Βιβλίο
894 views 0 comments

Λίνα Μουσιώνη,συγγραφέας : «Η καληνύχτα μ΄ένα βιβλίο γίνεται καταφύγιο των πιο γλυκών παιδικών αναμνήσεων»

by on Μάιος 26, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

στην Μαρία Παπαδοπούλου

Το Μουσείο των Υποσχέσεων  είναι ένα μουσείο διαφορετικό από  τα άλλα.

Το Μουσείο των Υποσχέσεων  είναι ξεχωριστό και μοναδικό.

Φύλακας του ο Βάτραχος  Χ ή όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του απλώς Χ, ένας  βάτραχος που δεν ήταν πρίγκιπας.

Το Μουσείο  των Υποσχέσεων έχει Αίθουσα παραμυθιών, Αίθουσα με ιστορίες από θάλασσα, γη και ουρανό, Αίθουσα με αντίθετους κόσμους, Αίθουσα για Υποσχέσεις μικρών πραγμάτων.

Στο Μουσείο των Υποσχέσεων οι επισκέπτες οφείλουν να  αφήνουν τις σκοτούρες τους έξω από αυτό γιατί βλάπτουν σοβαρά τα εκθέματα και καλούνται να λύσουν μυστηριώδεις γρίφους και να ανακαλύψουν κρυμμένα μυστικά και συναισθήματα.

Το Μουσείο των Υποσχέσεων απευθύνεται σε  επισκέπτες  8 ετών και πάνω.

Η Μαργαρίτα της βυσσινιάς, που παραλίγο να τη λέγανε Βιολέτα,  επισκέφθηκε το Μουσείο των Υποσχέσεων σε ηλικία 10 χρονών.

Το Μουσείο των Υποσχέσεων δημιουργήθηκε με χιούμορ, όρεξη,μεράκι και φαντασία από έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολλά από μουσεία και ιστορίες.

Το Μουσείο των Υποσχέσεων στόλισε μαγικά με εικόνες και χρώματα η Ναταλία Καπατσούλια.

Περιπλανηθήκαμε στο Μουσείο των Υποσχέσεων ,μυρίσαμε τα αρώματα του, γευτήκαμε τις γεύσεις του, ταξιδέψαμε στις σελίδες του, συναντήσαμε τη δημιουργό του Λίνα Μουσιώνη και συζητήσαμε μαζί της.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε την τελευταία σας ιστορία;

Εργάστηκα για πολλά χρόνια ως επιμελήτρια και υπεύθυνη τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο περιβάλλον των μουσείων. Ένα  μεγάλο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας μου αφορούσε εκπαιδευτικές δράσεις. Κάθε μέρα συναντούσα παιδιά, παρατηρούσα τις αντιδράσεις τους, αφουγκραζόμουν τις σκέψεις τους. Οι περιπέτειες της Μαργαρίτας στο Μουσείο των Υποσχέσεων είναι  περιστατικά που έζησα με τα δικά μου παιδιά και με παιδιά που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Για χρόνια κουβαλούσα μαζί μου τη συλλογή των «εκθεμάτων» του. Προσπάθησα να αντικρίσω τον χώρο των Μουσείων με όλη τη φρεσκάδα και την ανατρεπτική ματιά των παιδιών. Να περιγράψω την άρνηση που γίνεται κατάφαση. Αυτά που έχω ζήσει με τα παιδιά όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω μαζί τους.

Η Μαργαρίτα, η δεκάχρονη ηρωίδα του βιβλίου σας, όπως κι όλα τα παιδιά, θεωρεί το μουσείο ως έναν τόπο που περνούν καλά μόνον οι μεγάλοι. Γιατί, κατά τη γνώμη σας,  ο κόσμος των μουσείων φαντάζει «ακαταλαβίστικος» στα μάτια των παιδιών και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει;

Στα περισσότερα μουσεία γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα που εξοικειώνουν παιδιά με την έννοια του χώρου και το ιδιαίτερο υλικό του. Για να μιλήσω με συγκεκριμένα παραδείγματα, στην αγαπημένη Κομοτηνή που με φιλοξενεί και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της, γίνονται εξαιρετικές δράσεις για τα παιδιά! Ευφάνταστες και δημιουργικές. Είχα μάλιστα τη χαρά να συνεργαστώ δύο φορές μαζί του. Είναι, όμως, αλήθεια πως οι εκθέσεις των μουσείων, μόνιμες ή περιοδικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εστιάζουν στο κοινό των ενηλίκων. Αν και γίνονται προσπάθειες για να γίνουν πιο παιδοκεντρικά τα μουσεία, ο δρόμος είναι μακρύς. Φιλική διατύπωση του υπομνηματισμού για τα παιδιά και τους νεαρούς επισκέπτες, ειδικά ενημερωτικά έντυπα, περισσότερα hands on εκθέματα, χρήση διαδραστικών παιχνιδιών, είναι μερικοί μόνο τρόποι να γίνουν τα μουσεία πιο κατανοητά και σίγουρα πιο ευχάριστα για τα παιδιά. Πιστεύω πως τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να κινητοποιούν τον νου, το σώμα και το συναίσθημα των παιδιών και να μετατρέπουν την επίσκεψη στο μουσείο σε μια σύνθετη πολυαισθητηριακή εμπειρία. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη παρακολουθώντας τις εξελίξεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τι διαφορετικό έχει το Μουσείο των Υποσχέσεων από τα άλλα μουσεία;

Είναι ένα μουσείο όπως όλα τα άλλα! Μια περιπέτεια που φτιάχνεται βαδίζοντας σε αίθουσες και διαδρόμους. Μόνο που το επισκέπτεται κανείς γυρνώντας σελίδες. Ίσως έχει το χιούμορ που λείπει από τα υπόλοιπα μουσεία. Αλλά γι΄ αυτό ας  μιλήσουν καλύτερα οι επισκέπτες – αναγνώστες του.

13260241_1164163880301587_849063021481005620_n

Εκτιμάτε ότι η διαδρομή του επισκέπτη μέσα σ’ ένα μουσείο είναι μια διαδρομή αυτογνωσίας κι αν ναι γιατί;

Σ΄ ένα μουσείο βρίσκουμε κομμάτια του εαυτού μας όπως αυτά προβάλλουν πάνω στα εκθέματα. Η περιπλάνησή μας κινητοποιεί σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις. Το βλέμμα του επισκέπτη, το δικό μας βλέμμα, δίνει το φιλί της ζωής στα αντικείμενα. Όταν ξυπνούν αυτά, ξυπνούμε και εμείς. Η Μαργαρίτα λέει πως «τα πράγματα στα μουσεία μιλούν, μόνο που στον καθένα μιλούν διαφορετικά…». Είμαι σίγουρη πως μιλούν ψιθυριστά, γι΄ αυτό πρέπει να κάνουμε «σιγή» και να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν…

 «Τέρμα πια τα ψέματα, θα είμαι ο εαυτός μου και σε όποιον αρέσω!» λέει η Μαργαρίτα. Είναι εύκολο να δώσει και να κρατήσει κάποιος μια τέτοια υπόσχεση και ειδικά ένα παιδί;

Νομίζω πως μεγαλώνουμε σ΄ έναν κόσμο που δοξάζει την ομοιομορφία. Που προσπαθεί να εξοστρακίσει το διαφορετικό. Οι προσωπικές επιλογές πρέπει να συμβαδίζουν με τις επιλογές της ομάδας, των πολλών, για να γίνουμε αποδεκτοί.  Μέσα στο χωνευτήρι της ομοιογένειας, σίγουρα δεν είναι εύκολα να υπερασπιστείς τις προσωπικές σου επιλογές. Κατ΄ αρχήν πρέπει να τις αναγνωρίσεις και στη συνέχεια να τις υποστηρίξεις. Για κανέναν δεν είναι εύκολες η μοναξιά ή η απόρριψη. Μα πόσο αντέχεται η δυστυχία του να μην είσαι ο εαυτός σου; Η Μαργαρίτα μέσα από τη διαδρομή της στο μουσείο αντιλαμβάνεται πως, για να γίνει δημοφιλής και αγαπητή, δεν είναι αληθινή. Με την υπόσχεσή της θέλει  να βρει τη δική της αλήθεια. Εύκολο δεν είναι. Είναι όμως αναγκαίο για να βρει τι άνθρωπος θέλει να είναι. Και αυτό ισχύει για όλους μας.

Πόσο καταλυτικές μπορεί να είναι τελικά για την πορεία της ζωής μας οι υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας ή στους άλλους;

Νομίζω πως πρέπει να διαχωρίσουμε την υπόσχεση, την τήρηση ή την αθέτησή της, από τη συνέπειά μας σε αρχές και αξίες και τη στάση που έχουμε συνολικά απέναντι στη ζωή. Σίγουρα, δεν μπορεί να στεκόμαστε ως αμετακίνητοι μονόλιθοι όταν αλλάζουν τα δεδομένα γύρω μας. Η υπόσχεση είναι μια μορφή δέσμευσης, δεν είναι όμως φυλακή. Θα ήταν συντριπτικό και για την προσωπικότητά μας και για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας να κλείσουμε την πόρτα στις αλλαγές και τους επαναπροσδιορισμούς. Όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος. Στο ψέμα και την εξαπάτηση δεν έχουμε.

Εσείς δίνετε υποσχέσεις;

Φροντίζω να τις αποφεύγω όταν δεν είμαι σίγουρη πως μπορώ να τις τηρήσω.  Είμαι άνθρωπος της ευθύνης και της συνέπειας και υποφέρω όταν δεν καταφέρνω να ανταποκριθώ στις δεσμεύσεις μου. Με τις προσωπικές υποσχέσεις είμαι πιο ελαστική. Έχω υποσχεθεί αμέτρητες φορές να μην αναλαμβάνω πολλές υποχρεώσεις ταυτόχρονα αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμη. Όπως και να μην τρώω με μανία σοκολατάκια!

Έχετε γράψει αρκετά βιβλία για παιδιά. Πώς κατά τη γνώμη σας μπορεί κάποιος να εμπνεύσει σ’ ένα παιδί την αγάπη για το βιβλίο;

Δεν είναι καθόλου δύσκολο όταν το βιβλίο και η ανάγνωσή του αντιμετωπίζονται ως φυσική διαδικασία. Όπως το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Με άλλα λόγια, βιβλία και βιβλιοθήκες στο σπίτι και στο σχολείο. Βόλτες σε βιβλιοπωλεία, συμμετοχή σε δράσεις βιβλιοθηκών. Να «σκοντάφτει» το παιδί συνεχώς πάνω σε βιβλία. Οι γονείς είναι ένα ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά. Όταν διαβάζουν εκείνοι θα βρουν γρήγορα μιμητές. Και ο προσωπικός χρόνος με τα παιδιά πολλαπλασιάζεται όταν μοιράζεται με τα βιβλία. Η καληνύχτα μ΄ ένα βιβλίο γίνεται καταφύγιο των πιο γλυκών παιδικών αναμνήσεων.

Πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια και οι ιστορίες για την εξέλιξη ενός παιδιού;

Η λογοτεχνία προσφέρει στα παιδιά το αντικλείδι για να ανοίξουν οι πόρτες της πραγματικής ζωής και  τα παράθυρα των ονείρων. Ερμηνεύοντας τους ήρωες των βιβλίων και συλλέγοντας αναγνωστικές εμπειρίες, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους. Ειδικά το παραμύθι αποτελεί ένα συμβολικό καθρέφτη του κόσμου. Έχει το καλό και το κακό, το ηθικό και το ανήθικο και μαζί ένα τέλος δίκαιο, επουλωτικό, λυτρωτικό. Προσφέρει στα παιδιά ένα σπουδαίο εργαλείο κατανόησης της ζωής: για να γίνει κανείς ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος πρέπει να αγωνιστεί, να αναζητήσει και να ανακαλύψει!

Ποια η σχέση σας με τους ήρωες των βιβλίων σας;

Καταρχάς τους αγαπώ όλους. Γιατί μέσα τους κλείνουν ένα δικό μου κομμάτι, μια δική μου αλήθεια. Με βοηθούν να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Πάντα ελπίζω να συνεχίσουν τη ζωή τους συντροφιά με τους αναγνώστες τους.

Τελικά τα παιδιά χρειάζονται τους ήρωες;

Τα παιδιά χρειάζονται αλήθειες και όνειρα. Για να μπορούν να σταθούν, για να μπορούν πετάξουν. Αν υπάρχουν ήρωες που μπορούν να προσφέρουν όλα αυτά, τότε ας τους γνωρίσουν.

 

Το βιβλίο

01755_03

Το Μουσείο των Υποσχέσεων

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις : ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σειρά: Διαβάζω ιστορίες

(Ηλικία: Από 8 ετών, Τιμή: 7,70 €)

Χρόνος έκδοσης: Μάρτιος 2016

Ένα έκθεμα εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το Μουσείο των Υποσχέσεων. Ο παράξενος φύλακάς του ζητά τη βοήθεια της Μαργαρίτας για να εξιχνιάσει την υπόθεση. Εκείνη, όμως, έχει τις αμφιβολίες της. Μα είναι δυνατόν να αφήσει την καλοκαιρινή ησυχία της και να τρέχει σε μουσεία; Και πώς να εμπιστευτεί έναν άγνωστο φύλακα; Και μάλιστα βάτραχο; Η Μαργαρίτα τελικά τολμά και τρυπώνει στις αίθουσες του μουσείου, λύνει τους μυστηριώδεις γρίφους που συναντά στην πορεία της και ανακαλύπτει το χαμένο έκθεμα. Μαζί ανακαλύπτει κι ένα κρυμμένο μυστικό…

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

MOUSIONI

 

 

 

Η Λίνα Μουσιώνη γεννήθηκε το 1967 στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στη μελέτη του Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 1991 έως το 2009 εργάστηκε ως επιμελήτρια σε μουσείο, έχοντας παράλληλα την ευθύνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του. Έχει επιμεληθεί και εκπονήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για τον νεοελληνικό πολιτισμό (τέχνες, τεχνικές, εθιμικός κύκλος), φορητό εκπαιδευτικό υλικό (μουσειοσκευές και φακέλους δραστηριοτήτων) και εκπαιδευτικές εκδόσεις. Είναι οργανωτικό στέλεχος της Νουτοπίας (μη κερδοσκοπικού φορέα για την αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών) και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

Εργογραφία:

(2016) Το μουσείο των υποσχέσεων, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια, Μεταίχμιο
(2014) Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι,  εικονογράφηση Βανέσσα Ιωάννου, Ελληνοεκδοτική
(2014) Ο δράκος Σερπαντίνος ξύπνησε!, εικονογράφηση Μαιρηλία Φωτιάδου, Ελληνοεκδοτική
(2013) Η νεράιδα μαγείρισσα, εικονογράφηση Ζωή Λούρα, Μεταίχμιο
(2013) Η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα, εικονογράφηση Μαιρηλία Φωτιάδου, Ελληνοεκδοτική
(2012) Ο μάγος Πότε Πότε και το χαμένο ποτέ, εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου, Μεταίχμιο
(2011) Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου, Μεταίχμιο

 

Εκδηλώσεις για παιδιά με αφορμή το βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη «Το Μουσείο των Υποσχέσεων» στην Κομοτηνή
 
  • Σάββατο, 28 Μαΐου 2016, στις 11:30 π.μ. στο βιβλιοπωλείο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ (Δημοκρίτου 7)

dhmokriteio

 

  • Σάββατο, 28 Μαΐου 2016, στις 6 μ.μ., στη Δημοτική Παπαδριέλειο Πινακοθήκη  (Γ. Κονδύλη 64, Κομοτηνή). 

ΜΟΥΣΕΙΟ-ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ-300x300

Τι συμβαίνει όταν ένα έκθεμα εξαφανίζεται μυστηριωδώς

απ’ το Μουσείο των Υποσχέσεων;

Θα καταφέρει η Μαργαρίτα να λύσει τους μυστηριώδεις γρίφους;

Ποιο μυστικό κρύβει η σκοτεινή προθήκη;

Ελάτε να βοηθήσουμε όλοι μαζί τη Μαργαρίτα!

Να τρυπώσουμε στο παράξενο μουσείο,

να γνωρίσουμε τα σπάνια εκθέματά του και να βρούμε τα κρυμμένα μυστικά του.

Στην εξερεύνησή μας θα συναντήσουμε διάσημους ήρωες,

θάλασσες και ουρανούς και μικρά πράγματα που αγαπάμε.

Ένας πολύ ξεχωριστός φύλακας και ένα τζίνι

θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το δικό μας μοναδικό μουσείο!

Η είσοδος στο Μουσείο των Υποσχέσεων είναι ελεύθερη.

Το εισιτήριο είναι μόνο η φαντασία σας.

 

Για παιδιά από 8 ετών

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Be the first to comment!
 
Leave a reply »