Βιβλίο
1087 views 0 comments

Πέτρος Κασιμάτης: «Κάθε καράβι έχει το βυθό του- Κάθε ταξίδι τον προορισμό του»

by on Απρίλιος 7, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Το νέο ποιητικό έργο του Πέτρου Κασιμάτη «Κάθε καράβι έχει το βυθό του» (Εκδόσεις Λιβάνη) είναι ένα εγκόλπιο ζωής, ένα μυστικό αλφαβητάρι,

Με ζωγραφιές του  εικαστικού Γιώργου Σταθόπουλου- απο τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες ζωγράφους-ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Πέτρος Κασιμάτης βραβευμένος με το Α’ Διεθνές Βραβείο Ποίησης στο Μπουένος Άιρες από την Ένωση Αργεντινών Συγγραφέων, μας παραδίδει το νέο του βιβλίο  με μεταφυσική σκέψη, ανατροπές κι έντονες ποιητικές παραβολές.

Ο Πέτρος Κασιμάτης ως δημοσιογράφος ταξίδεψε πολύ. Ως ποιητής είδε την άλλη όψη των πραγμάτων. Πήγε στην Ταϋλάνδη, τις Φιλιππίνες, τη Σινική θάλασσα, πέρασε στο τρίγωνο των λαθρεμπόρων μεταξύ Ιράν-Ιρακ και Τουρκίας, έζησε έναν δημοσιογραφικό θρίαμβο στη Λατινική Αμερική καλύπτοντας τον πόλεμο των Κόντρας με τους Σαντινίστας, πέρασε στη Βοσνία, το Κουρδιστάν, την Αρμενία, είδε πολέμαρχους και γνώρισε την ιστορία αρχαίων βασιλιάδων. Βρήκε δελφίνια –μαζί με τους αρχαιολόγους- στις ανασκαφές της Κεντρικής Ασίας και ταξίδεψε με όλα τα μέσα αναζητώντας σε φυλές και χαμένους πολιτισμούς το «εν ανθρώποις ευδοκία». Μπήκε στη ζούγκλα της Ν.Α Ασίας κι αντίκρισε την ανατολή στο ηφαίστειο Μπρόμο της Ιάβας.

Ο Πέτρος Κασιμάτης μίλησε στην ArtPress για το τελευταίο ποιητικό του βιβλίο, για τις περιπλανήσεις του στις γειτονιές του κόσμου-που αποτελούν την  πηγή έμπνευσης του-και για το ρόλο  της ποίησης:  να σε κάνει να πιστέψεις βαθειά ότι το χειροκρότημα κωφεύει και τα διάσημα θαμπώνουν….

KatheKaraviExeiToBithoTouEx_Layout 1

Τι σηματοδοτεί ο τίτλος της ποιητικής σας συλλογής;

Ότι κάθε καράβι έχει το βυθό του. Το κάθε ταξίδι έχει τον προορισμό του. Ο κάθε έρωτας έχει το τέλος του αλλά και την αναγέννηση για κάτι νέο.

Είναι ο Αριστοτελικός χαρακτήρας των πραγμάτων για το μέτρο, την αίσθηση και τη μεταφυσική. Όταν πλησιάζει π.χ  το κυκλικό σου  τέλος κι ο φίλος σου που ήσασταν μέχρι εκείνη την ώρα μαζί χάνεται στη στροφή του δρόμου. Μάλλον πεθαίνει όταν παύεις να τον βλέπεις… Όλα έχουν το δικό τους νήμα ζωής. Ο αγγελιοφόρος π.χ τον σκοτώνουν όταν φέρνει το κακό μαντάτο….

IMG_4694

Από πού προέρχονται τα ερεθίσματα για τη συγγραφή των ποιημάτων σας;

Γεννήθηκα στις αμμουδιές του Ομήρου. Σε μια χώρα που όπου κι αν κοιτάξεις υποψιάζεσαι τη θάλασσα. Τα ερεθίσματα μου είναι απ τους αφρούς στα κύματα της Ιωνίας, από τη μεταφυσική του φωτός, από το παιχνίδισμα των αριθμών και τα σύμβολα απ τα χαμένα βασίλεια του κόσμου.

Ποιο είναι το υλικό της ποίησης σας;

Μια ελιά, λίγη ρίγανη, το χρυσάφι της υπομονής , το αλάτι απ τα χέρια του Κοσμά του Αιτωλού. Ακόμα η Παναγία των Πατησίων –ένα κορίτσι με πράσινες θάλασσες- που δεν θα μάθω ποτέ το όνομα του.

IMG_4776IMG_4776Όσα έχετε βιώσει στις  δημοσιογραφικές αποστολές σας ανά τον κόσμο αποτυπώνονται στην ποίηση σας;

Βρέθηκα στον τάφο του Κύρου στις Πασαργάδες. Μάλλον ενός απ τους  μεγαλύτερους  βασιλιάδες  της αρχαιότητας. Απ αυτόν εμπνεύστηκα και το προηγούμενο έργο μου «Περί Κύρου Περί Ουρανού». Έδωσε εντολή να γραφτεί στον λιτό του τάφο. «Ξένε. Είμαι ο Κύρος ο βασιλιάς του κόσμου . Ήξερα ότι θα έρθεις. Αλλά μην φθονήσεις τη σκόνη που βρίσκεται πάνω απ τα κόκκαλα μου».

Αυτό μεγαλείο το συνάντησα ως ρεπόρτερ. Αλλά ήταν πολύ πιο πάνω απ τη σημερινή λογοτεχνία αυτός ο στίχος που έγραψε τότε ο μεγάλος σοφός βασιλιάς.

IMG_4701

Μπορεί να οριστεί η ποίηση;

Είναι ένας δρόμος που μας απομακρύνει απ τη φθορά. Ένας δοκιμασμένος γρίφος που με το δικό του κλειδάριθμο ανοίγουμε τις πύλες για το δικό μας χαμένο παράδεισο. Ποίηση, τελικά, είναι οι Παράδεισοι που ζήσαμε!!!

Στην εποχή της κρίσης που ζούμε ποιος είναι ο ρόλος της ποίησης;

Μια απόπειρα να γράψεις κάτι που δεν έχει γραφτεί μέχρι στιγμής μπορεί να γεννήσει έναν καταπληκτικό στίχο. Ένα ξεχωριστό ποίημα. Όμως δεν σημαίνει ότι με κάθε τέτοια απόπειρα δεν θα καταργήσεις ποτέ το τυχαίο.

Ο ρόλος της ποίησης είναι να σε κάνει να πιστέψεις βαθειά ότι το χειροκρότημα κωφεύει και τα διάσημα θαμπώνουν…. Να σε οδηγήσει στην έκπληξη και τη μαγεία της γραφής. Να πεις από μόνος σου αυθόρμητα «Διασκορπίζομαι για να πολλαπλασιαστώ».  Ακόμα να πεις «είμαι εδώ περιμένοντας με». Είναι ένα στοίχημα όλα αυτά. 999 φορές στις 1000 χάνεις. Αλλά ο Θεός σου λέει να παίξεις!!!

Βιογραφικό:

Kasimatis

O Πέτρος Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών, ενώ η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα «Το απόρρητο στην ελληνική κοινωνία».
Δημοσιογράφος-ερευνητής σε θέματα αιχμής στον Ελεύθερο Τύπο και τη Βραδυνή, διετέλεσε βασικός αρθρογράφος στην Απογευματινή, ενώ σήμερα είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Βουλής των Ελλήνων.
Αποστολές και αποκλειστικότητές του από όλο τον κόσμο έχουν απασχολήσει τη Le Monde, το BBC, το CNN και όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Έχει καλύψει έξι πολεμικές αναμετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων (Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική, Κουρδιστάν, Βοσνία, Ρουμανία, Λίβανος).
Ταξίδεψε πολύ, με όλα τα μέσα, στις πέντε ηπείρους, τις περισσότερες φορές ως ειδικός απεσταλμένος αθηναϊκών εφημερίδων. Οι δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές του σε όλο τον κόσμο τον καθιέρωσαν, ώστε να διδάξει σε σχολές δημοσιογραφίας το μάθημα «Διεθνείς Αποστολές και Αποκλειστικά Θέματα».
Έχει εκδώσει τέσσερα δημοσιογραφικά βιβλία, τρία λογοτεχνικά –έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά και τα ρουμανικά– κι ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας.
Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την πολύχρονη έρευνά του σχετικά με τους επιζώντες αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας. Του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Τιμής της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας.
Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κόμρατ. Επίσης, επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »