Βιβλίο
841 views 0 comments

«Μαντώ Μαυρογένους»: Ένα μυθιστόρημα για τη μεγάλη αδικημένη ηρωίδα

by on Απρίλιος 15, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει στο χαρτί μια αξέχαστη ηρωίδα της ελληνικής ανεξαρτησίας, αποτελεί το νέο βιβλίο της Χιώτισσας συγγραφέως Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη, «Μαντώ Μαυρογένους», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Κέδρος».

«Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, ο θρύλος της ηρωίδας, χέρι – χέρι με την αλήθεια, δεν έχει διαλυθεί. Παραμένει και ακτινοβολεί πλάι στους μεγάλους θρύλους του ’21. Η Μαντώ Μαυρογένους, φεύγοντας από τη ζωή, μας άφησε κάτι πολύ ακριβό: το πέρασμά της!», γράφει η συγγραφέας και προσθέτει:

«Για τρία χρόνια, όταν η σκέψη μ’ είχε σπρώξει προς εκείνα τα επαναστατημένα χρόνια της Ελλάδας, κι οι ώρες, οι μέρες, στοιβάζονταν η μία πάνω στην άλλη, γινόμουν μάρτυρας της ζωής της ηρωίδας. Μιας γυναίκας-συμβόλου για την ελληνική παλιγγενεσία που ανήκει πλέον στη σφαίρα του πάνθεου. Μιας λαμπρής και συνάμα τραγικής μορφής, γεμάτης πάθος και έρωτα για την πατρίδα»

«Στο μυθιστόρημα, στο οποίο είμαι αφηγήτρια και δεν διεκδικώ καμία ιδιότητα ιστορικού, τα ιστορικά στοιχεία τηρήθηκαν με σεβασμό. Ο μύθος επενέβη για να χρωματίσει την εποχή και να φωτίσει χαρακτήρες», εξηγεί η Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη.

Το βιβλίο:

Η Περεζιά, η πιστή παραμάνα της Μαντώς, της «Ηρωίδας της Μυκόνου», απογόνου της ένδοξης οικογένειας των Μαυρογένη, αφηγείται τη συναρπαστική ζωή της κυράς της. Μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στους δρόμους της Ιστορίας και του θρύλου, πλημμυρισμένο με εικόνες και αποκαλύψεις που συγκλονίζουν.

Η ωραία Μαντώ, γεννημένη το 1796 και γαλουχημένη με τις αρχές της προόδου και της ελευθερίας, ξεκινά από τη μακρινή Τεργέστη και φτάνει στο νησί της, τη Μύκονο, με το όραμα μιας αναγεννημένης Ελλάδας. Μεγαλόπρεπη και ηγεμονική, προχωράει βαθιά στην περιοχή του οράματός της, οδηγημένη από τη φλογερή αγάπη της για την πατρίδα. Επιλέγει συνειδητά τη θυσία και γίνεται ολοκαύτωμα για τη λευτεριά του έθνους.

Ο μεγάλος της έρωτας για τον Δημήτριο Υψηλάντη σημαδεύει βαθιά τη ζωή της. Η ίδια απομένει προδομένη, με την πικρή γεύση του κατατρεγμού, μέσα σε μια ανελέητη ερημιά και στέρηση, ενώ η φήμη της ξεπερνά τα σύνορα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.

Βιογραφικό:

KALAMARH-400x6241

Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Χίο όπου εξακολουθεί να ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο κι εργάστηκε ως εκφωνήτρια σε ραδιοφωνικό σταθμό. Με τη λογοτεχνία ασχολείται εδώ και μερικά χρόνια. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο «Μαθαίνοντας το σ’ αγαπώ αργά» (εκδ. Κονιδάρη). Ακολούθησαν: Η ποιητική της συλλογή «Ιριδισμοί» (εκδ. Άλφα πι, 2004), το μυθιστόρημα «Με χρώμα και αλμύρα» (εκδ. Ωκεανίδα, 2005), η δεύτερη ποιητική της συλλογή «Άνθη Λυκίσκου» (εκδ. Άλφα πι, 2007) και τα μυθιστορήματα «Το σπίτι στον κάτω Αιγιαλό» (εκδ. Διόπτρα, 2009) και «Ο τελευταίος εραστής» (Διόπτρα, 2012).

Be the first to comment!
 
Leave a reply »