτελούσαν, ένας Συγγραφέας –  Αρχισυντάκτης, μία Συγγραφέας – Δημοσιογράφος και μία Φιλόλογος – Επιμελήτρια κειμένων. Τα κριτήρια ήταν η θεματολογία του κειμένου, αν δηλαδή όντως το κείμενο ανταποκρινόταν στο στόχο του διαγωνισμού να αναδείξει πτυχές της πόλης, η πρωτοτυπία των ιστοριών και το λογοτεχνικό επίπεδο της γλώσσας.

Αυτό όμως  που πάντα έχουν  κατά νου οι υπεύθυνοι των εκδόσεων, όπως οι ίδιοι σημειώνουν , είναι  ότι η συγγραφή είναι τέχνη και όπως και στους πίνακες κάποιος μπορεί να δει τον Πικάσο ως »αυτοκινητιστικό δυστύχημα» κάποιος άλλος μπορεί να δει την ίδια του την ψυχή.

Στο βιβλίο συμμετέχουν με έργα τους οι : Αγγελίνα Ματζιαράκη, Αλεξάνδρα Μπαλαγιάννη, Άννα Παντέλη, Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου, Ανδρέας Αντωνίου, Ανέστης Νικολαϊδης, Αντωνία Σολανάκη, Γιάννης Χαριτάκης, Γεώργιος Γραμματόπουλος, Γιώργος Τζεβελεκάκης, Παναγιώτα Αδαμίδου – Τερζάκη, Δήμητρα Ιντζεβίδου, Δημήτριος Βάρναλης, Δημήτρης Πεϊχαμπέρης, Θανάσης Τσολάκης, Θοδωρής Καραδιαμαντής, Θόδωρος Μουσίκας, Ιωάννης Μαλτέζος, Ιωάννης Σιταρίδης, Καίτη Τσακίρη – Καραμιχάλη, Κυριακή Μπασκάκη, Κώστας Οικονομόπουλος, Μαρία Παπουτσή, Όλγα Λιαρατζή, Παναγιώτης Κιμούντρης, Σοφία Χύτου, Σπυρίδων Χαλάστρας, Χρύσα Φανφάνη – Στούρα, Χρυσή Μαυρουδή, Χρυσούλα Δούρου.

Ο διαγωνισμός  « Ιστορίες της Πόλης μας»

Ο διαγωνισμός « Ιστορίες της Πόλης μας» αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας (όπου αναμένεται η παρουσίαση του σχετικού τόμου), ενώ ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του βρίσκεται στις πόλεις των Ιωαννίνων και των Τρικάλων. Παράλληλα έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις ώστε ο διαγωνισμός να «τρέξει» και σε άλλες πόλεις της ελληνικής επαρχίας.

Αφορμή για τη διοργάνωση του διαγωνισμού  «Ιστορίες της Πόλης μας», όπως επισημαίνουν  οι διοργανωτές,  αποτέλεσε το γεγονός ότι σχεδόν κανένας εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα δεν δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες συγγραφείς της επαρχίας να δημοσιεύσουν τα έργα τους στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού. Ανάμεσα στις πρώτες πόλεις που επέλεξαν  για να «τρέξει» ο διαγωνισμός ήταν η Αλεξανδρούπολη, λόγω της καταγωγής ενός εκ των εκδοτών ,του Βαλάντη Ναγκολούδη από τους Μεταξάδες.

Όπως αποδείχθηκε, η επιλογή τους  ήταν σωστή αφού  η συμμετοχή ήταν πέρα από κάθε προσδοκία!

 

Οι εκδόσεις iWrite

iwrite

Οι Εκδόσεις iWrite.gr, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν το 2010 από Έλληνες συγγραφείς, που είχαν ζήσει έντονα τον ελληνικό εκδοτικό χώρο και αισθάνονταν ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει προς όφελος των δημιουργών.

«Πιστεύαμε ότι ένας εκδοτικός οίκος που θα έβαζε στο επίκεντρο τον συγγραφέα θα μπορούσε να επιβιώσει, προσφέροντας παράλληλα ένα ηθικό οικονομικό μοντέλο που θα είχε ως προτεραιότητα τον Έλληνα ή ξένο δημιουργό.»  τονίζουν οι υπεύθυνοι.

«Με αυτό το όραμα ξεκινήσαμε και μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε ήδη προχωρήσει στην έκδοση 100 και πλέον τίτλων, από 150 και πλέον συγγραφείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και αρκετές χώρες του εξωτερικού (Αυστραλία, Γαλλία, Η.Π.Α., Γερμανία, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία κ.ά.). Αισθανόμαστε ότι ξεκινήσαμε μία μικρή επανάσταση, από συγγραφείς για συγγραφείς» καταλήγουν.

email επικοινωνίας : info@iWrite.gr

 

INFO

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ιστορίες της Πόλης μας-Αλεξανδρούπολη»
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Το βιβλίο θα προλογίσουν οι:

  • Αγγελική Γιαννακίδου (Ερευνήτρια –      Ιδρύτρια Ε.Μ.Θ.)
  • Θανάσης Β. Κούγκουλος (Δρ. Νέας Ελληνικής      Φιλολογίας, Διδάσκων στο Trakya Üniversitesi)
  • Σωτηρία      Μαραγκοζάκη (Δημοσιογράφος – Συγγραφέας)
  • Ναγκολούδης      Βαλάντης (Ιστορικός – Εκδότης)

Οι νικητές του διαγωνισμού διηγήματος θα λάβουν τιμητικούς επαίνους.

Είσοδος Ελεύθερη

Be the first to comment!
 
Leave a reply »