Βιβλίο
916 views 0 comments

Με σύμμαχο το…μπουρίνι εγκαινιάστηκε το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

by on Ιούνιος 8, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

 

Σε  ατμόσφαιρα  συγκίνησης, που επέστρεψε στο φυσικό του χώρο,  και με την παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου,  της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανθρώπων των γραμμάτων, του πνεύματος και της τέχνης, εγκαινιάστηκε το 34ο  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου  Θεσσαλονίκης από την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, το βράδυ του Σαββάτου, 6 Ιουνίου, στην παραλία του Λευκού Πύργου,  στο χώρο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βιβλίου ( εξέδρα – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου)

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και εγκαινιάζω φέτος το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο θεωρώ ότι είναι μία πνευματική εκδήλωση και ως τέτοιο πρέπει να το τιμούμε. Εκτός από την δυνατότητα που δίνει στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τις νέες και παλαιότερες εκδόσεις πλαισιώνεται και από ένα σύνολο πολιτιστικών  εκδηλώσεων  που είναι πολύ σημαντικές. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί, γιατί  είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης» τόνισε  η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ Βιβλίου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης,  κατά την τελετή των εγκαινίων του Φεστιβάλ  μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με αγάπη για το βιβλίο αλλά και με γούρι το μπουρίνι ξεκινά το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι που μετά από 34 χρόνια ανταμώνουμε πάλι σ αυτόν τον χώρο. Από το 1982, σ αυτήν την παραλιακή λεωφόρο το βιβλίο δίνει το ετήσιο ραντεβού του  μέσα από διάφορες αντιξοότητες  αλλά πάντα με την αγάπη των επισκεπτών. Είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος οι Θεσσαλονικείς και όχι μόνο θα ξεναγηθούν στα καλαίσθητα περίπτερα του Φεστιβάλ, θα προμηθευτούν τα βιβλία τους και θα συμμετάσχουν στο πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων.»

Κορυφαία εκδήλωση

Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΕ΄ Πνευματικού Μαΐου  «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες), ο οποίος υποστηρίζει  έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους. Στο πλαίσιο του Πνευματικού Μαΐου θα πραγματοποιηθούν  πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, χορού, θεάτρου ενώ στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων θα πραγματοποιούνται καθημερινά  παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή  συγγραφέων.  Ο ΚΕ΄ Πνευματικός  Μάιος είναι   αφιερωμένος  στη μνήμη του Νίκου Παπαδόπουλου,  συγγραφέα και επί σειρά ετών συνεργάτη του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έφυγε πριν λίγο καιρό για το μεγάλο ταξίδι.

fesival 3

Μεταξύ των εκδηλώσεων του Πνευματικού Μαΐου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ελλάδας και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ: ευκαιρίες για τους νέους», στην οποία μεταξύ των ομιλητών θα είναι και η  Silvia CostaΕπικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2015 έτος Μανόλη Αναγνωστάκη για τη Θεσσαλονίκη και το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου  είναι αφιερωμένο στον  ποιητή  της πόλης μας. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Μανόλη Αναγνωστάκη υπό τον τίτλο «… θαρρείς πως αυτός ήταν όλοι.»

Στα περίπτερα των εκδοτών καθημερινά θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων  και με τη συμμετοχή συγγραφέων. Τα βιβλία τους μεταξύ άλλων  θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Νόρα Πυλόρωφ, Έλενα Αρτζανίδου, Γιώργος Πολυράκης, Γιώτα Φωτίου, Σοφία Βόικου, Σόφη Θεοδωρίδου, Χαρά Ανδρεϊδου, Βασιλική Νευροκοπλή, Γεωργία Κακαλοπούλου και Ελένη Μπεντίλλα

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης  και τελεί υπό την αιγίδα  Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.           

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 180  εκδότες  στα 80 εκθετήρια με περισσότερους από 30.000 τίτλους βιβλίων.

Επίσης συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης,  η Αντιπροσωπεία  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,  το  Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακός Σύνδεσμος Φ.Ο.Σ.Δ.Α Κεντρικής Μακεδονίας,  ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης με το Σώμα  Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης που τα μέλη τους εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις ημέρες λειτουργίας του Φεστιβάλ

Info:

34ο  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου  Θεσσαλονίκης

5 –  21 Ιουνίου 2015

Ωράριο λειτουργίας:

Καθημερινά από τις 18.30 –  23.00

Κυριακές  και το πρωί 11.00 – 13.30 και 18.30 -23.00

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »