Βιβλίο
1095 views 0 comments

Κυριάκος Κουζούμης , συγγραφέας – δημοσιογράφος: «Ευτυχία είναι η δικαίωση σε όσα ποθείς, σε όσα λαχταρά η ψυχή σου και σε όσα ονειρεύεσαι»

by on Ιούνιος 16, 2014
 

στη   ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων  βρίσκεται εδώ και λίγους  μήνες  το τρίτο μυθιστόρημα του συγγραφέα – δημοσιογράφου Κυριάκου Κουζούμη  «Το Τελευταίο Χειροκρότημα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ αποζητώντας μια θέση στην καρδιά των αναγνωστών.

Ένα μυθιστόρημα-χείμαρρος όπου κυριαρχούν τα ανθρώπινα πάθη, ο έρωτας, η φιλοδοξία, η προδοσία και η αναζήτηση του σκοπού της ζωής.

Ο Πάρης Αλεξάνδρου αν και απόγονος μιας εκ των σημαντικότερων εφοπλιστικών οικογενειών θα βρεθεί στον χώρο του θεάτρου. Κάπου στο Θησείο, ο φτερωτός θεός Έρωτας τοξεύει στον πυρήνα της καρδιάς του το κοφτερό βέλος της σαγηνευτικής Ρωξάνης. Ο Πάρης αγνοώντας την αλήθεια των παρασκηνίων, θα πορευτεί στο σανίδι της ζωής με μόνο γνώμονα τον αυτοσεβασμό του.
Με τη Ρωξάνη θα χαράξουν διαφορετικά μονοπάτια στο όρος της τέχνης. Εκείνος θα αφήσει για αποτύπωμα το αίμα της ψυχής του, ενώ εκείνη την αρρωστημένη και ακραία φιλοδοξία της.
Εκείνος θα καρφώσει τη σημαία του στην ιερή κορυφή του θεάτρου, ενώ εκείνη θα γκρεμιστεί στη χαράδρα της δόξας.
Η προδοσία θα χτυπήσει ανελέητα τον Πάρη, μα θα του δώσει την ύστατη στιγμή το φιλί της ζωής η Μαντώ, και η παρελθοντική αόρατη αγάπη της θα ενσαρκωθεί, κάνοντας τον φοίνικα της ελπίδας να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

Ένα μυθιστόρημα  με το όποιο όπως σημειώνει ο συγγραφέας στην Artpress επιδιώκει να χαλαρώσει τον αναγνώστη αλλά συνάμα και να τον προβληματίσει…

10428887_10203332338282815_881841323_n[1]

 Ξεκινήσατε να γράφετε την ιστορία με αφορμή…

Τη συχνή, ποικίλης ύλης, πλούσια επικοινωνία μου με Έλληνες ηθοποιούς. Η δημοσιογραφική μου ιδιότητα και πιο συγκεκριμένα η ενασχόλησή μου με το πολιτιστικό ρεπορτάζ με έφερνε κάθε εβδομάδα σε επαφή με ηθοποιούς, άλλους γνήσιους καλλιτέχνες που θωρούν την Τέχνη με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σεβασμού και αξιοπρέπειας κι άλλους που τη θωρούν απ’ την «κλειδαρότρυπα», αποζητώντας μονάχα τα εξώφυλλα, τη δόξα και ό, τι προστάζει το life style. Συνεπώς είχα άφθονο υλικό, (γνησίως ανθρώπινο κατά κάποιον τρόπο), ώστε να πλάσω ήρωες διαμετρικώς αντίθετους μεταξύ τους, να τους φέρω σε συναισθηματική μα και συνειδησιακή σύγκρουση με φόντο το όρος της Τέχνης και παράλληλα να «στήσω» τις ζωές τους μέσα από μία μυθιστορηματική πλοκή, με μόνη επιθυμία να ταξιδέψω τους αναγνώστες.

Ποιος ο σκοπός των γραφόμενων σας; Τι θέλετε να πετύχετε με το θέμα σας;

Αρχικά θα έλεγα πως στηρίχτηκα στη θεωρία της φυσικής «τα ετερώνυμα έλκονται». Πράγματι, άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους καταφέρνουν να έρθουν πάρα πολύ κοντά, να ερωτευθούν, ίσως ακόμα και να αγαπηθούν. Όμως, όπως έχει αποδειχτεί, οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τους δικούς τους νόμους και βάσει αυτών τα ετερώνυμα μπορεί να εκλυθούν μα η τριβή της καθημερινότητας θα τους φθείρει. Έπειτα, η κρυμμένη ετερότητά τους θα κλέψει τα ηνία του όποιου συναισθήματος οδηγώντας τους σε σύγκρουση ίσως ακόμα και σε χωρισμό. Επίσης σκοπός μου ήταν να αναδείξω τη λατρεία και την παθιασμένη σχέση που έχει ένας καλλιτέχνης με την Τέχνη του. Για αυτούς τους ανθρώπους η Τέχνη είναι το απόλυτο καταφύγιο, η άνευ όρων αγκαλιά και το μοναδικό αποκούμπι τους σαν περνούν τα χρόνια. Τέλος, ήθελα να στηλιτεύσω το κοινωνικό στερεότυπο της ελληνικής οικογένειας. Είναι σύνηθες φαινόμενο κάποιες σχέσεις, ανάμεσα στα μέλη της, να νοσούν ενώ κάποιες άλλες να παραμένουν άφθαρτες και αναλλοίωτες.

 Νέο μυθιστόρημα σε καιρό κρίσης. Το  διάβασμα της δική σας ιστορίας σε τι βοηθάει τον αναγνώστη;

Μπορώ μονάχα να στηριχτώ σε εικασίες αλλά και σε προσδοκίες, για να απαντήσω. Θα έλεγα λοιπόν, πως πιθανόν να τους χαλαρώσει, να τους πάρει το μυαλό απ’ τα ζητήματα της καθημερινότητας, να τους ταξιδέψει. Έπειτα, ίσως να τους θέσει κάποια ερωτηματικά μα και να τους προβληματίσει.

Χρησιμοποιείτε εμπειρίες και προσωπικά βιώματα στα βιβλία σας;

Στα προηγούμενα δύο μυθιστορήματά μου, («Σμαραγδένια Φυλακή» και «Όρκος Σιωπής» εκδ. Σαββάλας) θα έλεγα πως ανέπνεαν έστω και καμουφλαρισμένες κάποιες προσωπικές εμπειρίες ίσως και κάποια βιώματα. Στις σελίδες απ’ το «Το Τελευταίο Χειροκρότημα» όμως δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι ανάλογο. Για να είμαι ειλικρινής όμως, μέσα σε συμπεριφορές, στάσεις, δράσεις κι αντιδράσεις κάποιων ηρώων είναι καλά κρυμμένα κάποια δικά μου στοιχεία συνείδησης, αξιοπρέπειας, αρχών και θεωριών. Ωστόσο διακρίνονται μονάχα από μένα και πιθανόν απ’ όσους με γνωρίζουν πάρα πολύ καλά!

Στο έργο σας κυριαρχούν τα ανθρώπινα πάθη, ο έρωτας, η φιλοδοξία, η προδοσία και η αναζήτηση του σκοπού της ζωής. Πόσο εύκολο είναι να μιλήσεις γι’ αυτά τα ζητήματα;

Να μιλήσεις γενικά και αόριστα είναι πολύ εύκολο. Μα το να μιλήσεις με ουσία, αλήθεια, τιμιότητα και ευσυνειδησία θα έλεγα πως δυσκολεύουν την κατάσταση. Βασίστηκα στη δεύτερη διαδικασία. Φυσικά δεν ξέρω, αν τα κατάφερα, ξέρω όμως ότι προσπάθησα. Τουλάχιστον προσπάθησα…

 Τι θεωρείτε ως έσχατο βαθμό δυστυχίας και τι ως μέγιστο βαθμό ευτυχίας;

Μεγάλη κουβέντα! Υποκειμενικά σκεπτόμενος θα έλεγα πως δυστυχία είναι η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η ζωή μέσα στο ψέμα και το δήθεν και φυσικά η ήττα της αξιοπρέπειας. Από την άλλη ευτυχία για μένα είναι μονάχα ένα πράγμα, η δικαίωση σε όσα ποθείς, σε όσα λαχταρά η ψυχή σου και σε όσα ονειρεύεσαι. Σαν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα, τότε απ’ τα μάτια σου θα κυλήσουν τα πιο ευλογημένα δάκρυα συγκίνησης.

 Πώς άρχισε το ταξίδι της λογοτεχνικής σας πορείας;

Από μικρός έγραφα. Θυμάμαι να κάθομαι με τις ώρες στο πρώτο μου γραφείο (ένα πολύ μικρό που είχα σε μια γωνία του δωματίου μου) και να γράφω σκέψεις! Τότε εν αγνοία μου γινόταν η αρχή. Σαν ολοκλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, ταξίδεψα με σκοπό να ηρεμήσω. Άνοιξα ένα τετράδιο και άρχισα να γράφω ένα βιβλίο, το πρώτο μου. Η μία σελίδα διαδεχόταν την άλλη και… όλα έπειτα πήραν τον δρόμο τους!

 Δυσκολευτήκατε ή όχι να εκδώσετε τα έργα σας; Η οικονομική κρίση πώς έχει επηρεάσει την εκδοτική πραγματικότητα;

Θα έλεγα πως δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Οπλισμένος με υπομονή και επιμονή πορεύτηκα και συνεχίζω να πορεύομαι. Πλέον έχουν εκδοθεί τρία μου μυθιστορήματα. Η οικονομική κρίση δυστυχώς συνεχίζει να μαστίζει τον τόπο μας. Οι βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί είναι μεν φανερές, πλην όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Το βιβλίο αν και ήταν ανέκαθεν ένα είδος πνευματικής ανάγκης, θεωρήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια ως είδος πολυτελείας. Ωστόσο οι εκδοτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα κι αν κρίνει κανείς απ’ την πληθώρα βιβλίων που εκδίδονται καθώς και τις πωλήσεις που σημειώνονται στα βιβλιοπωλεία, θα έλεγε κανείς πως -ευτυχώς- οι βιβλιοφάγοι παραμένουν ανήσυχοι!

Διανύουμε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς, από μέρα σε μέρα, καθώς κεκτημένα και βεβαιότητες χρόνων εξανεμίζονται. Ποιος ο ρόλος του συγγραφέα σε μια τέτοια εποχή;

Κατά τη γνώμη μου, θα έλεγα πως είναι διττός. Από τη μία οφείλει να στηλιτεύσει όσα περισσότερα κακώς κείμενα της εποχής του μέσα σε κάποιο έργο του, με σκοπό να τα θίξει και να προβληματίσει τους αναγνώστες-αποδέκτες ενώ παράλληλα να τους πυροδοτήσει και για δράση. Από την άλλη όμως οφείλει να τους χαλαρώσει, να τους ηρεμήσει και να τους εξοπλίσει με υπομονή για το μετά και το παρακάτω. Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας οφείλει μέσα από κάποιο έργο του να συντροφεύσει τους αναγνώστες και να τους απομακρύνει έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ετοιμάζετε κάτι αυτό τον καιρό;

Φυσικά! Όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς ώστε να γίνει λόγος. Άλλωστε το «Το Τελευταίο Χειροκρότημα» εκδόθηκε σχετικά πρόσφατα και θαρρώ πως του αξίζει να διανύσει τη δική του πορεία στον χρόνο και στον χώρο των βιβλιοπωλείων αποζητώντας μια θέση πρωτίστως στην καρδιά των αναγνωστών και εν τέλει στα ράφια των βιβλιοθηκών τους.

 

Ο συγγραφέας

κουζ

 

Ο Κυριάκος Κουζούμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ-1, στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ καθώς και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά έντυπα. Γραφεί στην στήλη του πολιτισμού για το εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα» και την καθημερινή εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο».Από τις εκδόσεις Σαββάλας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα με τίτλο «Σμαραγδένια Φυλακή» , Όρκος Σιωπής.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »