Βιβλίο
828 views 0 comments

Νάσος το ελεφαντάκι : Το μακρύ ταξίδι του αρχίζει από την Κομοτηνή

by on Μάιος 29, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Τις πάντα επίκαιρες έννοιες της προσφυγιάς, της τόλµης και της φιλοξενίας φιλοδοξεί να διδάξει στα παιδιά, το βιβλίο της Βιβής Καββαδά , «Νάσος το ελεφαντάκι – το μακρύ ταξίδι», (εκδόσεις  mamaya) ,με ονειρική εικονογράφηση της σπουδαίας Κομοτηναίας  εικαστικού, Ελένης Πεχλιβάνη,   που θα  παρουσιασθεί στην Κομοτηνή.

H Βιβή Καββαδά στο  «Νάσος το ελεφαντάκι – το μακρύ ταξίδι» εξιστορεί τις ιστορίες του Νάσου. Ο Νάσος, ενώ ζει ευτυχισµένος, πρέπει να αφήσει όσα αγαπάει για να σωθεί από τους λαθροκυνηγούς. Έτσι ξεκινάει το µακρύ ταξίδι. Θα µπορέσει να βρει ένα νέο σπίτι και να νιώσει πάλι χαρούµενος;

« Η προσφυγιά είναι ένα επίκαιρο θέμα που επηρεάζει όλους μας σε μεγάλο ή μικρό βαθμό. Η εικόνα ενός παιδιού που κείτονταν στην ακροθαλασσιά και είχε την ηλικία του γιού μου με συγκλόνισε και γεννήθηκε η επιθυμία να «παρέμβω» με κάποιον τρόπο. Ο γιός μου ρωτούσε συχνά για τους «ανθρώπους που ζουν μέσα σε σκηνές. Έπλασα την περιπέτεια του Νάσου για να του εξηγήσω τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας αλλά και να του περάσω το μήνυμα πως οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να έχουν αξιοπρέπεια και δικαιούνται να φτιάξουν ξανά την ζωή τους.», λέει μιλώντας στο mamaya.gr , η συγγραφέας του βιβλίου.

18557252_259551757853848_9014653993135642195_n

«Ελπίζω ο κόσμος να αγαπήσει το βιβλίο και μέσα από αυτό να μας βοηθήσει να προσφέρουμε στα παιδιά που έχουν ανάγκη, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατίθεται σε οργανώσεις που ασχολούνται με την φροντίδα και περίθαλψη των λιγότερο προνομιούχων παιδιών.», προσθέτει.

« Ήρωας του βιβλίου είναι ένα ελεφαντάκι γιατί οι  ελέφαντες προσφέρουν πολλά στους βιότοπους που ζουν. Δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν άλλα είδη ζώων και φυτών. Βοηθούν τους ανθρώπους σε πολλές εργασίες και αποτελούν μεταφορικό μέσο. Ωστόσο είναι πλέον «είδος υπό εξαφάνιση» καθώς κυνηγιούνται ανελέητα για τους χαυλιόδοντές τους.», εξηγεί αναφερόμενη στην επιλογή του ήρωα του βιβλίου της.

Ονειρικά έργα

«Με την Βιβή Καββαδά συζητούσαμε, πως θέλουμε να φτιάξουμε μαζί ένα παιδικό βιβλίο. Είναι ένας άνθρωπος δυναμικός και πολύ δημιουργικός και την ευχαριστώ για την στήριξη και την πίστη που έδειξε σε εμένα. Μου έφερε το κείμενο και ο ήρωας της ήτανε ένας ελέφαντας. Χάρηκα πολύ, γιατί ο ελέφαντας, είναι  ένα χαρακτηριστικό στοιχείο στα έργα μου. Αυτή όμως που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να επιλέξω τον σωστό Νάσο, ήταν  η πέντε χρονών κόρη μου Κωνσταντίνα. Είναι αυστηρός κριτής!», είπε η Ελένη Πεχλιβάνη μιλώντας στο mamaya.gr με αφορμή την εικονογράφηση του βιβλίου.

18582032_261802007628823_8756441196773658743_n

« Τα έργα που δημιουργώ είναι ονειρικά και ταυτόχρονα απτά .Από μακριά θυμίζουν ένα χρυσοκεντημένο ξόμπλι ή ένα πλουμιστό χαλί. Αν όμως κάποιος τα παρατηρήσει προσεκτικά ανακαλύπτει λεπτομέρειες, όπως πεταλούδες, λουλούδια, ελέφαντες και μιναρέδες. Επίσης, τα διάφορα καμπυλωτά κτήρια και μοτίβα που το απαρτίζουν, οι ιδιαίτερες φιγούρες μου, και φυσικά το χρώμα που τα αγκαλιάζει .Αυτά τα μορφικά στοιχεία, τα εφαρμόζω ως ένα σημείο και στο παιδικό βιβλίο που εικονογραφώ. Η διαφορά, όμως στην εικονογράφηση, από την ζωγραφική μου, είναι ο,τι στο παιδικό βιβλίο είναι σα να δημιουργώ πολλά μικρά έργα με διαφορετικές λεπτομέρειες που όταν ενωθούν, συνθέτουν ένα τελικό και ολοκληρωμένο έργο. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές και υφές και ειδικά με το κολλάζ. Απλά οι μορφές που χρησιμοποιώ προσπαθώ να είναι πιο απλές και κατανοητές, για ένα παιδί.», πρόσθεσε.

Βιογραφικά:

Βιβή Καββαδά

18342573_256668894808801_5617804031846328447_n (1)

 

«Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1973. Σπούδασα Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανα μεταπτυχιακό στην Μηχανική Περιβάλλοντος στην Αγγλία.

Από το 2010 γράφω στο προσωπικό μου ιστολόγιο AromaTherapy Cosmos για όσα με ενδιαφέρουν. Την αρωματοθεραπεία, την υγιεινή διαβίωση, το περιβάλλον, τα ταξίδια και τα βιβλία.

Όταν απέκτησα τους γιούς μου άρχισα να τους μιλώ για την ζωή μέσα από τα παραμύθια.

Έτσι το 2016 έγραψα την πρώτη μου ιστορία για παιδιά με τίτλο «Νάσος το ελεφαντάκι – Το μακρύ ταξίδι».

Και η περιπέτεια συνεχίζεται…»

Ελένη Πεχλιβάνη

pexlivanieleni1495012789

Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Γ. Ψυχοπαίδη και Α. Χριστάκη, από όπου αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 2009. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής, Σκηνογραφίας και Φωτογραφίας.

Τον Μάρτιο και Οκτώβριο του 2010 ανέλαβε την οργάνωση του εικαστικού τμήματος με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 οργάνωσε το εικαστικό τμήμα με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές/θεματικές.

Από το 2015 ασχολείται και με την παιδική εικονογράφηση. Για τη δημιουργία των σχεδίων της χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές και δε σταματά να πειραματίζεται με νέες μεθόδους και υλικά.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ιnfo:

«Νάσος το ελεφαντάκι – Το μακρύ ταξίδι του»

Σάββατο 3 Ιουνίου και  ώρα 12 το μεσημέρι

Prime Time (Εμπορικό Κέντρο Κοσμόπολις), Κομοτηνή

Παρέα με τα ζώα της ζούγκλας, τα παιδιά θα παίξουν,  θα διασκεδάσουν

και θα εικονογραφήσουν  το δικό τους παραμύθι.

Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα διατεθεί στην Κιβωτό του Κόσμου

Διοργάνωση:

Δημοκρίτειο βιβλιοχαρτοπωλείο και οι Εκδόσεις mamaya

www.nasosmamaya.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »