Βιβλίο
1221 views 0 comments

Νίκος Ψαθάς : «Μοναδική μου έμπνευση, η ησυχία και η σιωπή της Σαμοθράκης…»

by on Μάρτιος 29, 2014
 

«Νοιώθεις βαθύτερα το παρόν, την χαρά και τη λύπη, το άγγιγμα, τις αισθήσεις, το δροσερό αεράκι, το χαμόγελο της μικρής Δήμητρας. Τη συντροφικότητα  μέσα στον κήπο με τα βότανα και τις κερασιές δίπλα στις ελιές και τις καρυδιές…»

Αυτά  λέει στην ArtPress ο δημοσιογράφος Νίκος Ψαθάς, με καταγωγή από τη Σαμοθράκη, στην ερώτησή  πως, που και πότε έγραψε την ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο «Η μνήμη του νερού».

«Τα ποιήματα αυτά, γράφτηκαν μέσα βαθιά στην ησυχία, που ίσως και αστροναύτες στο σύμπαν μπορεί να ζηλεύουν,  σε μια βουνοπλαγιά της Σαμοθράκης κάτω από το βουνό Σάος στον Ξηροπόταμο…»

Εδώ η ποίηση έχει πρόβλημα, μπερδεύεται με την αδρή και θαμπή εικόνα του μέλλοντος, εδώ με τη γραφή του ο Νίκος Ψαθάς  υπονομεύει το παρελθόν, στέκεται διαρκώς πάνω στη στιγμή λες και αδιαφορεί  για το αύριο.

«Θα έλεγα πως είναι ποίημα ότι συμβαίνει εδώ κάτω απ’ τις σκιές των δένδρων, σε πλήρη αρμονία με τη σιωπηλή της φύσης κίνηση, τον ήλιο του μεσημεριού, το βούισμα εντόμων, το τραγούδι ενός τζίτζικα τα σκαμμένα πρόσωπα των λιγοστών κατοίκων…»

Στην ποίηση του Νίκου Ψαθά  το φως αλλά και οι σκιές πίσω απ’ τις λέξεις παίζουν σαν μικρά παιδιά, κάνουν σκανταλιές, αταξίες, χαίρονται να φτιάχνουν εικόνες σαν από παραμύθια…

Ο αναγνώστης εδώ βλέπει και απλώς δεν διαβάζει, βλέπει χρώματα, αγγίζει και ακολουθεί λέξη -λέξη τον ιστό του ποιήματος.

Πρωταγωνιστές στα ποιήματά του είναι το νερό, η πέτρα, το δέντρο, η θάλασσα, ο ουρανός, μια ματιά ενός παιδιού, ένα ξυλάκι, η σιωπή, η ερημιά, το φως, η σκιά, ένα πουλί. Ο Νίκος Ψαθάς μας λέει ότι «το φως υπάρχει παντού» και σημειώνει «στον Ξηροπόταμο, το χωριό που μένω με την οικογένειά μου για αρκετούς μήνες το χρόνο, έγραψα πάνω στη σιωπή του, εδώ ανακάλυψα ότι η νύχτα με τη μέρα, η πέτρα με το νερό, η ησυχία και θόρυβος συνυπάρχουν μέσα μας…».

Τα ποιήματα αυτά από τη συλλογή «Η μνήμη του νερού» αγγίζουν τα όρια απ’ τις σκιές των κλαδιών, το σκοτάδι μιας καταιγίδας που μεταμορφώνει με την πένα του σε λέξεις, τοπία, εικόνες, κοσμήματα από το ορυχείο της Σαμοθράκης.

Ο Νίκος ψαθάς δεν ξεχνά τον τόπο όπου από παιδί ακόμα γνώρισε, αγάπησε, αποκάλυψε μέσα του μια συμβολική υπόσταση για τη ζωή δίνοντας μορφή στην ατελείωτη ησυχία ενός Ξηροποτάμου…

Η ποίηση για τον ίδιο δεν είναι χαρτιά, λέξεις, εξώφυλλα, ούτε καν η μελάνη, για όσους ίσως τον γνωρίζουν καλά, η ποίηση είναι γι’ αυτόν, ο έναστρος καθαρός ουρανός της Σαμοθράκης, η ελιά, ένα ρυάκι, οι άνθρωποι στα καφενεία, το ξημέρωμα …. μια φασαρία της γάτας με το σκύλο…

Τέλος, όσον αφορά τις φωτογραφίες που ενθέτει στο βιβλίο του διαπιστώνει κανείς την προσπάθεια μύησης που κάνει στον αναγνώστη στα μυστικά της φύσης με το μυστήριο  μέσα στο ασπρόμαυρο παιχνίδι του φωτός και την σκίαση σε κλαδιά που αγκαλιάζουν την κοσμογονία των λέξεων…

Ο πίνακας ζωγραφικής της Ελένης Ιορδάνου στο εξώφυλλο του βιβλίου που έχει επιλέξει ο ίδιος δεν είναι σίγουρα τυχαίος: «όλα θυμίζουν ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο στο μυαλό και στην καρδιά μου, και η Ελένη βαδίζει με το έργο της πάνω σ’ αυτά τα μονοπάτια….» σημειώνει

Δείγμα γραφής:

Ιδού η άνοιξις των οπωροφόρων δένδρων

Τα’ άσπρα σπίτια των νησιών

πουλιά γυμνά,

βουτηγμένα σαν μέσα στο χιόνι

Αν στο χέρι μου ήταν

θα τα έριχνα στης θάλασσας

την καταπακτή.

Την πιο μεγάλη στέρηση

να γευτούν ραγίζοντας έως τον βυθό

τα κάτασπρα πλευρά τους.

Τα’ άσπρα σπίτια των νησιών

ολόισια πετάν με το νοτιά,

χειροτεχνίας πανιά

στεγνώνουνε στο ωχρό φως του ήλιου.

Ζουν δίχως προθεσμία

πίσω απ’ όλα τα δειλινά

του κόσμου μ’ ασάλευτο βλέμμα !!!

Ιδού η εξαγορά της θαραλλέας νιότης

μετέωρη στην Ανατολή της απελπισίας.

Ιδού η ενσάρκωση της σιωπής

σε ήχους σαντουριών και μελωδίες πονεμένης λύρας,

των φύλλων που θροϊζουν

στο πέρασμα του χρόνου !

Βιογραφικό:

+ρ+-+_+υ_Γ

 O Νίκος Ψαθάς γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1965, αλλά η καταγωγή των γονιών του, ο καπετάνιος ΑθανάσιοςΨαθάς από τις Μακρυλιές και η μητέρα του Άννα Βασδέκη από το Ξηροπόταμο, στάθηκε η πιο ωραία αφορμή ν’ αγαπήσει από παιδί τη Σαμοθράκη.

Εκδίδει κατά καιρούς ποιητικές συλλογές σε περιορισμένα αντίτυπα, αν και η δημοσιογραφία είναι από νωρίς ακόμη, η άλλη μεγάλη του αγάπη (εκδίδει εφημερίδα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο).

Σπουδάζει στις Σέρρες στο ΤΕΙ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομίας. Μετά το στρατό και τις σπουδές, δουλεύει στο ράδιο Ηχόραμα. Λίγα χρόνια αργότερα στο Δημοτικό ραδιόφωνο Σερρών, στο Δέλτα FM, στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, ανταποκριτής στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και κατόπιν αρχισυντάκτης για 7 χρόνια στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ.

Το 2000 γίνεται ιδιοκτήτης της εφημερίδας ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ, όπου μέχρι και σήμερα την εκδίδει καθημερινά και δημοσιογραφεί, αλλά παράλληλα του αρέσει να ταξιδεύει και με το σκάφος της ποίησης..

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »